Nikt tu nie jest jasnowidzem, i nie wie jaki tam siedzi potencjometr. Zamieść zdjęcie potencjometru i podaj jego wartość.
Znalazlem na allegro zepsute głośniki z dobrym potencjometrem. Kupiłem, przelutowałem i działa. Znalazłem też producenta tego potencjometru. Nawet mi odpisał na maila, ale nie mają takich potencjometrów. Skoro głośniki już nie są produkowane to pewnie potencjometry też już nie mają zbytu
nie dławi się na niskich tonach, a po podkręceniu ich na max. nie pierdzi tak jak wcześniej. I uważasz, że to efekt wymiany kondensatorów na lepsze? Niestety, ale one nie maja tu nic do rzeczy. "Dławienie" się wzmacniacza wynika ze zmniejszonej pojemnosci kondensatorów w zasilaczu, lub z "przysiadania" mało wydajnego prądowo zasilacza. Jestem więcej...
Trzeba by rozkręcić i zrobić podstawowe pomiary napięć, sprawdzić czy nic się nie odczepiło. Może też być uszkodzony potencjometr lub coś innego. Warto obejrzeć czy nic w środku nie wygląda podejrzanie.
Zdjęcie Sanowiaka odnosi się do potencjometru w głośnikach T3100 (potencjometr dwukanałowy). W T6100 wystarczy wywiercić jedną dziurkę, tą od strony pokrętła (potencjometr jednokanałowy).
Przyczyn może być masa. może uszkodzony potencjometr
Stawiam na potencjometr przy pilocie w głośniku.
Witam, wiem, że to odkop roku, ale może jednak komuś się jeszcze przyda ;) Otóż, da się podłączyć inne satelitki bez płytki sterującej. Radziłbym pozbyć się jej od razu, przy próbie odlutowania przewodów i ponownego wlutowania ścieżki po prostu odklejają się od płytki PCB. Można wziąć 9 żyłowy kabel i kabel z wtyczką jack 3'5, i łączyć je w następujący...
witam! czy jest jakis podobny potencjometr ktory mozna wsadzic zamiast oryginalnego w pilocie od T5900? czytalem ze to czesta usterka owych pilotow. z tego co wiem to identycznego nie znajde, jezeli to bedzie problem to zamiennik nie musi posiadac mozliwosci wlaczania, moze zastosowac osobny wylacznik. pozdro
Witam! Niedawno dostałem po promocji głośniki 5.1 Creative Inspire T6200. Wszystko byłoby w porządku żeby nie potencjometr który mi ścisza i zgłaśnia muzykę pomimo że go nie dotykam. Jedyna opcja odsłuchu to jest sterowanie regulacja głośności w systemie i ustawienie potencjometru na MAX. I o to moje pytanie czy ktoś z was mógłby mi powiedzieć jaki...
Witam serdecznie forumowiczów, w/w głośniki posiadam już około 4 lat podczas pierwszej awarii udało mi się reklamować sprzęt u producenta z sukcesem. Teraz jest już po gwarancji i problem jest ten sam. A mianowicie nie mogę regulować głośności ani wyłączyć głośników kręcenie potencjometrem nic nie daje. Tak więc poszukuje nowego. Czy ktoś może kiedykolwiek...
witajcie mam problem z pilotem creative t3000 prawdopodobnie to potencjometr , ciężko dostac orginalny wiec zapytuję czy jest jakiś zamiennik :D
Głośniki Creative T5900 mam juz rok, sa super, do samych głośników nie mam zastrzeżeń ale pojawił się problem: Coś dzieje się z pilotem , a dokładniej z potencjometrem głośności. Kumpel ma takie same głośniki i ma to samo co ja . Na początku jak rozkręciłem go i złożyłem było ok. ale jakiś czas tylko i powróciło. Może miał ktoś taki problem i sobie...
Witam. Mam Creative T-5900 i w pilocie potencjometr od głośności (w którym jest również włącznik) zaczął świrować do tego poziomu że nawet czyszczenie go już nie pomaga. Pisząc ,,świrować,, mam na myśli samoistne ściszanie i znaczne podgłaszanie się zestawu. I moje pytanie brzmi na jaki inny potencjometr mogę wymienć ten oryginalny? Bo oryginału już...
Witam, Mam problem z identyfikacją i znalezieniem potencjometru regulacji głośności od głośników Creative: http://obrazki.elektroda.pl/5597775500_1... http://obrazki.elektroda.pl/7165567400_1... http://obrazki.elektroda.pl/6209644000_1... http://obrazki.elektroda.pl/9262479200_1... Średnica...
Witam, jestem posiadaczem głośników jak w temacie. Niestety od pewnego czasu obserwuję w nich pewną usterkę. Mianowicie przy delikatnej regulacji głośności głośniki albo zaczynają grać bardzo głośno albo bardzo cicho. Poszukałem odpowiedzi na to pytanie w internecie i wszyscy wskazują na potencjometr w pilocie. Zgłosiłem również problem do firmy Creative...
Witam, czym różni się potencjometr na 1 i 2 obrazku? https://sklep-elektronik.pl/24719-large_... https://muzyczny.pl/towary/193399.jpg Padł mi właśnie b50k w subwooferze.
Witam. Pilot od głośników odmówił posłuszeństwa, mianowicie potencjometr od włączania i regulacji głośności zużył się. Jeśli ktoś z Was się na tym zna to proszę o napisanie jaki to typ potencjometru i gdzie mogę taki dostać. średnica potencjometru : 17mm, rozstaw dwóch przeciwległych blaszek 22mm, oznaczenia potencjometru : B50K. http://obrazki.elektroda.pl/9599657800_1...
Te głośniki podłączasz za pomocą jednej wtyczki jack. Ten potencjometr jest na kablu - chyba lepiej regulować głośność na biurku niż pod biurkiem ;)
Był problem z robieniem głośniej. Kupiłem płyn KONTAKT PR do potencjometrów. Działa teraz o wiele lepiej. Jednak gdy robię w pewnym miejscu ciszej, to głośniki grają przez pewien odcinek głośniej. Dopiero szybkie ściszenie rozwiązuje problem. Czy ten potencjometr można jeszcze jakoś "uratować". Czy może on już się nadaje do wymiany? (tu z kolei wiem...
Witam!Mam problem z pilotem do mojego zestawu glosnikow creative t6160.Problem polega na tym ze gdy przekręce regulator glosnosci o bardzo malym kącie wzmacniacz nabiera największej mocy!A gdzy przekrece go dalej jest juz wszystko dobrze :D Ale jest to denerwujące bo gdy chcę posluchac muzyki bardzo cicho to jest podglosnione na maxa :D Jezeli ktos...
Witam, mam problem z potencjometrem w głośnikach Creative 5.1 Inspire T6100. Raz graja ciszej raz głośniej, na potencjometrze jest oznaczenie B50k. Stąd pytanie - czy mogę użyć takiego potencjometru (Potencjometr Obrotowy 2 x 50K Ohm B - liniowy), z góry dziękuję za odpowiedź.
Cześć. Naprawa dotyczy Creative T3100 2.1. Zasilacz podłączony do suba, potencjometr włączający w satelitce, która podłączona jest do suba. Po kilku minutach słychać "uderzenie'' w głośnikach i przestają grać. Dioda która jest w satelitce sterującej świeci dalej ale słabiej. Po kolejnych parunastu minutach same wracają do życia. Zasilacz daje 12 V gdy...
Witam serdecznie! Jest kilka tematów na forum, które bezpośrednio wspominają o moim problemie - nie do końca jednak znajduję w nich rozwiązanie tak więc proszę o pomoc. Problem mam z Creative inspire t6100 a konkretniej z potencjometrem. Skoki głośności przy odtwarzaniu jakiegokolwiek dźwięku. Upierdliwe. Przeczytałem, iż pomaga wywiercenie (wytopienie)...
Czy potencjometr który odpowiada za basy i za głośność to ten sam typ potencjometru? Czy są one zamienne? Wiem, że w sklepie takiego raczej nie dostane (jak już wczesniej na forum bylo pisane), więc pomyslalem ze zamienie je ze sobą w pilocie. (w końcu basy ustawiam raz, na stałe, a głośność reguluję bez przerwy) Lekko się rozstroił ten od głośności,...
Witam! Chyba każdy z nas wie że potencjometry w głośnikach Creativa to wielka porażka :P Problem polega na samoistnemu zwiększaniu się i zmniejszaniu głośności, a przy próbie regulacji wariowanie głośności. W końcu lekko się zdenerwowałem i rozkręciłem pilot od tych głośników, wypiąłem płytke i ujrzałem bardzo prosty mechanizm, pytanie teraz jak go...
Osobiście mam wrażenie ze Creative nawet nie słucha jak jego głośniki grają , skoro nie chcieli poświęcić dodatkowych "pięciu minut" na dobranie odpowiednich proporcji tunelu B-R . Również miałem kiedyś zestaw 2.1 od Creative (był to model M2600 ,prawie identyczny jak twoje T3100, różnica polegała jedynie na sposobie regulacji głośności,u ciebie potencjometr...
Dziękuję za odpowiedź. Póki co sprawdziłem - głośniki w satelitach są sprawne :), również nie ma w satelicie głównym widocznych uszkodzeń, a potencjometr głośności względem subwoofera, jak i słuchawek podłączonych do gniazda w satelicie działa poprawnie bez niepokojących objawów. Sprawdziłem jeszcze raz również wszystkie połączenia końcówki mocy do...
witam. zepsuł mi się zestaw głośników Creative Inspire T3100 (system 2.1).objaw jest taki ze w małym głośniku sterującym (jest w nim potencjometr z wyłącznikiem zamontowany na płytce z elementami smd ) świeci się LED a w subwooferze jak i w satelitach zupełna cisza.Zasilanie wchodzi bezpośrednio do układu głównego w subwooferze , zasilacz jest dobry...
Po podłączeniu słuchawek do tej płytki, znajdują się po lewej stronie na wysokości potencjometru (patrz zdj nr2).
Działają słuchawki, a głośniki nie grają. Z potencjometrem też wszystko jest w porządku.
Potrzebna jest przejściówka minijack -> 2xCINCH. Kolega może wykorzystać wyjścia Tape REC lub VCR Out. Wtyk minijack podłączony do wejścia audio Creative. Z tym, że regulacja głosu będzie tylko potencjometrem przy Creative. Pokrętło wzmacniacza nie będzie miało wpływu na poziom dźwięku.
Pod linkiem masz opis złącza: [url=http://pinouts.ru/Home/creative_t31... A potencjometry w tej serii to obrotowe B50K z wyłącznikiem.
Ja posiadałem wiele głośników ; logitecha , geniusa i manta-żadne z wymienionych wcześniej nie dorównują czystością głosu z satelitek oraz mocnym głębokim basem jak CREATIVE T3100.Wszystkie były w tej samej kategorii cenowej między 150 do 200zł.Teraz posiadam od 2 lat creative i nic się nie dzieje z potencjometrem.Co do innych wymienionych to nie komentuje...
Witam. Od pewnego czasu mam problem z głośnikami z powyższej firmy. A mianowicie chodzi mi o to, że one bardzo trzeszczą. Są zasilane zasilaczem, który jest podłączony do sieci 230V i generuje napięcie o wartości 12V. Zasilacz jest podłączony pod subwoofer, który posiada regulację BAS - ów. Jeden głośnik (lewy) (wysoko i nisko tonowy) jest podłączony...
Witam, chcę przerobić subwoofer Creative z zestawu Inspire T3100, tak aby można było do niego podłączyć np odtwarzacz mp3, czy kino domowe. Problem polega na tym, że jedna z satelitek ma potencjometr służący do włączania i wyłączania. Jeżli dobrze czytam schemat muszę między pinem 5, a 8 dodać włącznik i rezystor 1k. Dźwięk doprowadzę pinami 1,4 i 3,7....
Witam, Otrzymałem do naprawy głośniki w/w, znajomy zapewniał że problem leży tylko w ukręconym przewodzie (brak męskiej końcówki mini din) łączącym satelitę prawą z suboferem oraz uszkodzone gniazdo MINI DIN 9PIN. Niewiele myśląc zabrałem się do naprawy - wylutowałem gniazdo mini din i wlutowałem przewody na stałe, korzystając z tej publikacji - http://pinouts.ru/Home/creative_t310...
Akurat kilka zestawów 2.1 użytkowałem, różnych naprawdę firm i duży plus daję modelowi FC 530 marki MICROLAB. Dźwięk naprawdę przyzwoity w tej cenie, nie plastikowy. Kolumienki są z MDF'u więc zwykle to lepiej niż plastik. Moje odczucie jest dużo lepsze niż przykładowe Creative T3100, głośnik basowy gra również dużo lepiej po przekręceniu potencjometra...
creative t3100 t3100 creative t3100 potencjometr
napięcie vscan gasną światła skoda fabia antena tablet
ariva reset bateria macallister
MINEBEA 23LM-C302-05 – parametry, schematy połączeń, sterowanie silnika krokowego NEMA 23 Zwarcie w alarmie VW Polo 9N 2002 - immobilizer nie działa