Witam Czy ktoś mógłby się podzielić informacją jaką temperaturę kawy w filżance powinien mieć ten ekspres? W tym co mam po gruntownym odkamienieniu jest 80 st.. Czy to czasami nie za mało, bo kawa nie jest najlepsza.
Nie zrobisz tym ekspresem (ani innym saeco/philips/gaggia z takim zaparzaczem) 200ml dobrej kawy z jednego mielenia. Maksymalnie 100-120ml. Jedyne co możesz sprawdzić to stan żaren młynka i ogólnie jego sprawność, oraz temperaturę parzenia, czyli temperature kawy na wylocie wylewki (80-85st.C). Młynek...
Ekspres po zaparzaniu kawy pozostawia mokrą kawę częściowo w bloku kawy a częściowo w pojemniku na kawę, jednak nie formuje suchej zwartej pulpy tylko pozostawia kawę o konsystencji przypominającej mokrą glinę, co więcej moc i intensywność kawy jest bardzo słaba, zaznaczam że zarówno temperatura parzenia...
Jeśli woda ma za niską temperature wymień czujnik temperatury bojlera ( ten nad bezpiecznikiem który wymieniałeś z dwoma kablami) dodatkowo jeśli jest zdejmij opornik który znajduje się na wtyczce tego czujnika da Ci to 2-3 stopnie więcej. Co do nie orginalnego zabezpieczenia ważne by temperatura była...
Dobrze zmuszasz mnie do wynurzeń :) Napisałem najlepiej to olej ale jak już musisz to powinna tam być ULKA EP5 i lepiej taką założyć jest najdroższa ale nie kombinuj z zamiennikami chyba, że ci wszystko jedno co płynie z ekspresu nawet ULKA EP7 pomimo tych samych parametrów już robi gorszą kawę nie wiem...
Ten konkretny model I nie ma tutaj znaczenia użyta kawa. Wiele razy sprawdzane z innym ekspresem. Ta sama kawa, z tej samej paczki. Z innego ekspresu, jakiś stary rumol, napisy poodpadały wychodzi dobra, aromatyczna kawa, z tego Philipsa kwaśnidło takie że wrzodów na żołądku można się nabawić. Porównując...
Z ekspresem prawdopodobnie jest wszystko w porządku. Przyczyny problemu szukałbym raczej w nieumiejętnej obsłudze. Domyślam się, że przepuszczasz przez kawę 150 - 200 ml wody. Jeśli połączyć to z faktem, że pojemność bojlera w tym ekspresie wynosi ok. 250 ml i zużyta gorąca woda jest stale zastępowana...
Odkamieniacz Delongi (podobnie zresztą jak saeco itp fabryczne odkamieniacze) jest bardzo... delikatny, nadaje się do profilaktycznego odkamieniania, ale nie do "skrajnych" przypadków. Proponuje kwas amidosulfonowy w stężeniu <5%. Ważniejszy jest czas odkamieniania, a nie stężenie roztworu. Kawa...
Witajcie. Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu z ekspresem Saeco Royal digital Plus. Kawa tuż po zaparzeniu ma temperaturę 52°C i oczywiście szybko spada. W menu temperatura ustawiona jest na maximum, sam ekspres odkamieniony zgodnie z procedurą nawet dwukrotnie, niestety nie przyniosło to żadnego...
Niedawno kupiłam go jako ekspres używany i niestety nie miałam możliwości sprawdzenia jego działania przed zakupem. Zauważyłam, że nie świeci kontrolka stand by (chociaż nie jestem pewna, czy w tym modelu świeci) oraz zaraz po włączeniu zamiast rozgrzewania pojawia się komunikat o napełnieniu systemu...
Czy w tej płytce są jeszcze jakieś inne elektrolity"? Jeśli tak tospróbuj je podgrzać z daleka suszarką. Jeśli obraz się pojawipopodgprzaniu pomoże być któryś uszkodzony. Nadal jednak zachęcam do uciskania płytki iobdebrwowaniaczy nie zadziała jakiś niestyk? Trzeba to jakoś ogarnąć. Wrażliwa jest ta...
Witam serdecznie. Ostatnio moja gaggia zaczęła przepuszczać wodę i w końcu doszło do wywalenia korków w domu. Wymieniłem wężyk zawór spieniania mleka - grupa. I wszystko niby gra ale grupa ekspresu bardzo się nagrzewa (nie przypominam sobie zeby aż tak się nagrzewała). Jeszcze godzinę czy dwie po wyłączeniu...
Model zbliżony do Saeco Minuto. Przebieg 250 kaw. Dysza pary generuje temperaturę (bezpośrednio przy wylocie bez nakładek) poniżej 60C, po ponad minucie dobija do 90C. Mierzone na świeżo włączonym ekspresie. Kolejne generowanie dość szybka dobija do 100 stopni. Temp w menu high (ale ona zdaje się wpływać...
Raczej nic nie poradzisz, taki urok tego ekspresu, albo bardziej taki urok tego bojlera bo to on odpowiada za te problemy. Były dwa rodzaje bojlerów w tych ekspresach, aluminiowe i z nierdzewki. Niby te z nierdzewki były lepsze, bo miały mocniejszą grzałkę i większą pojemność. Jedyne co możesz zrobić...
Temperatura kawy powinna wynosić około 70 - 80 °C. Parzenie kawy odbywa się wodą o temp. około 88 - 94 °C ale ta szybko się wychładza. Dlatego filiżanki powinny być podgrzane. Liczby od 0 - 30 oznaczają stopień grubości mielenia kawy.
Witam Woda o temperaturze około 95 stopni C i pod ciśnieniem około 15 barów jest przepompowywana przez pojemnik z kawą. Dzięki wysokiemu ciśnieniu, otrzymujemy kawę o pełnym smaku i aromacie. Nie pamiętam czy Twój ekspres posiada regulację wody użytej do parzenia kawy ale na pewno posiada regulację...
Witam - mam taki ekspresik jak w tytule, ale ma pewną wadę. Wszystkie funkcje działają, ale jak proces parzenia kawy dobiegnie końca i następuję rozprężenie i wyrzucenie fusów, to to rozprężenie jest tak mocne, że aż pryska parą i gorąca wodą z kratek wentylacyjnych obudowy na zewnątrz. Wrażenie jakby...
Niestety serwis poszedł na totalną łatwizne (albo taki dobry serwis :D ) Błąd 15 to brak odczytu temperatury z czujnika reasumując płyta do wymiany. W tych ekspresach to niestety częsta usterka. Zawsze wymienia się zabezpieczenia i płyte. Co do powolnego nalewania kawy, albo pompa wody na wykończeniu...
Ekspres kupiony kompletnie zabity kamieniem (ale od początku były problemy opisane poniżej). Ok ekspres rozebrałem odkamieniłem i zaczął pracę ALE jak ekspres długo stoi i ostygnie to przy włączeniu go tylnym włącznikiem zapala się ekran z napisem "autotest" zaparzacz wykonuje tylko jeden krótki ruch...
To foto trochę nie oddaje wyglądu zewnętrznego tego urządzenia. Ale posiłkując się netem, można wywnioskować, ze masz tu zespół, pompy, grzałki i programatora. Jeśli układ nie jest sterowany mikrokontrolerem a programatorem mechanicznym jak kiedyś w pralkach to masz skomplikowany mechanizm który...
Jak często i czym był odkamieniany ekspres? Jaką temperatura ma kawa (50-100ml) parzona do plastikowego/styropianowego kubeczka (>70st.C) i wypływająca z wylewki (80-85st.C)? Oczywiście termometrem a nie na "wydaje mi sie".
Poniżej kolejne działania z ekspresem: Ponieważ w pracy mamy podobny ekspres, to postanowiłem zabrać moduł zaparzacza i zawór gorącej wody i go podpiąć pod ekspres i przetestować. No i ku mojemu zdziwieniu po zamontowaniu w tamtym ekspresie modułu zaparzania i mojego zaworu gorącej wody "1" ekspres...
Witam wszystkich! Czytam od 2 tygodni o ekspresach automatycznych i mam dwóch faworytów: Saeco Minuto HD8761 (ceramiczny młynek, regulowana wysokość dozownika, regulacja mocy i ilości kawy) - 21,5cm szerokości Melitta Caffeo Lattea (regulowana temperatura parzenia, łatwa regulacja ilości kawy...
Kawa z ekspresu nigdy nie będzie taka sama jak zalana z czajnika, ekspres podaje kawę w optymalnej temperaturze do parzenia w tym 5809 jest możliwość jej regulacji. Na pewno to lepszy wybór jak 5201. W Saeco Odea temperatury nie wyregulujemy. Do Boscha warto mieć gdzieś serwis blisko, bo tabletki i filtry...
Pierwszy: prostu nieskomplikowanu, wada wszystkie komunikaty oparte na jednej kontrolce "czerwony wykrzyknik" często wkurza, brak możliwości czyszczenia obwodu kawy tabletką co po jakimś czasie powoduje zapychanie sita górnego co wróży rychłą śmierć pompy (oczywiście po gwarancji pada chyba że będziesz...