Musisz użyć statecznika, który obsługuje świetlówki 8W. Są o konfiguracji 1x8W, 2x8W lub 3x8W. Nie widziałem 4x8w (a statecznik np. 4*14W może powodować szybkie zużycie świetlówek / lub sam się uszkodzi). Ten co masz 2x58W całkowicie nie nadaje się do tych świetlówek.
według namalowanego na nim schematu, proste jak budowa cepa.
Budowa satecznika jest nieoplacalna.Brak czesci.Najtaniej to wyjac statecznik z starej swietlowki kompaktowej lub kupic nowa koszt 10pln E27 17W +/- 1W. Polaczyc dwie T5 szeregowo .Wyprowadzenia na koncu 1 polaczyc z wpr, na pocz 2.Ja tak mam podlaczona lampke biurkowa w swietle ktorej pisze ten post. :!: :D
sądziłem, że jeśli ma trzonek z T5, to jest to świetlówka T5. To jest świetlówka T5 ;) Reasumując- traktować ją jako T8 z gwintem G5 i podłączyć zgodnie ze schematem dla T8? T5, T8, T12 - schemat jest zawsze ten sam. Jedyne ograniczenie jest takie że dla nowoczesnych świetlówek T5 (o mocach od 14 do 80W) nie stosuje się stateczników indukcyjnych, ale...
A czy te świetlówki nie są aby połączone szeregowo? Na stateczniku powinieneś mieć schemat.
Czy można ten statecznik przerobić w ten sposób by działał z świetlówkami T5 80W? Może ktoś posiada schemat takiego statecznika?
Posiadam dwie oprawy bryzgoszczelne,z których wystają po dwa kable : brązowy i niebieski. Po drugiej stronie statecznika jest 8 przegród czyli tyle co świetlówek można podpiąć. . Świetlówka ma 4 piny, a Twój statecznik 8 przegród. Każda przegroda służy do podłączenia 1 pina świetlówki. Musisz podpiąć do statecznika świetlówki zgodnie ze schematem,...
http://hybryd.com.pl/upload/s21_z_h-204_... schemat połączenia modułu awaryjnego ze statecznikiem. Takiego schematu powinienem użyć ??
Podłączam do niego 3 świetlówki t5 6500k według schematu oprawkami bryzgoszczelnymi po 1,5 m i zapalają się ale odrazu gasną. Przewody są o wiele za długie - całość okablowania między świetlówkami a statecznikiem nie może być dłuzsza niż 2m, a ty masz razem 18m drutu . Zwłaszcza krytyczna jest długość przewodów od zacisków 3 i 4.
Zastosuj ten statecznik: [url=https://aqua-light.pl/stateczniki-d... Połącz według schematu z #2, w temacie: [url=https://www.elektroda.pl/rtvforum/t... Kondensatorów nie montuj.
świetlówki były używane...musimy kupić nowe i sprawdzić czy działa...chyba ze jest jakiś inny sposób :) Byłby ktoś tak dobry i narysowałmi schemat jak podłączyć do tego statecznika 1 świetlówke??
Witam. W związku z tym iż u mnie w mieście panuje bieda jeżeli chodzi o osprzęt do świetlówek T5, mam pytanie. Nigdy nie próbowałem takich trików, a szkoda świetlówek. Jeżeli coś podobnego, prosże nie krzyczeć, nie wiem jak to wpisac w wyszukiwarkę. Mam statecznik elektroniczny do T5, obsługuje 1x14/21/28/35 W, a potrzebuję podłączyć 2 świetlówki 14W...
Witam Robię oświetlenie do akwarium i na stateczniku elektronicznym 2x54W T5 No i mam następujące pytanie: Na stateczniku jest schemat gdzie jest napisane jakie długie mają być przewody. Załączam zdjęcie: http://i60.tinypic.com/4sh6bp.jpg Jest napisane 2m, to jest suma tych dwóch przewodów czy każdy może mieć 2m? Z góry dziękuję
Witam! Kupiłem statecznik elektroniczny do świetlówek PL-L 2x 24 W ( DMR Lighting - TJB-E 224P). Niestety nie mam pojęcia jak go podłączyć do dwóch świetlówek PL-L (g2g11). Na obudowie jest tylko schemat podłączenia świetlówek T5. Proszę o pomoc w postaci schematu lub wskazówek jak to zrobić.
dziękuje!! Schemat powyżej jest OK!! Statecznik działa znakomicie! Jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam wszystkich.
Jak? Mam dwie świetlówki 24W podłączone. Jak wypinam jedną to przestają świecić obie. Opisz jak wpinasz... Przed wpięciem trzeba wyjąć którąś świecącą z dwóch i zobaczyć czy układ może pracować z jedną świetlówką? Bo gwiazdki na stateczniku też o czymś mówią... Może wpinana świetlówka jest wadliwa? Wpina się normalnie według schematu umieszczonego...
Jaka będzie różnica pomiędzy T5 a T9? Instrukcja takich rzeczy nie przewiduje , więc wszystko na zasadzie eksperymentu. Wydaje się ze schematu że podłączenie lampy jednej nie powinno być kłopotliwe . Podłączyć pod zaciski tak jak by to była jedna lampa 13/14/15/16 ale jak pisałem to zawsze próba. Co do mocy to tam jest napisane od 14-80W .
A ta gwiazdka pomiędzy wejściem 15 i 16 co oznacza?Wykluczasz że to wina świetlówki?statecznik jest nowy tak jak świetlówka.Można się jakoś upewnić że to wina a 100% statecznika.Jeśli tak to muszę reklamować go. Podłączając świetlówkę T8 25W do statecznika elektronicznego 25W innej marki schemat podłączenia jest inny : Łącze tylko po jednym kablu z...
Patrząc na drugie zdjęcie i stary balast - 2 przewody zewnętrzne (góra i dół) połącz razem i nigdzie nie podłączaj. Pozostałe przewody połącz zgodnie ze schematem na nowym balaście. Może opiszę dokładniej. Numerując przewody od góry 1 do 8: połącz 1 i 8 zaizoluj i nigdzie nie podłączaj. 2 podłącz do 14, 3 i 4 do 15 i 16, 5 i 6 do 11 i 12, 7 do 13.
Nabyłem drogą kupna Statecznik Elektroniczny T5 mocy 2x30watt max. Podłączyłem zgodnie ze schematem, 2 świetlówki T5 24 watowe. Na wejściu zasilanie - dwa przewody - bez uziemiającego. Objaw jest tak, że dopiero za 3-cim czy 4-tym razem po właczeniu wtyczki do gniazdka świetlówki odpalają... i jest światłość,,, Miał ktoś podobny problem.? Niemerytoryczne...
a czy posiadajac statecznik elektroniczny EMC T5 B24/1/2pfs moglbym podlaczyc dwie swietlowki 24W(T5) i czy musialbym uzywac zaplonnikow:?:
Sprawdź połączenia wszystkie czy są zgodne z tym schematem B, łącznie z żarnikami świetlówek . No to się spóźniłem. Temat do zamknięcia .
Witam, Postanowiłem wymienić dotychczasowe oświetlenie w pokrywie akwarium z T8 na T5. Kupiłem sprzęt: 1x 45W (90cm) SYLVANIA AQUASTAR 10000K 1x 45W (90cm) SYLVANIA GROLUX 8500K 1x STATECZNIK ELEKTRONICZNY PHILIPS T5 2x45W 5x Przewód jednożyłowy 1x Kostka przyłączeniowa Mam problem z odpowiednim podłączeniem przewodów od opraw do statecznika. Zasilanie...
Witam. Posiadam statecznik elektroniczny Marki Juwel Aquarium Fluorescent Lamp Electronic Ballast. Model : YZ2X35E T5 Na płytce drukowanej posiada symbol TV-TUV2X21 - 54WT5 TOUVE Nigdzie nie mogłem znaleźć schematu a nie wiem jakie tranzystory siedzą w środku. Co z tym zrobić ? Statecznik jest uszkodzony ponieważ czasami wyłącza się po 6 godzinach a...
Witam. Mam problem z podłączeniem oświetlenia w akwarium, tzn. samo oświetlenie podłączyłem i działa tylko że świeci na maxa a zakupiłem następujący sprzęt: 4 x świetlówka T5 39W 2 x statecznik tridonic luxmate pca 2/39 t5 EXCEL stateczniki mają możliwość ściemniania światła ale nie wiem jak mam to podłączyć, nie rozumiem schematu ze statecznika (do...
Witam Mam problem z połączeniem modułu awaryjnego hybryd H 204 CT T5 49/80 ze statecznikiem vossloh-schwabe ELX c 2x 49W. Po podłączeniu wg schematu firmy Hybryd dla układu 21 świeci tylko świetlówka która ma świecić w stanie awaryjnym Pytanie co może być powodem takiego zachowania ?
Witam Rozumiem, że w statecznikach np. Philips HF-R 1-10V (statecznik ten na wyjściu sterującym ma ok. 12V a zwarcie / rozwarcie styków powoduje MIN / MAX świecenie lamp T5) wystarczy zastosować (sch03) i np. PWM z Arduino? Pytam, ponieważ przewija się temat stateczników sterowanych w paru miejscach i np. ludzie twierdzą, iż na taki statecznik podają...
witam.na tym forum jestem pierwszy raz więc proszę o wyrozumiałość. kupiłem ostatnio 2 stateczniki elektryczne 2x15w na allegro były jako 1x30w i zgodnie z opisem powinny działać w swietlówkach 1x3w t5. podłączyłem wszystko zgodnie ze schematem ale gdy zapale swietlówkę zaczynaja sie jarzyć boki i grzać ale nic pozatym. moje pytanie jest takie czy mozna...
Zasada jest taka moc dławika >= mocy świetlówki "Magnetyczne " to już starocie na złomie można ich trochę wygrzebać jak się uda . Jak remontują jakieś biuro to zawsze coś można wyszperać. Teraz zmienia się stare T8 lub nawet T12 na T5 lub T4 . Są też T2 ale jeszcze rzadko spotykane.
Za programatorem czyli przed statecznikiem ? tak na moje to raczej za ;) Znalazłem schemat - http://www.muratorplus.pl/technika/insta... no ale za dużo to on mi nie mówi ;)
Witam, przebudowuję fabryczną lampę akwariową wyposażoną w 2 świetlówki T5 i jeden statecznik nieściemniany na lamę sterowaną przez dwa niezależne stateczniki ściemniane. Sterowanie będzie odbywało się poprzez sygnał DALI z komputera akwarystycznego. Od razy nadmienię, że z elektryką jestem na bakier. Fabryczny statecznik to Vossloch Schwabe Type ELXc...
Witam wszystkich. Zbudowałem niedawno pokrywę do mojego akwarium z oświetleniem 2x54 W(Tridonic PC TOP T5) + 1x54W (DMR ) . Postanowiłem ułatwić sobie życie podłączając każdy ze stateczników pod zegar sterujący Grasslin Tactic 691 wszystko wg schematu na zdjęciu: http://obrazki.elektroda.pl/6880909500_1... Statecznik 1x54 W normalnie...
Jesteś pewien, że masz rury dokładnie 30W? W szeregu T8 typową mocą rur jest 36W. Czyżbyś miał na pewno statecznik dopasowany mocowo do posiadanych rur? Czy przypadkiem nie masz statecznika do cieńszych rur szeregu T5? Chyba, że masz rury szeregu T5? Witam.rury są 30w AZOO SUPER LIGHT 30W-90cm T8 statecznik tridonic 2x30w T8,wcześniej na stateczniku...
Witam, planuję nowe oświetlenie w akwarium 4x24w T5, jednak ze względów oszczędnościowych chciałbym zastosować statecznik 2x49w. Czy do takiego statecznika bez problemu mogę podpiąć 4x24, czy jednak zmuszony będę wydać 40% więcej i zamówić statecznik 4x24? Takie świetlówki podłączamy normalnie wg schematu, z tym że dwie 24w świetlówki podłączone szeregowo...
Witam, Potrzebowałbym drobnej pomocy od kogoś bardziej doświadczonego. Problem dotyczy świetówki T5 w akwarium, która nie działa. Na początku określiłem trzy możliwe źródła problemów: 1. świetlówka 2. statecznik elektroniczny 3. oprawki 1. świetlówka sprawdzona i działa 3. oprawki są takie, że nie jestem w stanie wcisnąć sondy miernika by coś zobaczyć...
Sterownik SKARAL oparty jest na procesorze ATMEL AVR ATMega32-16PU na regulowanym wyjściu ze sterownika SKALAR otrzymujemy sygnał PWM /cyfrowy z modulowana szerokością impulsu/ do sterowania np. jasności świecenia diód LED jest ok. natomiast ja chciałbym wykorzystać ten sygnał do sterowania statecznikiem elektronicznym świetlówki T5 który potrzebuje...
Witam, jak odłączysz jedną ze świetlówek to sterownik powinien wyłączyć i przeważnie tak robi, Chyba że na obudowie jest drugi schemat na którym jest jak odpalić tylko 1 sztukę. Nic się nie powinno dziać jak podłączysz 2 świetlówki z różnymi trzonkami, ale o mocy takiej jakiej statecznik. Jeśli podłączysz 15W do modułu 2x24W to oczywiście zmniejszysz...
dzięki za pomoc, to jest obudowa do akwarium, włąśnie ją zdjołem, statecznik jest elektroniczny (oba identyczne) ,spraedziłem dokładnie po kablach podłączenia (9i10 +11i12),(13i14+15i16) wg schematu na stronie www.Aqva-light.pl, świetlówki nie świecace przełozone pokolei i sprawdzane pojedyńczo świecą od 15 min na sprawnym stateczniku. Statecznik niesprawny(chyba...
Witam, To mój pierwszy post na tym forum dlatego proszę o wyrozumiałość, szczególnie biorąc pod uwagę fakt że nie siedzę w temacie elektroniki w ogóle... Dwa tygodnie temu kupiłem zestaw do oświetlania akwarium: -Statecznik DMRLightening TJB-E324P (elektroniczny) -3x śweitlówki T5 (24W 55 cm) -6x oprawki brzyzgoszczelne poniżej schemat podłączenia:...
Witam Mam prośbę o zapoznanie się z moim problemem i o wewntualną pomoc w jego rozwiązaniu. W ostatnim czasie tworząc pokrywę do akwarium zamontowałem w nim oświetlenie na świetlówkach T5 2x 54W. Do tego celu zakupiłem statecznik TRIDONIC'a o takiej właśnie mocy wraz z oprawkami bryzgoszczelnymi na przewodach długości 1,5m. Po podłączeniu całego układu...
Z góry przepraszam, jeśli pytanie wyda się banalne, ale nigdy tego nie robiłem i nie mam doświadczenia. Chciałbym złożyć sobie lampę UV-C. Pomijając aspekt samej oprawy, co do której jestem świadomy, że musi być odpowiednia, to czy dobrze myślę, że potrzebuję: 1) świetlówki, np. [url=https://www.osram.pl/ecat/PURITEC%2...
Ale ja wiem (...) jakich świetówek użyć. Podaj typ, moc świetlówek ponieważ nikt na tym forum wróżką nie jest. Słuchajcie chyba się nie rozumiemy. Ja zdaję sobie sprawę, że jak zastosuje świetlówki 18W to muszę kupić statecznik na 18W itd. Chodzi mi ogólnie o schemat jak to spiąć do kupy. Ale dobrze, żeby nie tracić czasu. Interesuje mnie konkretnie:...
czyli jak co mam podłaczyć pod 3 i 4. Mam 4 oprawki, 2 od lampy A i 2 od lampy B. Każda oprawka ma niebieski i brązowy kabelek, który gdzie podłaczyć?? Kolego masz schemat rozrysowany i jeszcze zadajesz pytania. To może niech to zrobi ktoś ,kto się na tym zna, bo jeszcze sobie krzywdę zrobisz. Świetlówki te są zasilane niebezpiecznym napięciem dla...
Składam lampę medyczną, mianowicie leczącą skórę. Bardzo proszę Państwa o pomoc! Lampa z 4 szt. promiennikami: Philips 311nm PL-L 36W/01/4P Nie jestem do końca pewien, jak wszystko podłączyć. Dostałem od jednego z internautów zdjęcia oraz spis, czego użył do budowy swojej lampy. Niestety, kontakt z nim jest utrudniony, dlatego proszę Was o pomoc. 2...
Witam. wiem że jest dużo tematów tego typu, ale ja jestem początkującym elektronikiem i nie mogłem się połapać w niektórych nazwach itp:) Dowiedziałem się niedawno że jarzeniówki mogą być sterowane elektronicznie co eliminuje efekt 50 Hz, zwiększa żywotność jarzeniówki i zmniejsza zużycie prądu. chciałbym wykonać dwa takie układy samodzielnie. szukałem...
Są sobie świetlówki z trzonkiem G23. Biała o mocy 16W, i UV o mocy 9, 11, 16W - świetlówki widoczne na zdjęciu. Wszystkie świetlówki mają końcówki 2 pinowe. Oryginalnie świetlówki te są zasilane z przetworniczki na tranzystorach. Chciałem je zasilić z typowej sieci zasilającej 50Hz w układzie z konwencjonalnym dławikiem. Według opisów jakie znalazłem...
Opracowanie własnego statecznika? Za mało mam danych do świetlówek, bo nigdzie nie znalazłem obszerniejszej publikacji na ten danych technicznych co do świetlówek. Najbardziej niewiadomą do dziś jest zalecany czas grzania skrętek przed startem, prądy grzania skrętek, najlepsze napięcie zapłonowe. Zależności tych parametrów od temperatury otoczenia....
Dla niedowiarków: jeśli przyjrzycie się dokładnie mozaice ścieżek tego statecznika, to zobaczycie jak wygląda szeregowe połączenie kondensatorów (dla zasilania 220-240V, nie 110-120V!) i dołączenie jednego końca lampy pomiędzy nie. Tu są 4 połączone w szereg po 2 równolegle. Odnoszę wrażenie, że jak jeden z nich wyschnie to może pojawiać się efekt...
Witam Potrzebuję do świetlówek złożyć lampę Dostałem części z lampy(widoczne na zdjęciach) + uchwyty do startera i startery Na dławiku jest napis ze można podłączyć 2x 18-20W (właśnie o to mi chodzi) Na zdjęciu jest również widoczna cewka(nie jestem pewien czy tak się to nazywa) w lampie w garażu jest taki tylko ma 2 styki a ten 4 :/ Ta cewka byłą na...
http://obrazki.elektroda.pl/5044167900_1... Witam. W ramach pasji często zajmuję się między innymi konstruowaniem różnych układów stabilizacyjno - zapłonowych dla świetlówek. Tym razem zaprezentuję prosty elektroniczny statecznik, stanowiący alternatywę dla magnetycznych układów zapłonowych, wykorzystujących starter bimetaliczny. Układ...
http://www.discusforum.pl/files/schemat_... Co chcesz tam przerabiać? wystarczy podłączyć tak jak na załączonym schemaciku i wszystko powinno działać ;) Pozdrawiam.
Witam, posiadam statecznik TRIDONIC PC T5 PRO LP 3/4 x 24W. Chciałem go zastosować do podłączenia 4 świetlówek o mocy 24W w pokrywie do akwarium. Podłączyłem wszystko zgodnie ze schematem producenta i niestety ale jedna ze świetlówek nie świeci, zamieniłem świetlówki i wiem że jest sprawna. Chodzi o świetlówkę która na schemacie jest TRZECIA OD GÓRY....
Witam Wszystkich, Potrzebuję pomocy przy wykonaniu małej instalacji oswietleniowej. CEL: Finalnie chciałbym mieć oświetlenie sterowane na pilota z możliwością sciemniania Wyposażenie: Stateczniki które biorę pod rozwagę (w zależności od zaproponowanych rozwiązań) to: Osram QTi 2x21/39 DIM - 4050300870694 oraz Osram QTi DALI 2x21/39 DIM - 4050300870489...
Mam wydaje mi się dość dziwne zachowanie zestawu: http://www.zoolight.pl/product-pol-384-Z... Zmontowałem według instrukcji: http://www.oswietlenie-akwarium.pl/html/... Montaż jest na razie roboczo i jak świetlówki wyłączę to nie mogę ich włączyć od razu.. Muszę poczekać kilka...
statecznik schemat schemat statecznik statecznik świetlówka schemat
zasilać motorola skrzynka przekaźników detektor iskrzenia
Citroen Berlingo: Usterka czujnika płynu hamulcowego Części zamienne do silnika Bolens 13,5 hp OHV