https://aqua-light.pl/stateczniki-do-swi... do tego starter S10
Ta świetlówka ma spadek napięcia 106V przy prądzie 0,43A. Nadaje się do niej każdy statecznik do świetlówki liniowej o mocy 36W. Elektroniczny z gorącym startem masz tutaj: [url=https://aqua-light.pl/stateczniki-d...
[url=https://aqua-light.pl/stateczniki-d... [url=https://aqua-light.pl/zaplonniki-st... [url=https://aqua-light.pl/oprawki-i-uch...
tak, konieczne jest instalowanie drugiego statecznika jedna sprawa to masz statecznik 15W i taką samą świetlówkę, a druga to taka że świetlówki T5 działają na statecznikach elektronicznych
Nie będzie działać. Dziwi mnie różnica w cenie, gdyż HF-Select 3/418 TL-D kosztuje 65PLN netto więc nie wiem co znalazłeś za 35PLN..
Podłączenie świetlówek T8 do statecznika dla świetlówek T5 spowoduje jego uszkodzenie.
Czy statecznik sz-1300 jest przeznaczony tylko do świetlówek T8?? Czy rowniez T5?? Bo w sklepie powiedzieli mi ze tylko i wylacznie do T8 ale wydawalo mi sie ze chodzi tu tylko o moc swietlowki zeby byla adekwatna do statecznika a nie o to czy jest to T5 czy T8.Tym bardziej ze na tym stateczniku nie jest napisane czy jest do T5 czy T8.
Proszę: https://aqua-light.pl/stateczniki-do-swi...
Statecznik magnetyczny https://aqua-light.pl/stateczniki-do-swi... i kondensator
Witam posiadam w akwarium statecznik elektroniczny z dwoma świetlówkami t5 24W oraz statecznik magnetyczny z jedną świetlówka t8 15W chciałbym odłączyć jedna z t5'ątek . Generalnie da się żeby świeciła tylko jedna ale czy da sie podłączyć jedną świetlówkę t5 oraz t8 pod statecznikiem elektronicznym??Jeśli tak to jak to powinno wyglądać??
Witam. Czy długotrwała praca świetlówki T5 zasilana z statecznika elektronicznego T8 jest dla niej bezpieczna? Czy statecznik T8 może w jakiś sposób przeciążyć lampe i ją uszkodzić? Jak wygląda sytuacja z rozruchem takiej lampy? Czy statecznik elektroniczny T8 indukuje wyższe napięcie potrzebne do zapłonu? I pytanie w drugą stronę, czy statecznik elektroniczny...
To jest zwykły dławik indukcyjny. Spójrz na ten: https://aqua-light.pl/stateczniki-do-swi...
Witam wszystkich Mam pytanko: Czy jest możliwość podłączenia do statecznika elektrycznego T8 2x36W świetlówek 2x24W T5 (16mm). Proszę o informację czy podłączenie takiego zestawu pod taki statecznik nie spali lub coś innego z moimi świetlówkami. Pozdrawiam
Dziękuję pedrosnicus, link b. dobry. Jest, że statecznik Elxc424 umożliwia bezproblemową wymianę źródeł światła pomiędzy technologiami T8 i T5. Znalazłem tą drogą statecznik Elxc235, który mnie interesuje ale niema tej uwagi o T8 i T5.
Stateczniki tych tego typu świetlówek są ogólnodostępne, lecz w innej obudowie: https://aqua-light.pl/stateczniki-do-swi... Jeśli ktoś z sentymentu chce pozostać przy tego typu lampach, to należy wymienić obecny statecznik we wtyczce na ten z linka, lecz trzeba go umieścić w małej obudowie, na przewodzie...
Zamiast T8 możesz zastosować T5 24W 440mm , jednak musisz użyć elektronicznego statecznika. T8 15 W 440mm odpowiada T5 24 W
Mam podobny problem z tym, że dotyczy on świetlówek T5 i T8, czy stateczniki elektroniczne do nich przeznaczone czymś się różnią? Stateczniki elektroniczne przeznaczone do świetlówek T5 różnią się od stateczników dla świetlówek T8 prądem nominalnym, dla świetlówek T5 prąd nominalny jest kilkukrotnie mniejszy w porównaniu do świetlówek T8 o tej samej...
Pisałem o tym, że można znaleźć zasilacze do których można przyłączyć różne świetlówki. Na tej stronie jest też taki stateczniki do świetlówek o mocy 58W https://aqua-light.pl/stateczniki-do-swi... .
Czy może być taki jak do świetlówki T8 lub T5 ? Może być, tylko aby jego moc wynosiła te 38 W.
Najprawdopodobniej pomylone połączenie przewodów wyjściowych. Włóż świetlówkę (to nie żarówka) do podstawki. Odłącz od statecznika przewody na zaciskach 1, 2, 3, 4. Sprawdź omomierzem rezystancję między odłączonymi przewodami. Te dwa między którymi masz kilkadziesiąt omów przyłącz do zacisków 1, 2 statecznika. Pomiędzy pozostałymi dwoma powinna być...
Jeżeli są to oprawy ze statecznikiem evg to będą działać, ale świecić kilkanaście % słabiej. Jesteś pewny że będzie to działać prawidłowo? Czy skok napięcia na starcie który odpala zwykła świetlówkę nie uszkodzi "zasilaczy" które są w każdej świetlówce? Producenci/importerzy na świetlówkach LED podają, że przy indukcyjnym będą działać, a przy EVG piszą...
Nie będzie odpowiedni.
Witam, a czy możliwe jest podłączenie do statecznika elektronicznego t8 18w świetlówki t5 24w? czytałem gdzieś ze są to zamienniki?
sądziłem, że jeśli ma trzonek z T5, to jest to świetlówka T5. To jest świetlówka T5 ;) Reasumując- traktować ją jako T8 z gwintem G5 i podłączyć zgodnie ze schematem dla T8? T5, T8, T12 - schemat jest zawsze ten sam. Jedyne ograniczenie jest takie że dla nowoczesnych świetlówek T5 (o mocach od 14 do 80W) nie stosuje się stateczników indukcyjnych, ale...
Do sterowania świetlówek T5 powiem być stosowany statecznik elektroniczny :!:
Witam. Prawdopodobnie będę potrzebował przerobić oświetlenie w swoim akwarium. Będzie mi potrzebna jedna świetlówka T8 18W 6500K i jedna T5 8W 8500K. I teraz nie wiem jak wygląda sprawa ze statecznikami. Wiem że do T5 jest elektroniczny a do t8 może być magnetyczny. Ale czy jest jeden statecznik który "obsłuży" pracę tych dwóch świetlówek czy do każdej...
Witam. Czy statecznik do T8 nie nadaje się do świetlówek T5? Mam statecznik 2x58w i chciałbym podłączyć świetlówki T5 2x54w .Z tego co wyczytałem to "nie" czy to prawda?
Możesz podać jakieś linki ? Na allegro znalazłem stateczniki do T5 i T8 , w necie wyczytałem również ,że nie należy stosować tego do świetlówek z trzonkiem G23 . A więc co polecacie ?
Niby tak, ale są przecież stateczniki elektroniczne o tych samych mocach na T5 i T8. A 50zł za taki statecznik piechotą nie chodzi.
Świetlówki T5 wymagają zasilania ze statecznika elektronicznego. Nie możesz użyć do ich zasilania tego statecznika indukcyjnego.
Witam serdecznie, mam takie pytanko : Jestem laikiem w tych sprawach wiec pytam :) - Jest mozliwośc podłączenia dwóch rodzajów świetlówek ( t8 / t5 ) pod jeden statecznik ? Oto parametry statecznika : HELWAR Finland L40A-P230V tw 130Δ t55/75c/155 ===szczegóły w tabelce : http://obrazki.elektroda.pl/4941784300_1... Z góry dziękuję...
Witam, poszukuję informacji o doborze stateczników elektronicznych do następujących świetlówek 2x Philips Aquarelle 30W T8 oraz 2x Narwa 39W T5. Od sprzedawców posiadam różne informację. Jedni mówią, że stateczniki takiej mocy jak świetlówki, inni, że większej mocy. Gdzie leży prawda?
Kolego świetlówki 2 pinowe przeznaczone są do zapłonu na zimno bez podżarzania i współpracują ze statecznikami elektronicznymi (eng. electronics ballast) np T5 czy T8
Schemat połączeń lamp powinien być narysowany na obudowie statecznika. Pamiętaj że statecznik T5 może zasilać tylko świetlówki T5 (średnica 16mm), jeżeli używasz lamp T8 lub T12 to możesz mieć problem.
Witam mam problem ponieważ nie wiem jaki dobrać statecznik elektroniczny czy magnetyczny(indukcyjny) do świetlówki UV-C 36w z gwintem 2g11 ponieważ są różne typy stateczników t5, t8 itp z tego co słyszałem to stateczniki w zależności od długości świetlówki maja różne napięcia znamionowe pracy ale nie wiem ile w tym prawdy. Jeśli temat jest na nie właściwym...
Witam, nie chce zaczynac nowego tematu dlatego zapytam tutaj. Chce podpiac 2 swietlowki t5 24W do 1 statecznika BCS 42.1/26.2Q BAG 15-18-22-24-26-32-40-42W (https://aqua-light.pl/stateczniki-do-sw... Moje pytanie: czy będę mogł wyłączyć tylko 1 swietlowkę (druga swieci) czy tylko obie naraz?...
Pod ten statecznik możesz podpiąć świetlówkę T8 58w (długość 1,5 metra i trochę grubsze, niż T5).
Kupiłem razem z Epromami, więc myślałem, że to będzie kasownik, natomiast po testach okazuje się, że nie bardzo idzie to kasowanie... Wydaje mi się, że to służyło do robienia płytek drukowanych metodą fotochemiczną. Na zdjęciu wygląda, że masz rury z luminoforem. Czyli żadne to UV-C 254nm jakiego oczekuje EPROM do kasowania. Wstawiasz rury przeźroczyste...
Czyli w ten sposób jeśli dobrze rozumuję: http://obrazki.elektroda.net/12_12293712... I ponownie się zapytam czy do takiego statecznika mogę podłączyć zarówno świetlówki T5 jak i T8:?: Czy jest jakaś różnica:?:
Jesteś pewien, że masz rury dokładnie 30W? W szeregu T8 typową mocą rur jest 36W. Czyżbyś miał na pewno statecznik dopasowany mocowo do posiadanych rur? Czy przypadkiem nie masz statecznika do cieńszych rur szeregu T5? Chyba, że masz rury szeregu T5?
T5 ma wyższe napięcie rozruchowe. Różnica jest także w długości świetlówki a więc i napięciu jej pracy. Statecznik elektroniczny do T5 jest znacznie bardziej wyrafinowany technicznie jak do T8. Dławik w stateczniku dopasował obciążenie co nie oznacza, że świetlówka T8 pracuje w optymalnym punkcie. Skoro działa to działa i tyle.
Sprzedam lub zamienie na mniejsze 2 stateczniki VS jak w temacie 2x58 nowe nie uzywane , potrzebuje mniejsze stateczniki na jedna lampe 20W T5 lub T8 105cm, a 2 moduły plexiform TQ 258, nowe , sprzedam lub zamienie na komplet na kompletne oświetlenie do akwarium czyli: jarzeniówki T8 lub T5 nie dluższe niż 105 cm, hermetyczne gniazda do nich, statecznik...
Akurat w przypadku zasilaczy LED myślę, że nie będzie tak źle. W większości paneli LED stosowane są stałoprądówki ~1A i z zakresu napięć 25-50VDC (SELV), więc tutaj bym się nie obawiał o problemy. Prędzej zabraknie stateczników elektronicznych 4×18W T8 lub 4×14W T5 ;) Zasilacz stałoprądowy to z pewnością mniej 'specjalistyczny' produkt niż statecznik...
Witam Podłączę się do pytania, mam statecznik elektroniczny 2x36W pod T8. Bez żadnych scalaków w środku, prosta konstrukcja. Czy można podłączyć albo jakoś prostym sposobem przerobić ten statecznik żeby podlaczyc 3x24W T5??? Moc w sumie jest taka sama a podłączyć 24W świetlówkę pod 36W statecznik chyba nie warto, bo szkoda świetlówki. Aha, na stateczniku...
Kolego Manhet wracając do twojego problemu. Przeciążasz świetlówkę. Jeśli jest to stary statecznik wymagający startera neonowego to bez sensu przez długie godziny, bo tyle trwa cykl świetlny w akwarium, marnujesz masę energii przekształcanej przez dławik na ciepło. W zimie gdy w pomieszczeniach jest raczej za zimno a nie za ciepło nie ma problemu ale...
Mam kolejne pytanie, chodzi o inny statecznik. Podłączyłem do świetlówki 15w(t8) nowy statecznik (elektroniczny) uniwersalny, do którego można podłączyć różne kombinacje świetlówek(mogą być dwie) t5/t8 o mocy od 15 do 40w. Efekt- świetlówka zapala się na chwilę, potem gaśnie, znów się zapala i gaśnie na amen. W skrócie następują zawsze dwa krótkie zapalenia...
Ale na tym stateczniku pisze że obsługuje i 2x18 i 2x36W to nie są dwa inne Podaj typ statecznika lub link. Świetlówki 15W masz w średnicy T5 czy T8? Kupujesz je w taniej cenie? Porównaj parametry pracy świetlówek 15, 18 i 36W.
wiem, ale to o czym piszesz dotyczy oświetlenia T5, a ja przynajmniej nie widziałem stateczników ściemnialnych do świetlówek T8, a ten starter to nadal mnie intryguje.
Ledowe zamienniki świetlówek T8 z którymi się spotkałem wymagają przeróbek oprawy, czyli wywalenia statecznika i puszczenia 230V na zamiennik. W T5 pewnie podobnie. Ale dziwne że Juwel nigdzie na stronie nie chwali się napięciem zasilania tych swoich wynalazków. Choć na załączonym zdjęciu widać chyba mostek Gretza przy końcu oprawy, więc raczej zasilanie...
Ad.1 Statecznik przeznaczony do świetlówek T8 58W nie nadaje się do zasilania świetlówek dwóch świetlówek T5 o mocy 24W. Ad.2 Świetlówki te będą świecić z tymi statecznikami, jednak mogą nie osiągać pełnej mocy lub może skrócić się ich żywotność.
Witam. Nabyłem lampę akwariową ale do mojego akwarium jest za długa i oryginalnie posiadała 2 świetlówki T8 36W . Dostałem ją za darmo więc nie wybrzydzałem Smile Muszę przerobić pokrywę w swoim akwarium bo nie daje dość dużo światła. Posiadam uchwyty na świetlówki T8 i T5 i w sumie nie ma różnicy które wykorzystam. Czy mogę do tego statecznika podłączyć...
Witam. Posiadam statecznik elektroniczny QTP , którym można zasilać świetlówki liniowe o mocy 54-58 (T5 i T8). Natomiast świetlówki o mocy 36W również świecą, w dokumentacji statecznika, piszę, że zasila on lampy i przepływa nateżenie prądu na poziomie 0,54A. Natomiast dedykowany statecznik elektroniczny do lamp 36W, pobiera 0,44[A] na lampe. Zasilając...
Składam lampę medyczną, mianowicie leczącą skórę. Bardzo proszę Państwa o pomoc! Lampa z 4 szt. promiennikami: Philips 311nm PL-L 36W/01/4P Nie jestem do końca pewien, jak wszystko podłączyć. Dostałem od jednego z internautów zdjęcia oraz spis, czego użył do budowy swojej lampy. Niestety, kontakt z nim jest utrudniony, dlatego proszę Was o pomoc. 2...
Statecznik powinien mieć podaną moc maksymalną. Gdzieś to pisać musi.
Obawiam się, że to nie statecznik czy balast stricte tego określenia tylko zasilacz elektroniczny zespolony z układem startowym. Odpowiedni byłby na przykład: Osram 3842 QT-FIT T5/T8 Oczywiście nie biorę pod uwagę wymiarów bo ich nie znam.
A ja znalazłem taki http://allegro.pl/item182140221_stateczn... :D
A jak ma działać, jak kolega ma lampy GX23 i T8, a starter przeznaczony jest do TC i T5... W dodatku jeden statecznik jest przeznaczony do lampy o mocy max 8W, a kolega ma 13W i 15W. Więc za bardzo się nie dziwię, że nie działa.
Na kondensatorze jest napięcie 300V a nie prąd o tej wartości. Nic nie piszesz o typie statecznika. Nawet nie podałeś czy jest to statecznik na jedną/dwie/cztery świetlówki? Świetlówki T5 potrzebują wyższego napięcia zapłonu od T8 i dlatego wymagane jest praktycznie zawsze stosowanie statecznika elektronicznego. Ten jest wyposażony w układ sterujący,...
A możesz podać jakiej mocy zastosowałeś stateczniki, czy można np. zastosowań statecznik Philipsa 2x18W http://www.zoolight.pl/product-pol-277-S... Przy nim nie są potrzebne startery I o co chodzi z tymi symbolami T5; T8
A to czemu ma nie zadziałać? Świetlówka trochę nietypowa, bo w szeregu rur T8 typową jest rura 18W 60cm długości (odpowiednik starych, grubszych rur T12 20W), a autora są o 1cm dłuższe z tego co podał. Statecznik 36W bez problemu to napędzi, tak jak stateczniki 36W napędza stare grubsze rury T12 40W lub zamiennie dwie rury w szeregowym połączeniu T12...
O statecznikach z możliwością zmierzchu/świtu i ściemniania/rozjaśniania wiem i znam je doskonale, lecz ich cena na owe czasy jest dla mnie zaporowa. Gotowe oprawy do akwariów też znam, jednak mało z nich udaje się zamontować w oryginalne pokrywy akwariowe, jeśli już znajdzie się odpowiednią, to jak zwykle cena jest mocno wygórowana. Nie twierdzę, że...
a czy posiadajac statecznik elektroniczny EMC T5 B24/1/2pfs moglbym podlaczyc dwie swietlowki 24W(T5) i czy musialbym uzywac zaplonnikow:?:
Witam. Posiadam dwa stateczniki elektroniczne o mocy 2x29w i 2x18w jeden na t5 drugi na t8. Mam je podłączone do sterownika w akwarium i ustawione na samoczynne zapalanie o 11 rano. Problem polega na tym, że sterownik się resetuje podczas próby uruchomienia świetlówek i nie włącza ich. Dodałem układ soft start, nie pomogło. Dopiero po zmianie tego statecznika...
Witam, Na wstępie powiem, że w zakresie elektryki jestem zielony. Znaczy rozumiem i potrafię czytać schematy oraz podłączyć jak należy, ale na tym moje zdolności w tym zakresie kończą się Rok temu udoskonaliłem swoją pokrywę do akwarium. Dołożyłem kolejną świetlówkę zamieniając je od razu z T8 na T5, wymieniając także statecznik na odpowiedni. Podłączyłem...
A jeżeli mam statecznik indukcyjny 15W i podpiętą do niego świetlówkę T8 15W to czy zadziała jeżeli podłączę do niego T5 8W ze starterem właśnie w ten sposób? Chciałbym najtańszym kosztem rozbudować oświetlenie w pokrywie akwarium, ale nie do końca wiem co się z czym je. Może mi ktoś podpowiedzięc jak ewentualnie wykorzystać do tego żarówkę energooszczędną...
Zasada jest taka moc dławika >= mocy świetlówki "Magnetyczne " to już starocie na złomie można ich trochę wygrzebać jak się uda . Jak remontują jakieś biuro to zawsze coś można wyszperać. Teraz zmienia się stare T8 lub nawet T12 na T5 lub T4 . Są też T2 ale jeszcze rzadko spotykane.
O jakiej świetlówce jest tu mowa? "urządzonko" jest zaprojektowane do statecznika z interface 1-10V a stateczniki współpracują z różnymi świetlówkami popularne T5, T8 ... Czy byłbyś w stanie zaprojektować i wykonać urządzonko do symulacji wschodu i zachodu ale dla diod LED? Ten sterownik może symulować wsch/zach diodami LED z tego względu, że są produkowane...
...oprawę z dławikiem i zapłonnikiem... Świetlówka T5 to już raczej EVG czyli statecznik elektroniczny... Zresztą mniejsza o to. Niezależnie od zastosowanego układu zapłonowego wstawienie w gniazda oprawy źródła światła LED raczej nie mogło się inaczej skończyć. Z tego co pamiętam to jest dosłownie kilka źródeł światła LED T8 (T5 sobie nie przypominam),...
Oprawy firmy SKAN. Stateczniki 36W. Po założeniu świetlówek Osram T5 o barwie 840 i światłości 3250 lm jasność jest w porządku. Widać różnicę w stosunku do PILA 2500 lm Miałem natomiast niemiła akcję ze świetlówkami Radium z Obi. Po założeniu nie świecił dobrze środek. Niby nie rozgrzany luminofor ale po 5 minutach świecenia zero poprawy. Oddałem i...
Moje wątpliwości i kwestie do omówienia: 1) Oprawy rastrowe - które są najlepsze a zarazem nie kosztują majątku? 2) Świetlówki T8 czy nowe T5? 3) Statecznik elektroniczny czy magnetyczny starego typu? Chodzi o zmęczenie oczu mruganiem. 4) Świetlówki 840 będą dobre? (Ra 80, barwa 4000), czy może lepiej 950 (Ra wysokie - 90 a barwa bardziej dzienna -...
Witam, Postanowiłem wymienić dotychczasowe oświetlenie w pokrywie akwarium z T8 na T5. Kupiłem sprzęt: 1x 45W (90cm) SYLVANIA AQUASTAR 10000K 1x 45W (90cm) SYLVANIA GROLUX 8500K 1x STATECZNIK ELEKTRONICZNY PHILIPS T5 2x45W 5x Przewód jednożyłowy 1x Kostka przyłączeniowa Mam problem z odpowiednim podłączeniem przewodów od opraw do statecznika. Zasilanie...
Witajcie, chciałbym zapytać doświadczonych o oszczędność prądu przy elektronicznych statecznikach do świetlówek T8. Najpierw nakreślę sytuację. Jako akwarysta majsterkowicz chciałbym zwiększyć oświetlenie w moim akwarium. Na fabrycznie nowych statecznikach magnetycznych moje oświetlenie 2x18w T8 pobiera aż 80W. Sprawdzane tego typu tanim watomierzem...
Witam. Fakt T5 ale ja potrzebuje dla roślin z odpowiednim spektrum a T8 sa specialne do akwa i to po50 zł za sztuke specialne dla roślin no to wiec chyba zostane przy stateczniku 30W żeby mi wczesnie nie powysiadały. Podziękowania dla wszystkich co mi odpisali i pomogli. Pozdrawiam.
A ta gwiazdka pomiędzy wejściem 15 i 16 co oznacza?Wykluczasz że to wina świetlówki?statecznik jest nowy tak jak świetlówka.Można się jakoś upewnić że to wina a 100% statecznika.Jeśli tak to muszę reklamować go. Podłączając świetlówkę T8 25W do statecznika elektronicznego 25W innej marki schemat podłączenia jest inny : Łącze tylko po jednym kablu z...
Witam! Po przewertowaniu innych wątków i walce z opcją "szukaj" zdecydowałem się napisać taki oto wątek: Na przełomie dni padła mi ostatnia ryba w akwarium. Więc wziąłem się za ulepszanie fabrycznej "myśli akwarystycznej" z uwagi na brak mieszkańców zbiornika. Z wodą i prądem dałem sobie radę, ale światło wymaga wyjaśnienia pewnych zagadnień, abym mógł...
Przecież tam jest wyrażnie napisane: Obsługiwane rodzaje świetlówek T5: 3x24W , 4x24W Obsługiwane rodzaje świetlówek T8: 3x18W , 4x18W Więc, chyba wszystko jest jasne! Przeniosłem z: Zasilanie układów elektronicznych
Witam Serdecznie, Potrzebuję statecznik elektroniczny, najlepiej taki jak dodałem w załączniku. Ballast TypeElectromagnetic Frequency50Hz Height31mm Length84.5 mm Maximum Operating Temperature+130°C Number of Lamps1, 2 Supported Lamp ShapeT5, T8 Supported Lamp TypeFluorescent Voltage Rating240 V Wattage 2 x 4 W, 2 x 6 W, 4 W, 6 W, 8 W Width41 mm Ciężko...
Witam, ostatnio zmodernizowałem swoja pokrywę do akwarium, zakupiłem świetlówki T5, statecznik elektroniczny oraz programator czasowy, wszystko jest podłączone prawidłowo, a przynajmniej tak mi się wydaje. Jak są podłączone do prądu świecą normalnie, przy pierwszym uruchomieniu zauważyłem taki lekki efekt falowania, ale po chwili on ustał, ostatnio...
No, to wreszcie kol. Krzysztof Reszka ujawnił źródło swojego „geniuszu” i teraz już wiemy, dlaczego oprawa o mocy np. 32W pobiera z sieci 54W. Takiej baraniny w rozumienia danych katalogowych prostego urządzenia, jakim jest oprawa świetlówka, jeszcze na tym forum nie widziałem - a różni ignoranci już tu pisywali. :cry: :cry: :cry: Aby nie...
Witam, Tak sobie dziś uświadomiłem, że wszyscy teraz głównie na ledach działają, zresztą sam też tylko nimi się zajmuję, lecz mam znikome pojęcie na temat reliktu tamtej epoki, mianowicie świetlówek. Wiem jak to działa, lecz nie wiem jak diagnozować usterkę. Załóżmy, że układ składający się ze świetlówki T8/T5 podłączonej do dławika magnetycznego i...
Dokupiłem zestaw do doświetlenia akwarium: Statecznik Vossloch Schwabe ELXc 180.866 + świetlówka Sylwania Luxline plus 80w (zestaw t5). Wszystko podłączyłem (chyba dobrze). System poświecił ładnie przez jeden dzień - światło mocne(bez zastrzeżeń). Na drugi dzień załączyłem układ i świetlówka nie zapaliła się normalnie ale powoli rozświetlała się nabierając...
Nikt nie podpowiedział, może (at)ElektrodaBot Bezpośrednia odpowiedź na pytanie – Dławik (statecznik magnetyczny) Kanlux MB5-11 to cewka o stałej indukcyjności, zaprojektowana tak, aby przy częstotliwości 50 Hz ograniczać prąd do wartości właściwych dla świetlówek kompaktowych 2-pinowych (PL-S/G23) lub liniowych T5 o mocy 5-11 W. – „Rozpoznawanie”...
Witam, ciekawe obserwacje, szkoda, ze Pan nie podal,czy jeszcze stosuja w tych CFL obwody scalone jak w Livarno Lux, ktos musi, bo oferuja firmy je, obwody scalone do tego NXP, ST Microelectronics, Infinion, i mozna je nawet kupic w Polsce, np w Mouser, ale u nich 80 zl oplaty za dostawe, taniej w element14. Zauwazylem, ze nawet CFL Philips bardzo sie...
A mógłbyś wyjaśnić? Świetlówka wymaga określonego przez standard prądu i napięcia. To samo się tyczy każdej lampy wyładowczej. Przykładowo w/g danych Philipsa: 36W T8: Lamp Current (Nom) 0.440 A Voltage (Nom) 103 V 30W T8: Lamp Current (Nom) 0.360 A Voltage (Nom). 98 V Nawet gdzieś w instrukcji widziałem: Do świetlówek o mocy poniżej 37Wat. Szerze...
Wbrew pozorom najtaniej ci będzie zainwestować jednak w lampy MH, koszta owszem są, ale jak podliczyć jeszcze zużycie prądu to to ma sens. Ja jak miałem swoje akwarium holenderskie, 60l to używałem świetlówek T5 firmy Sylvania. Aquastar i FloraGlo. Posiadałem 3x24W, i jakoś moje roślinki nie narzekały ;) Wadą jest cena tych świetlówek, ok 50zl/szt...
Witam Potrzebuję do świetlówek złożyć lampę Dostałem części z lampy(widoczne na zdjęciach) + uchwyty do startera i startery Na dławiku jest napis ze można podłączyć 2x 18-20W (właśnie o to mi chodzi) Na zdjęciu jest również widoczna cewka(nie jestem pewien czy tak się to nazywa) w lampie w garażu jest taki tylko ma 2 styki a ten 4 :/ Ta cewka byłą na...
-> kaszel Rury T5 mogą mieć trwałość 24000h pod kilkoma warunkami: - nigdy ich nie wyłączasz, - zasilasz je napięciem stabilizowanym, - używasz je w środowisku o kontrolowanej ściśle temperaturze itd. Krótko: tylko w warunkach laboratoryjnych. W rzeczywistości świetlówki nie dożywają 1/3 tego czasu. Żywotność rury T5 na poziomie 24000h jest wyznaczona...
Dziękuję za odpowiedzi. Dopiero teraz mogłem odpowiedzieć. Dołączam zdjęcie statecznika. Proszę o radę czy będę musiał reklamować czy może wskazania są poprawne. Może dodam, że świetlówki t8 z statecznikiem magnetycznym pomiar jest zgodny z deklarowanym z małym naddatkiem ze względu na pobór statecznika. http://obrazki.elektroda.pl/8792208800_1...
http://obrazki.elektroda.pl/5044167900_1... Witam. W ramach pasji często zajmuję się między innymi konstruowaniem różnych układów stabilizacyjno - zapłonowych dla świetlówek. Tym razem zaprezentuję prosty elektroniczny statecznik, stanowiący alternatywę dla magnetycznych układów zapłonowych, wykorzystujących starter bimetaliczny. Układ...
Witam, jeśli w złym dzialę to przepraszam, i proszę przenieść. DO SPRZEDANIA FABRYCZNIE NOWE STATECZNIKI ELEKTRONICZNE OSRAM QUICKTRONIC 2x18-39. CENA 30 Pochodzą z nowych lamp świetlówkowych które nigdy nie były używane.... ...ponieważ zaraz po przyjściu do nas zostają przerobione na LEDy. Dlatego stateczniki uważam za nowe (daje gwarancje rozruchową...
statecznik rtęciowy metalohalogen statecznik spalić statecznik
ct4810 sterownik agregat chłodniczy sprężarka regulator bojlera
diagram schemat diagram schemat
Mercedes GLS 400d szarpie przy gwałtownym dodaniu gazu Schemat radioodbiornika Julia 3 mono Eltra