Na wyjściu stereo dekodera są filtry LC dla lewego i prawego kanału. prawdopodobnie cewki mają przerwę. Dla próby można je zewrzeć.
Witam ! Popatrz tutaj: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic12... oraz http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtop...
Usuwasz cztery kondensatory mające po 20pF C327, 333, 335,349 a zmieniasz wartość C350 z 2,2pF na 1pF. i normalne strojenie
To nie wszystko!!! To samo dla 108 MHZ-tylko,że teraz krecisz trymerkiem. Obie czynnosci powtarzasz kilkakrotnie bo są wzajemnie zależne, później dopiero obwody wejsciowe Pozdrawiam
Czy mam w ciemno zacząć kręcić resztą trymerów i cewek w głowicy? Nie, zgodnie z zasadami przestrajania głowicy mierząc napięcie na pin14 US2.
Witam. A co jest na kolektorze tego tranzystora, r410 sprawny ?. Czy po wymianie tranzystora t401 napięcie na emiterze powróciło ?
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic39...
szukaj tu: www.elektroda.pl/rtvforum/topic3967.html
Glowica z Unitra Eltra T3015 . Schemat na tej stronie internetowej http://www.oldradio.pl/karta.php?numer=1...
Chodzi mi o przestrojenie radia, by nasłuchiwać innych radiowców. Czego byś nie zrobił, to bez dodatkowego BFO nic nie usłyszysz. Dodatkowo p.cz. ma zbyt szerokie pasmo.
https://digi-chip.pl/wp-content/uploads/...
Właściwą nóżką od której zależy prawidłowe reagowanie ARCZ jest nóżka 5. Do prześwietlenia tor od nóżki 5 do diody ARCZ i tamtejszego jej kondensatora sprzęgającego ją z obwodem heterodyny. Czy napięcie z nóżki 5 przechodzi bez przeszkód na katodę diody D305 i czy w ogóle masz kondensator C350 2p2, a jeżeli jest czy ma rzeczywiście w ogóle jakąś jeszcze...
Serwis Elektroniki nr6/2000.
Poszukuję najbardziej efektywnego układu PLL. Phase Locked-Loop. Bardzo podobny do niego to układ AFC. Posiadałem przez lata i używałem z powodzeniem tuner radiowy naszej firmy UNITRA oznaczenie T3015 do zestawu wieży stereo. Idealny AFC. Aż zadziwiający w tym prostym tunerze. Wzmacniał sygnał i poprawiał jakość odbioru przy nagrzewie w funkcji czasu....
Rdzenie u11 są do kupienia na znanym portalu aukcyjnym. Ewentualnie można podebrać z jakiegokolwiek złomowego polskiego tunera/amplitunera. O ile się nie mylę w większości były identyczne. Pozdrawiam
na płytce krzemowej. mam nadzieje że to pomyłka! c 402 to kondensator 1500 uF 16 V i tam powinno być 13.5V a jest 24.2V jeśli jest jak piszesz to uszkodzony tranzystor! Najlepiej oddaj to komuś, kto się na tym zna. Bo jeszcze zrobisz sobie i temu wysłużonemu tunerowi krzywdę... I tak już duuużo przeżył.
Witam. Wartość bezpieczników B 1, B 2 - 160 mA .
Witam Prawdopodobnie masz tuner o oznaczeniu T3015 bo to bylo do kompletu i pewnie chcesz go przestroic tak zeby odbieral nowe pasmo w linku znajdz sobie plik odnosnie przestrajania tego modelu http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic54... Nastepnym razem poszukaj na allegro czegos podobnego i daj link Pozdrawiam Janusz
Uszkodzonym elementem było D303 (warikap BB104B). Usterka znaleziona, temat uważam za zamknięty.
"Ogólnie zasada w starych PRL sprzętach jest jedna, wymienia się Wszystkie USZKODZONE elektrolity." I z tym się nie zgodzę, tzn nie do końca. Początkujący bardzo rzadko ma miernik kondensatorów. Dwa podwójna robota, bo każdy trzeba wylutować i sprawdzić, więc jak już masz go wylutowanego to jaki sens wsadzać stary szrot ? Tak są mierniki co umieją...
Gdy podłączam tuner przewodem o długości 1m do wzmacniacza to dźwięk jest ok. Natomiast gdy podłączam tuner przewodem o długości 2,5m do wzmacniacza to zanikają tony wysokie (są stłumione). Im dłuższy przewód tym gorzej (tony wysokie są mocniej tłumione). Tuner podłączyłem do innego wzmacniacza (np. Radmor 5102) i efekt jest ten sam. Przewody są sprawne...
a jaki to wzmacniacz bo oznaczenie t3015 to oznaczenie tunera !!!
Mam tuner T3015 (Unitra oczywiście) i zauważyłem, że grzeje się w nim układ UL1621, dekoder stereo zdaje się. Czy to normalne ? Jak dłużej palca przytrzymam to nawet trochę parzy. 8O
Witam. Dostałem tuner Unitry T3015 i postanowiłem przywrócić go do życia. Przestroiłem na nowy ukf -udało się. Po podłączeniu do wzmacniacza ewidentny brak basów. Gdzie mogę szukać problemu bo grzebałem tylko w głowicy. Paweł
Jak ta glowica jest przestrojona jezeli kondensatory numer 3 sa wlutowane .
Wylutuj z głowicy kondensatory C327 , C333 , C335 , C349. Wszystkie mają po 20pF. Na schemacie C333 ma pojemność 5,6 pF ale to może być inna wersja tego tunera. Zacznij od strojenia oscylatora ( cewka z metalowym rdzeniem). Następnie stroi się obwody wejściowe przy pomocy rdzenia w dolnej części zakresu i przy pomocy trymera w górnej części zakresu....
Ktoś przy wej. na głowice nap. varicap. dał elektrolit.Powinno być kilka nano
Problem rozwiązany, pomogła regulacja potencjometrem R345 i F5 235 (R345 trzeba było nasmarować)
Niestety podmienilem UL1621 i dalej jest tak jak bylo. Co dalej ?
Baaardzo dobry tuner! Jego schemat jest na Elektrodzie. Dla przestrojenia: - wytnij kondensatory: C327, C333, C335 i C348. Reszta roboty: "zgrac" poczatek i koniec zakresu - strojąc cewką i trymerem w oscylatorze, a potem dostroic 2 - punktowo cewkami i trymerami na maksimum odbioru, masz 1/2 godziny roboty ... Powodzenia
Dlaczego niestety? To duży problem dla radia. Mozna to wymienić? Przepraszam że tak dopytuje ale świeżak jestem....
Powiem tak przestrajałem ten tuner setki razy i nigdy nie musiałem zwierać żadnego kondensatora 100nf wystarczy wyciąć te kondensatory co trzeba i można wymienić 1kondensator na 1p dobrze zestroić i tuner śmiga jak należy jak zewrzesz 100n do masy to przestanie całkowicie działać układ arcz.Największy problem to dobrze zestroić całą głowicę.
tu masz opis OSC nie podłanczasz
se nr6/2000 i powodzenia
Witajcie, oto moje zestawienie sprzętu polskiego: 1. Na zdjęciu ZM 3000 a) zegar cyfrowy PZ-2 ZETDEZET b) stereo tuner T3015 UNITRA Eltra c) wzmacniacz PW3015 UNITRA Łzr d) korektor graficzny EQ3015 ZDZ Warszawa e) magnetofon M3016 UNITRA Zrk f ) magnetofon M3016 UNITRA Zrk g) compact disk player ( CD ) CDF 002R Fonica (+uniwersalny pilot) h) gramofon...
Unitra eltra stereo tuner T3015 moze jakies wskazówki?
Witam! Kupię dużą gałkę strojenia od tunera Unitra Eltra T3015. Może ktoś posiada takiego dawcę części. Pozdrawiam!
a więc wracając do tematu czy ten układ http://www.nikomp.com.pl/opisy/ZEAJ0/ZEA... trzeba zmodyfikować czy można bez modyfikacji go podłączyć na tym scalaku był wskaźnik sygnału w tunerach Unitra T3015
Zrobiłem go dosyć dawno ale siostra dopiero niedawno zaniosła film do wywołania a i tak zdjęcia nie powalają, ale nie mam cyfrówki niestety. Wiele elektroników chciałoby zrobić swój własny odbiornik radiowy, mam nadzieję że ten temat w tym pomoże. Opisywane urządzenie to odbiornik sterofoniczny UKF FM strojony napięciem, z odczytem częstotliwości, bez...
Zrobiłem dział. Czy w ten sam sposób przestroję tuner T3015
Ja posiadam: Kolumny Alton 80 Wzmacniacz Fisher CA-9040 Tuner Pioneer F-204RDS Korektor graf. GR-331 I całą wieżę Unitry 3015 czyli Wzmacniacz - PW3015 Tuner - T3015 Magnetofon - M3016
stereo tuner T3015 UNITRA Eltra wzmacniacz PW3015 UNITRA Łzr magnetofon M3016 UNITRA Zrk korektor graficzny EQ3015 ZDZ Warszawa EDIT: Te kolumienki sanyo nie wiem konkretnie jaką mocą dysponują ze względu na brak jakichkolwiek naklejek z danymi. Moc być może 15 - 20W, są troszeczkę większe od tego samsunga.
Temat znany .Poszukaj na wyszukiwarce przestrojenie T3015 i jest dokladnie opisane.
no tak ale nie naporkałem się na opis, który by opisywał dokładnie ten model - jest w pełni opisany model T3015, ale czy to samo co u mnie ?? Schemat T8015(45) i T3015 są identyczne. Więc możesz możesz zatosować sposoby opisane dla tego tunera.
Problem rozwiązany. Kupiłem za 14 zeta tuner T3015 z przeznaczeniem na części, ale zanim zacząłem go rozlutowywać, spróbowałem go przestroić. Po dwuminutowej zabawie i wylutowaniu kondensatorów w głowicy 20pF od razu zaświeciło się 4,5 diody wskaźnika sygnału, więc wszystko robiłem dobrze. Po przeanalizowaniu schematu jeszcze raz wylutowałem zespół...
Witam Nikko Fam-650 nie znam, natomiast pozostałe jak najbardziej. Zodiak może robić za wzmacniacz (sygnał audio z komputera do niego a z niego na kolumny), do tego możesz też podpiąć M3016 i T3015, choć skoro w Zodiaku też masz tuner, to to byłaby sztuka dla sztuki (a i tak zarówno Zodiaka, jak i ten T3015 musiałbyś przestroić, jeśli Ci zależy na odbiorze...
Witam. Nie zaglądałem do załącznika ale przypuszczam że masz opis przestrojenia z Serwisu Elektroniki. Nie przestrajałem T9015 ale zrobiłem to z T3015 oraz CS202. T3015 to praktycznie to samo co 9015 (różnią się obudową). Po wylutowaniu kondensatorów i wymianie jednego w zasadzie tuner powinien już coś odbierać ale wymaga solidnego strojenia. Chcąc...
Niestety T8010 to nie to samo co T8015 są różnice układowe . T8015 to bliżniacza konstrukcja z T3015 i T8045. Ale mniesza z tym ... Juz jest wszystko OK nastroiłem jeszcze raz heterodyne ale tym razem postarałem sie najpierw złapac PR I ( 97,9 MHz) środek pasma wypada na 97.75 MHz jak złapałem środek pasma ustawiłem max pozim sygnału ( układ wejściowy...
witam wzmacniacz jak w temacie. jest to klocek z malej wiezy (+radio T3015 +mag. M3016). niestety nie znalazlem nigdzie schematu, nawet informacji odnosnie tego modelu. jest to wzmacniacz 2x15W 8R. problem jest nastepujacy: po wymianie wszystkich elektrolitoow, takze filtrujacych, padlo zasilanie przedwzmacniacza. tak przynajmniej sadze, gdyz po pomiarach...
Dziękuje za zainteresowanie tematem. Jestem świeżo po zakupie kilku urządzeń pomiarowych jednakże z zaznaczeniem, że każde ma jakiś feler. Jest wśród nich częstościomierz PFL-20 ( zakres 50 Hz - 50 MHz i może robić za gen f wzorcowych 1 Hz do 10 MHz dekadowo ) co ciekawe autotest przechodzi bez problemu i wydaje się być sprawny. W tej chwili chyba najpewniejsze...
t3015 unitra tuner unitra t3015 przestrojenia unitra t3015
ariston mrugać dziura zbiornik wyrównawczy canon szyba
Philips TV – jak wpisać odwrócone V (^, Λ, ʌ) pilotem lub klawiaturą? Schemat zasilacza Samsung BN44-00645A, PSLF121S05A, UE40F6400 – PDF, analiza usterek