Wymień na nowy, na taką samą wartość.
UL1621 nie ma obwodu rezonansowego (to nie ta rodzina co UL1601, UL1611) tylko generator RC 228kHz. Jest to typowe zjawisko, że UL1621 to jeden ze znanych piecyków w polskim sprzęcie radiowym. Ciut mniej grzeje się jego pierwowzór TCA4500A. Większe napięcie niż typowo 12V na nóżce 16 oznacza, że będzie większy grzejnik, bo wewnętrzny stabilizator nadwyżkę...
A tutaj: http://www.elektroda.pl/rtvforum/downloa...
W załączniku kompletny opis
Witam! Wymień stabilizator UL1550, odpowiedzialny za stabilizowanie napięcia przestrojenia - w 99% przypadków jak opisany przez Ciebie to właśnie ten scalaczek pada. Nie daj się zmylić obudowie - układ ten wygląda jak zwykły tranzystor w obudowie TO92, tylko że z 2 wyprowadzeniami. :) -Pozdrawiam, -Piquś
Dokładny opis przestrojenia tego tunera podaje Serwis Elektroniki nr 6/2000.Musisz usunąć kondensatory:C102,110,112,120,a kondensator C121(2,2pf) zamienić na 1,1pF.
Tutaj masz dokładny opis : http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtop...
Witam chciałem sie dowiedziec jak przestroic tuner Unitry T9015 kupiłem głowice i nie wiem w które miejsce ja wmontowac stara głowica jest umiesczona na płytce z całoscia i nie wiem gdzie jest wejscie wyjscie jestem poczatkujacy i nie wiem jak to zrobic kombinowałem juz na wszelkie sposoby a za pomoca konwertera łapie tylko 2 stacje .
Sposób przestrojenia znajdziesz tutaj http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtop...
Sygnał jest już w porządku (napięcie na TDA ok. 1 V). Udało mi się dostroić jeszcze trochę głowicę. Podczas tej czynności zauważyłem gwałtowne zmienianie wskaźnika na skali, okazało się, że ekran głowicy zwierał z jej układem (nie jestem pewien w którym dokładnie miejscu).
Różnych odpowiedzi się spodziewaj jak dla mnie był i jest ok stary wiadomo ale działa i gra nie jestem melomanem i jak dla mnie na pewno starcza. Mam jeszcze zestaw PW 3015 i DIORY też tą średnią. Ma gdzie stać wszystko sprawne i czasami używane są. Dla mnie OK choć wiadomo że może i są lepsze ale jak dla mnie to i sentyment również chodzi w grę. Dla...
jak przestroić T9015 na ccir. za pomoc dzięki.
czyli nic z tego ?
Witam pewnie, da radę to poprawić, zacznij od sprawdzenia czy do tych miejsc dochodzi zasilanie w momencie kiedy powinny się świecić
Kupuj, zanim ktoś Cię uprzedzi, bo to dobry sprzęt, szkoda tylko, że do kompletu nie ma magnetofonu, był taki ZRK 90coś tam, ale to i tak niezła oferta za taką kwotę...
Złożyłem zamówienie w sklepie internetowym na antene http://www.dipol.com.pl/sklep/a0228.php?... Zdecydowałem sie na tą ze względu że łapie ona w polaryzacji pionowej i poziomej ponadto mają tez takie ze wzmacniaczem wiec jak sie okaze za slaba to sobie dokupie taki wzmacniacz. Powiedzcie mi tylko jak takie anteny uzimić. W moim domu...
Nie potrzebnie wyciąłeś heterodynę, masz w tym momencie pasmo zawężone spowodowane tym że masz za dużo jeszcze pojemności przy heterodynie lub sprawdź czy nie masz jeszcze pojemności przy diodzie pojemnosciowe, jak tak to wytnij jeżeli to nie pomoże to wyjmij trymer i zestrój tylko cewką zobacz w ten sposób co będzie się działo ,,ale przed tym co ci...
W ciągu ostatnich kilku dni zauważyłem, że tuner gubi dźwięk stereo. O ile na początku zdarzało się to sporadycznie, dioda chwilowo przygasała, znikał efekt przestrzenności teraz odbiór jest praktycznie monofoniczny, szum MPX słychać na granicy rozstrojenia stacji, wtedy też zapala się kontrolka, która świeci cały czas, gdy tuner nie odbiera żadnej...
Problem z palącym R3 rozwiązałem. Mam teraz problem z słaba czułością głowicy 1-2stacje ktoś już tu przede mną grzebał :/
Wracając do elementu L13, to jest to podobnie, jak L12 cewka filtru dolnoprzepustowego po jednym z wyjść stereodekodera - eliminator 19 lub 38 kHz. Nie wiem, czy można ją dokupić., ale może da się ją naprawić?
Witam. Prosimy o rozszerzenie opisu usterki, ponieważ charczący dźwięk to jedno, a przestrojenie tunera to inny problem. Aby przestroić wystarczy 4 kondensatory wylutować, po czym głowicę zestrajamy. O czym dokładnie przeczytasz wpisując odpowiednie hasło do wyszukiwarki.
Problem jest taki, że jedyne głowice jakie znalazłem były w cenach 50+ zł... więc trochę to nie opłacalne, gdyż przekracza pewnie wartość tunera. Zresztą w miarę możliwości chciałbym zrobić go na oryginalnej głowicy. Odnośnie pomiaru w.cz. To wykonałem tylko generator, a z sondą niestety mam problem, ponieważ nie mogę nigdzie dostać żadnej diody germanowej,...
Czyli wystarczy że wywalę konwerter i przestroję według opisu?
Unitra Pw9010 amplifire Unitra T9015 tuner Kenwood KX-71r tape KenwoodKX-31 tape Korektor 5472 Radmor Unitra GS 431 Gramofon Wszystko srebrne i do tego Mildton 70 Wszystkie głośniki zmienione na nowe oryginalne
Jeszcze jedno pytanko. Czy jest ktoś z Poznania? Mam tuner Unitra T9015 i chciałbym go przestroić tylko nie wiem gdzie. Jakiś adresik poprosze.
Baaardzo dziękuję za szybką pomoc... :please: :please:
Mam tuner Unitra eltra model: T9015 i chciałbym go przestroić , ale nie jestem na tyle zawansowanym elektronikiem,poradźcie mi co mam zrobić. Z góry dziękuję
No to ja mam. Unitra PW-7011 25w 8 ohm Unitra PW 9013 35w 8 ohm Unitra Tuner T9015 Unitra Deck M9108 Na razie nie mam żadnego zestawu głośników ale jak tylko będzie okazja to taki nabędę. PW-7011 napędza suba Blow Adrenaline 10" skrzynia 58L
Proponuje podlaczenie tunera do kablowki -jesli ona jest w twoim sasiedztwie .
Witam potzrebuję pokręteł od ustawiania fal w Tunerze Unitra Eltra T9015 czy pan BARNI_GDYNIA posiada takowe?????Jesli tak to zamówiłbym około 10:)
Tuner to unitra eltra t9015. Czyli mam włączyć sam wzmacniacz i multimetrem sprawdzić napięcia na zaciskach do kolumn ?
A ja mam taki sprzęt Unitra pw 8010 który daje na suba(własna robota) o mocy 60 w na głośniczku tonsila;Brandt 2x35 daje na kolumny własnej roboty z głośnikami visaton 80w(niskie) i kopułkami tonsila też 80 w tuner unitra t9015 i to wszystko podłaczone do kompa (do oglądania DVD i słuchania mp3) Czasami uzywam też Philips fw 356c (straszny chłam) gdy...
Witam Sprzedam cały segment Wzmacniacz PW9013, deck 9108 głowica do przeczyszczenia, i tuner t9015 do przestrojenia.
Mam Unitra Fonica Pw9013, Unitra Eltra T9015 i mam problem bo niewiem co potrzebuje i jak to podlaczyc pod komputer prosze o szybka odpowiedz i najlepiej o screeny jak to jest podlaczone! Najlepiej jak by ktos mial podlaczone i zrobil zdjecie z tylu i podpisal kazdy kabel! Dziekuje za kazda odpowiedz.
manekinen a nie można by było wypuścic z tyłu obudowy wzmaka jakąs antenkę?? nie wiem może np z jakiegoś radia starego... albo cos takiego jak tuner unitra T9015 miał z tylu(spróbowac do środka tej obudowy malutkiej cos wcisnąć)?? powiem szczerze nie znam sie za dobrze na RC ale ja osobiście bym nie chciał psuć wyglądu pilota... bo taki wystający drucik...
Jeśli ktoś posiada płytę z elektroniką od tego tunera, proszę o kontakt. Może być złom, ale w miarę kompletny.
Problem już rozwiązany, coś z masą było skopane. Po przyłączeniu kabla do masy końcówki i do obudowy wszystko ucichło. Obudowe mam po tunerze Unitra Eltra T9015 (to tak na marginesie). Dziwne tylko dlaczego nie ujawniało się to na poprzednich końcówkach - TDA2030...No ale ważne że problem rozwiązany.Dzięki wszystkim za odpowiedzi i pozdro :)
Tak więc to co napisał janek11389 to fakt bo znalazłem jeszcze stary tuner Unitra Eltra T9015 który niestety nie jest przestrojony, lecz udało mi się znaleść jakąś stacje i gdy dałem wzmaniola na maxa to dopiero sprzęt grał tak jak trza (bez rzadnych trzasków no i bardzo, bardzo głośno). Ale czy jest jakiś sposóbna na zmiane tego aby grało tak na kompie?
T9015 Układ A225
najwyzszy to GDWK 8/10-2 potem GDW 9/60 ale ten najwyzszy gra bardzo slabo, jak go zaslonie reka, slychac roznice, ale nie wiem czy nie jest juz zmeczony lub na granicy przepalenia. basowe to GDN 16/50/17 15Ω 50W a co do Loudness - jest przeciez po to, zeby wmocnic basy i soprany, przy odtwarzaniu z mala glosnoscia - wtedy czulosc ucha dla niskich...
Szukam opisu cewek strojeniowych głowicy FM z tego tunera, w sensie rysunki techniczne z opisem nawinięcia. Może być też foto PCB tunera z miejsca gdzie się znajduje głowica, byleby było widać jak są te cewki nawinięte.
Przeczyściłem wszystkie tryby i gra normalnie. Dziękuję wszystkim za pomoc.
Witam. Ja to mam dwa zestawy. Pierwszy z nich jest konstrukcji własnej w każdym detalu. Pierwszy segment to wzmacniacz mocy 100w, korektor graficzny na potencjometrach suwakowych odzielnie na oba kanały, dwa gniazda Jack na słuchawki, miernik napięcia na oba kanały - słupkowy diodowy, oraz reszta przycisków-mniej istotne. Drugi segment zawiera zasilacz...
Witam Do zaoferowania mam kompletną obudowę wzmacniacza Unitra Fonica PW 9010. W obudowie znajdują się: - oryginalny transformator toroidalny dający napięcie symetryczne 2 x 34 V, które po wyprostowaniu wynosi około 46 V. Dodatkowo ma wyprowadzone napięcie zasilające układ przedwzmacniacza około 20V małej mocy. - oryginalne potencjometry Unitra o skokowym...
Piotrek niestety mój magnetofon M9010 dożył swojego wieku i jest na emeryturze. Tuner T9015 jeszcze dycha :)
Był jeszcze wspomniany K 9010 produkowany przez Fonicę, ale dostać go jest bardzo ciężko o ile w ogóle jest to możliwe. Z tego co wiem od byłych pracowników Foniki, to powstało dosłownie "kilka" sztuk. Teraz jednak jestem dumny ze swojego nowego nabytku, jakim jest Zegar ZDZ :) Powiedz mi czy on się w ogóle do czegoś przydaje? Sam mam ZM9000 w 3 segmentach...
Cześć. Ponad rok temu znalazłem magnetofon m9012 i tuner t9015 marki Unitra na strychu. Dowiedziałem się nieco o pochodzeniu tych segmentów, używali ich moi rodzice razem ze wzmacniaczem pw9013. Po podłączeniu tunera do sieci okazało się, że jest nieprzestrojony. Zajęło mi dosłownie 15min jego przestrojenie. Magnetofon miał się gorzej po podłączeniu...
W tzw. "międzyczasie" przestroiłem tuner T9015 (stał nieużywany odkąd zamilkł "dolny" UKF). I ... miła niespodzianka - wszysko gra super - czułość b. dobra, pasmo idealnie pokryte, stereo "łapie" nawet przy słabym sygnale. KOMU PRZESZKADZAŁA TA UNITRA ???
Wyjścia buczą ale cicho. Nie mam takich słuchawek tzn wtyczki że by sprawdzić. Jeżeli chodzi o ten układ to UL.... Dodano po 1 Sygnał wychodzi. Radio zbiera koło 230-250Hz. Dodano po 19 Prawy kanał zaczął grać po podłączeniu do tunera T9015. Lewy cisza tylko buczy.
Witam Na Allegro dostępne są niedrogie głowice UKF (5 i 27 zł). Pomyślałem sobie, że mądrzy ludzie mogliby się tutaj wykazać i podać dokładne opisy z oznaczeniem na schemacie jak wymienić głowicę w starym sprzęcie Unitry (i nie tylko). Ktoś zapyta: -Po co to robić, skoro można przestroić? -Można przestroić, ale nie każdy to potrafi, nie każdy posiada...
Chcesz powiedzieć, że GFE-112 (o ile pamiętam) to jest schrzaniona głowica? Lepszej polskiej głowicy nie kojarzę. Warto dobrze zestroić ten tuner, a to, że w serwisie ktoś bierze 100zł nie znaczy, że zrobi to najlepiej jak się da. Na pewno nie ma tam żadnej ujemnej polaryzacji. Odwrotna polaryzacja (plus na masie) zdarzała się w niektórych odbiornikach...
W bazie "Elektrody" schematu nie ma. Układ elektryczny jest jednakowy dla głowic T3015, T8015, T9015 i CS202. Sposób przestrajania jest taki sam. Skrócony opis przestrojenia: - sprawdzić zakres napięcia przestrajania (3,4÷28V) - PP306 i PP307. - wylutować C327, C333, C335, C349. Zamienić C350 z 2,2pF na 1pF. - stroić heterodynę cewką L306 i trymerem...
To łatwe :). Ja jestem wielbicielem ZM 9000 więc polecam AT9100 ale trzeba by grać rozważnie bo on ma 35W. Za 200 złotych można kupić amplituner z magnetofonem lub wzmacniacz, tuner i magnetofon. Najciekawsze z kolekcjonerskiego punktu widzenia są klocki w kolorze innym niż grafitowy (czarne i srebrne ale są droższe). AT 9100/9015 czy PW9013/T9015 jakościowo...
Witam imax999 załączam schematy: jeden z ul1202 (pdf) i drugi z tranzystorem BF241 (jpg) ze strony unitraklub na temat przestrajania i opis ukł TDA1047: http://unitraklub.pl/webfm_send/717 Tuner działa, odbiera od RMar do RZet, lecz objawy jak w pierwszym poście, UL1202 wstawiony. pozdrawiam
Sprzedam instrukcje serwisowe "Unitra" -Radiomagnetofon MK2500A-DSU -Telewizor Syriusz TC-500,TC-501 -Telewizor Vela T205-2 -Magnetofon MDS-411D Etiuda -Tuner T-9010 -Magnetofon MDS-454 -Tuner T-3015/T-8015/T-8045 -Magnetofon M-9010 -Telewizor Hermes T-400,T-402,T-600 -Radiomagnetofon RMS-404 -Radio Paulina R-802 -Amplituner R-8010 -Amplituner AT-9100/AT-9010...
Gdzieś na początku epoki tranzystorów był taki czas, że większość frontpanelu była płaska z szyby (lub z pleksi, plastiku .. nie macałem) i tamte konstrukcje podobają mi się najbardziej. Chronos, Adam, Donatina. W tym czarnym czy brązowym plastiku Tarabana nie ma dla mnie nic pięknego. Do słuchania zdecydowanie lampa na przykład Relax II. Do patrzenia...
opis i schemat pochodzi z serwisu elektroniki 1. Zdemontować zespół ekranujący głowicę, włącznie z elementem ekranującym umieszczonym od strony elementów. 2. Sprawdzić zakres napięcia przestrajania obwodów głowicy – nominalnie powinno zawierać się ono w granicach od 3.4V do 28V. W tunerze CS200 można to sprawdzić, przez pomiar napięcia pomiędzy...
http://www.allegro.pl/item1069435518_log... http://www.allegro.pl/item1067607369_log... http://www.allegro.pl/item1065720927_hit... http://www.allegro.pl/item1070929591_log... Ja bym tutaj próbował wbijać bo trochę przepłacasz. (tj.190zł) Ale za tą cenę...
Witam :) Do sprzedania posiadam: Wzmacniacz Fonica WS-503 - 240zł Korektor Radmor 5472 - 100zł Tuner Unitra Eltra T9015 - 20zł Kolumny Polaris 120 - 240zł ceny podlegają negocjacji tel. 881-529-252, lub PW *** Ze względu na gabaryty, preferuję odbiór osobisty http://obrazki.elektroda.pl/8332032400_1... http://obrazki.elektroda.pl/9537236300_1...
Producent: UNITRA Model: T9015 Nazwa pliku: T9015.ZIP
Kupię polski tuner/amplituner najchętniej ZRK t7010, AT 9010 lub eltra t9010, 9015, ewentualnie wraz z innymi elementami zestawu lub elementami dopasowanymi wzorniczo. Ewentualnie inne propozycje ale tylko Unitra. Sprzęt kompletny, stan płyty czołowej bardzo dobry, tuner przestrojony lub nie. Chodzi mi o coś dość taniego, do użytku i jednocześnie do...
unitra t9015 przestroić unitra tuner t9015 unitra t9015 przestrojenie
pleśń zmywarka połączenie przewód wielożyłowy mostki rozdzielni
Płyta główna do Maisto Ford Bronco Sasquatch: naprawa i zamienniki Uszkodzona karta sieciowa w Dell OptiPlex 7010 - diagnostyka i rozwiązania