wyświetlanie buforowane

Znaleziono około 205 wyników dla: wyświetlanie buforowane
  • Smart TV Sony, ekino.tv, ikona buforowania, mimo, że film jest zbuforowany

    Witam serdecznie! Kupiłem telewizor Sony 49XE7005 ze Smart TV i przeglądarką Opera TV. Problem mam z serwisem ekino.tv. Mianowicie po kliknięciu play, film buforuje się, następnie film rusza, a mimo, że jest zbuforowany co sekundę pojawia się i znika ikona buforowania, mimo, że film płynnie się wyświetla. Mieliście...

    Połączenia urządzeń   19 Lut 2018 07:37 Odpowiedzi: 0    Wyświetleń: 2217
  • Proszę o pomoc w sprawie buforowania w AVR

    Troszkę mało napisałeś o co chodzi. Jeśli interesuje ciebie ogólnie o buforowanie, to polega to na przetrzymywaniu jakiś danych w buforze. Jakiś prosty przykład: Buforowanie wejścia. Masz klawiaturę na której piszesz i ci wyświetla się tekst na ekranie lub wyświetlaczu. Ale wyświetlenie tekstu zajmuje...

    Mikrokontrolery   20 Kwi 2008 08:12 Odpowiedzi: 5    Wyświetleń: 1275
  • Buforowanie ikon i miniatur Windows 7 64 bit.

    Miałam problem z fałszywym podglądem miniatur oraz ikon. Dowiedziałam się, że odpowiada za to funkcja buforowania, którą w Win 7 Home Premium bardzo trudno wyłączyć. W końcu udało mi się to za pomocą sposobu podanego na tej stronce: i teraz miniatury wyświetlają się prawidłowo ale problem z ikonami...

    Software serwis   15 Sty 2011 21:33 Odpowiedzi: 0    Wyświetleń: 2160
  • windows media player na buforuje co zrobić?

    Mam problem od kilku dnie windows media player nie buforuje mi plików wideo ze stron www wyświetla sie po chwili gotowe ale nic nie odtwarza. Nie buforuje na takich stronach jak (podaje dla przykładu) interia - teledyski, onet -teledyski i tv. Z góry dziekuje za szybką pomoc Grzesiek

    Software serwis   15 Wrz 2007 15:50 Odpowiedzi: 1    Wyświetleń: 1506
  • Buforowanie wyświetlacza LCD - jakie metody?

    Czy ktoś mógłby mi przybliżyć jakieś metody buforowania LCD? Mam duży LCD 240x128, sam pisałem do niego driver do AVR-a i chciałbym go trochę ożywić, tzn. zbuforować żeby przyspieszyć wyświetlanie, ale mam mało ramu. LCD ma 3840 bajtów, a ja mam 4k pamięci operacyjnej, z czego potrzebuję do innych...

    Mikrokontrolery   17 Cze 2008 20:23 Odpowiedzi: 8    Wyświetleń: 1406
  • AT89C51 - buforowanie portów

    Dzięki! Szczególnie za uwagę na temat czasu zadziałania. Kostki, które mam pochodzą z początku lat 90-tych i zapewne nie maja rewelacyjnych parametrów dynamicznych. A jeśli chodzi o wyświetlanie, to czy mam rozumieć, że segmenty wyświetlacza podłączasz bezpośrednio do portów µP a średni prąd...

    Mikrokontrolery   16 Sie 2005 13:39 Odpowiedzi: 3    Wyświetleń: 971
  • AVR - buforowanie LCD, wielowątkowość... Przemyślenia

    dondu - fajnie mnie podsumowałeś :) I muszę przyznać Ci rację. Co innego na stałe wyświetlać jakiś tekst czy np. godzinę. Jednak co innego, gdy LCD ma zostać użyty do jakichś zaawansowanych interakcji z użytkownikiem, jakichś dynamicznych pseudo animacji itp. Tu może nie tyle chodzi o temat wątkowości...

    Mikrokontrolery AVR   09 Mar 2012 11:22 Odpowiedzi: 11    Wyświetleń: 5007
  • Firefox 13 buforowanie flash brak java script ?

    Po aktualizacji do 13 pojawił się problem na Firefoxie - inne przeglądarki działają ok Nie mam streamu tzn.. nie mam obrazu a dźwięk jest. Nie mam tez jakby flashe - nie wyświetlają mi sie reklamy na onecie np Nie mam adblocka i tego typu podobne Tak podejrzewam ze to możne wina systemu W7 64-bit...

    Software serwis   23 Sie 2012 16:20 Odpowiedzi: 9    Wyświetleń: 2199
  • atmega64, C - buforowanie LCD KS0108

    Nie szukam argumentów na nie, po prostu piszę jakie są wady. A te widać na pokazanych filmikach. Ten LCD nadaje się praktycznie do wyświetlania statycznych obrazów, chyba, że ktoś akceptuje badziewną jakość. Co do ceny - biorąc pod uwagę, że one kosztują 40-80 zł w zależności od wersji kolorystycznej,...

    Mikrokontrolery AVR   04 Sty 2013 08:55 Odpowiedzi: 18    Wyświetleń: 3549
  • STM32F10X - Szybkość wyświetlania grafik z karty SD

    Zależy jak wyświetlasz - jeśli zależy CI na natychmiastowej zmianie obrazu to można grafikę buforować, chyba, ze masz co innego na myśli, ale wtedy wąskiego gardła SPI nie przejdziesz.

    Mikrokontrolery ARM   28 Cze 2014 19:46 Odpowiedzi: 8    Wyświetleń: 1410
  • wyświetlanie grafiki w grach

    Niestety nie pomogło... Ale po sprawdzaniu wszystkiego doszedłem do ciekawego wniosku. Gdy np. w grze League of Legends, ustawię max. 60k/s wyświetlania te falowanie/migotanie okranu znika. Również w Counter Strike włączenie "czekania na synchronizację pionową" i ustawienie wartości potrójne buforowanie,...

    Komputery Hardware   11 Mar 2016 12:35 Odpowiedzi: 2    Wyświetleń: 570
  • Głupi html. Jak zrobić uniwersalny kod? Wyświetlanie zdjęć.

    wiem ze tego sie tak nie robi, ale zastosowalem to po to, zeby zdjecia sie szybciej uruchamialy, tj poprzednie i nastepne rowniez sie wczytuje ale jest zmiejszone. Taki jakby bufor... Nie da sie tego jakos rozwiazac?? Miniatury mam zrobione, ale cialbym zastosowac buforowanie poprzedniego i kolejnego...

    Programowanie   01 Lis 2006 22:22 Odpowiedzi: 13    Wyświetleń: 2520
  • Matryca LCD. Możliwość wyświetlania obrazu z przeplotem.

    Witam, Przecież wyraźnie napisałem, że po wyświetleniu właściwej linii i podaniu po tym dodatkowego impulsu aby przeskoczyć jedną linię na tej przeskakiwanej linii pojawi się to samo co linię wyżej ponieważ nie zmieniasz w tym momencie wartości rejestrów sterujących kolumny. Musiałbyś wpisać same zera...

    Monitory Serwis   10 Lis 2006 18:34 Odpowiedzi: 8    Wyświetleń: 3327
  • LCD 3310, źle wyświetla, obcięte linie, jak to rozwiązać?

    Próbowałem, wtedy nie obcina ale mam 5px z górnej linijki przerwy... a ja bym chciał wykorzystać wszystkie piksele wyświetlacza. Sterownik zachowuje się, jakby miał 7 linii zamiast 6, ale górna przesunięta o 3px w górę, oraz jakby miał szerokość o 18px większą od szerokości matrycy. Już nie wiem co mam...

    Mikrokontrolery   02 Maj 2008 08:52 Odpowiedzi: 22    Wyświetleń: 2151
  • Wyświetlanie obrazu z kamery IP na telewizorze

    W telewizorze trzeba zainstalować wiget NetPlayer (). Pozwala on wyświetlać strumień pobierany on-line z dowolnego adresu URL. Jednak jest pewne ale ... Telewizor niestety nie obsługuje najbardziej popularnego w CCTV protokołu RTSP. Jednak potrafi wyświetlać obraz pobierany przez HTTP (MJPEG i MPEG4)...

    Zabezpieczenia Stacjonarne   08 Wrz 2011 09:56 Odpowiedzi: 9    Wyświetleń: 22881
  • LPC1768 + ADC = dziwne wyświetlanie sygnału

    Nie wiem dokładnie jak to działa... Działa to tak: Przetwornik w LPC1768 na ustawione próbkowanie na wartość np. 100,0 kHz. Ustawiam ten odczyt w pętli for (;;), która wykonuje się 20 razy (oznacza to liczbę próbek). W rezultacie daje to okno częstotliwościowe równe 5,0 kHz, czyli że w tym oknie...

    Mikrokontrolery ARM   18 Sie 2011 10:42 Odpowiedzi: 6    Wyświetleń: 1944
  • Lenovo ThinkPad T410 - Kolory nie wyświetlają się poprawnie

    To zacinanie jest związane z problemem buforowania, a 10Mb na pewno wystarczy. Ten film też jest w full hd i nie ma kwadratów. Twoje hd jest marnej jakości stąd tak wyglądają filmy.

    Software serwis   23 Wrz 2012 13:57 Odpowiedzi: 16    Wyświetleń: 2649
  • Atmega644+TFT LCD - Jakich szybkości wyświetlania mogę się spodziewać?

    Interfejs równoległy to tylko konieczność skorzystania ze scalonego drivera, np. czegoś z serii xxx245. SPI z konwersją na tranzystorach i tak ci na 20 MHz nie pójdzie, zresztą ATMega taktowana z 20 MHz ma max SPI 10 MHz. I tak to karkołomne zadanie na tranzystorach. Swoją droga transfer danych to nie...

    Mikrokontrolery AVR   29 Paź 2013 16:59 Odpowiedzi: 16    Wyświetleń: 3540
  • [Lazarus] - Wyświetlanie danych odebranych z portu szeregowego...

    Moim zdaniem problemem jest to, ze dodajesz nadchodzące dane zawsze jako nową linię. Stąd problem, bo dane wcale nie muszą nadchodzić linijkami. Chyba zbyt uprościłeś sprawę. Być może da się skonfigurować jakoś tą kontrolkę na dłuższy timeout między znakami. Można też samemu to zmienić np. buforując...

    Programowanie   04 Lut 2013 20:16 Odpowiedzi: 3    Wyświetleń: 2298
  • [STM32F1][C] - Optymalizacja wyświetlania znaków

    No oczywiście że jest. Składaj linię w RAMie mikrokontrolera (kolor znaku/kolor tła) a dopiero potem gotową linię wysyłaj za pomocą DMA. I myślisz że to będzie szybciej? Przecież dostęp do wyświetlacza przez FSMC to jak dostęp do pamięci RAM - obojętne, czy będę budował w wewnętrznym RAM-ie, czy...

    Mikrokontrolery ARM   02 Wrz 2013 13:26 Odpowiedzi: 5    Wyświetleń: 1203
  • BASCOM - LED Matrix - niepoprawne wyświetlanie, jak wysterować?

    Przy przewijaniu wypada zrobić podwójne buforowanie, bo inaczej te migania mogą być spowodowane zmianą zawartości tablicy w czasie zmiany zawartości (generowania kolejnej klatki)

    Mikrokontrolery Początkujący   24 Sty 2017 22:16 Odpowiedzi: 26    Wyświetleń: 4110
  • HY-32-mini - Wyświetlanie BMP na LCD

    Dochodzę do wniosku, że nie zdziałam za dużo opierając się na gotowej bibliotece do obsługi systemu plików. Ja dochodzę do wniosku, że Ty dochodzisz do błędnego wniosku [; FatFS, poprawnie skonfigurowany, jest w stanie zmielić dane z wystarczającą prędkością. Nawet zrobiony mega tępo działa całkiem...

    Mikrokontrolery ARM   10 Mar 2014 21:30 Odpowiedzi: 42    Wyświetleń: 5865
  • Youtube, problemy z wyświetlaniem strony.

    Witam wszystkich ostatnio mam taki nie ciekawy problem na YouTube otóż gdy włączam owom stronę kilka filmów jest normalnie a reszta ma biały obraz ponadto nie działają mi przyciski i dodatkowo buforują się komentarze,już raz miałem tak ale po 1dniu się wszystko naprawiło teraz nie bardzo chcę!!! byłbym...

    Software serwis   08 Maj 2014 20:37 Odpowiedzi: 7    Wyświetleń: 1257
  • YouTube Center - Nie wyświetla filmów na innych witrynach

    Zainstalowałem ją żeby wyłączyć tryb DASH, filmy się normalnie do końca buforowały. Ale chyba ją odinstaluje.

    Software serwis   17 Lip 2018 21:04 Odpowiedzi: 3    Wyświetleń: 705
  • Lenovo Y580 - Złe wyświetlanie obrazów, błąd sum kontrolnych CRC w rar'ach.

    Błedów na procku oczywsscie nie ma... systemowo leze. Aktualizacje sciągają się w nieskończoność, nawet w OCCT directx nie chce się sciągnać... klapa. EDIT Dziś przeglądałem dość duzo stron.. i coś mi mówi ze problem jest z siecią a mianowicie na speedtescie mam pełną predkość, ale zdjęcia i buforowanie...

    Software serwis   07 Lut 2017 08:14 Odpowiedzi: 37    Wyświetleń: 1944
  • Wyświetlanie połowy bitmapy TFT - AVR

    Nie ma co podejrzewać, wystarczy sprawdzić. Łatwo się domyślić, że 24 bity na 8-bitowym MCU są bardziej kosztowne niż 16-bitów. Przy pokazanym kodzie autora lepiej nie mówmy o optymalizacji :) Po pierwsze autor łączy się z LCD po SPI, które demonem szybkości nie jest, dwa, że nie korzysta z buforowania...

    Mikrokontrolery AVR   05 Lut 2017 14:59 Odpowiedzi: 17    Wyświetleń: 1815
  • PHP - operacja na plikach, wyświetlanie określonych linii z pliku

    2 pierwsze zawsze możesz łatwo pominąć licznikiem. Gorzej z 3 ostatnimi, bo sekwencyjnie nie wiesz, gdzie koniec. Możesz albo od razu wczytać cały plik do tablicy, albo buforować kolejne linie i zapisywać/wyświetlać z opóźnieniem równym 3.

    Programowanie Początkujący   29 Maj 2017 17:47 Odpowiedzi: 4    Wyświetleń: 1206
  • - AMD Ryzen + GeForce + Windows 7 = problemy z wyświetlaniem

    jeżeli na Windows 10 jest wszystko OK Równie dobrze mogę zapytać skąd założenie że oba systemy podają taki sam sygnał. W cyfrowym sygnale gdy tworzy się rozdzielczość niestandardową jest więcej parametrów niż rozdzielczość i częstotliwość? Może w którymś z nich jest problem. Może coś w kwestii buforowania...

    Komputery Hardware   12 Wrz 2017 11:48 Odpowiedzi: 15    Wyświetleń: 1086
  • Windows 10, problem z użyciem RAM i jego wyświetlaniem.

    Bo część pamięci jest rezerwowana, część buforowana. Daj screen z zakładki Wydajność.

    Software serwis   01 Sty 2018 15:10 Odpowiedzi: 26    Wyświetleń: 1653
  • Wytrawiarka mikroprocesorowa "akwarium", ale jeszcze inaczej

    No i jeszcze drobiazg: jakoś dopchać stosowną informację gdzieś na wyświetlaczu Zawsze coś może zacząć migać :) I tu bardzo prosto można to zrealizować w C przerabiając nieco standardową bibliotekę LCD (tak jak ja to zrobiłem dla siebie) na wyświetlanie buforowane. Dzięki temu nawet nie muszę kasować...

    DIY Warsztat   16 Maj 2016 14:11 Odpowiedzi: 37    Wyświetleń: 15750
  • [LCD TFT] [AVR/ARM] [C] kilka pytań

    To HX8257 nie jest driverem ? Taki uklad jest wlasnie w matrycy autora tematu. Może ujednolicę pojęcia: driver do matrycy TFT - steruje tranzystorami w matrycy. Sterowanie, czyli zależności czasowe kluczowania oraz wartości kolorów zależą od układu zewnątrz (ARM, garść CMOS, FPGA, kontroler do...

    Mikrokontrolery   07 Maj 2012 13:33 Odpowiedzi: 48    Wyświetleń: 7204
  • Sterownik do akwarium - źle działa.

    Poczytaj [url=]o obsludze wyświetlacza, [url=]wyświetlaniu buforowanym, [url=]obsłudze jednego DS18B20, [url=]Obsłudze wielu DS18B20. Kody sprawdzone w boju, pochodzą z działającego urządzenia. Zacznij od poprawnego uruchomienia wyświetlacza a dopiero potem baw się w obsługę termometru. PS: W moich...

    Mikrokontrolery Początkujący   01 Gru 2012 08:17 Odpowiedzi: 14    Wyświetleń: 1734
  • [HD44780] - Pin RW a szybkość działania

    No dobra robimy wyświetlanie buforowane, a główna pętla wygląda tak jak tutaj: no i teraz pytanie jak powinna wyglądać komunikacja z LCD? Wysyłamy jeden znak tylko, czy całą linijkę, czy może od razu wszystko? Bo jeżeli byśmy rozpatrywali pierwszy przypadek i drugi to w kolejnym obiegu pętli byśmy odczytali...

    Mikrokontrolery   01 Sie 2014 11:31 Odpowiedzi: 54    Wyświetleń: 6763
  • Błąd magazynu przy indeksie wydajnosci systemu

    Ciężko powiedzieć, na SSD przeniosłem tylko 1 system, na drugim kompie nic nie było przenoszone i jest tak jak było na HDD. Czy żadne usługi nie zostały wyłączone? Świadomie nic nie ruszałem w usługach. Może jakaś aplikacja je wyłączyła. Używam zainstalowanego Avasta, i odpalam co jakiś czas...

    Pogotowie Antywirusowe   16 Cze 2019 16:12 Odpowiedzi: 21    Wyświetleń: 7212
  • Co to jest??

    Z buffer, jak pisał Platon - określa położenie pikseli w trzecim wymiarze, czyli głębokości. Jest to jedna z technik stosowana przy rysowaniu scen 3D (są jeszcze inne, ale rzadziej stosowane). A 16/24 bity można interpretować dwojako: 1) albo określa maksymalny "zasięg wzroku" (czyli odpowiednio...

    Software serwis   20 Lis 2005 10:50 Odpowiedzi: 5    Wyświetleń: 1509
  • Komputer sie wolno uruchamia

    To sa procesy z menedzera. A tu jest czesc z autorunsa, ale tego jest mnostwo. Tu jeszcze mam taki plik tekstowy z autorunsa : HKLM\System\CurrentControlSet\Contr... Server\Wds\rdpwd\StartupPrograms + rdpclip RDP Clip Monitor Microsoft Corporation c:\windows\system32\rdpclip....

    Software serwis   29 Lis 2007 11:26 Odpowiedzi: 7    Wyświetleń: 13831
  • Kupiłeś telewizor? Podziel się swoją opinią.

    Kupiłeś telewizor? Pomóż innym opisując zalety i wady swojego egzemplarza, przestrzegając albo zachęcając. Po około pięciomiesięcznym korzystaniu z telewizora Philips 47PFL7606k/02 podzielę się opinią na jego temat. Ograniczę ją jednak do obsługi tunera satelitarnego, współpracy z dyskami i widgetów....

    Jaki TV, projektor, kamerę kupić?   17 Cze 2012 17:40 Odpowiedzi: 0    Wyświetleń: 3681
  • GPS sync1 disciplined oscillator

    Pamiętam, gdy kupiłem swój pierwszy procesorowy miernik częstotliwości. Wyposażony pierwotnie w rezonator kwarcowy zapewniający dokładność około 10ppm. Było to całkiem zadowalające, biorąc pod uwagę rozdzielczość częstościomierza oraz możliwość dopasowania obliczeń do odchyłki wzorca. Po krótkim...

    DIY Konstrukcje   09 Lut 2016 22:06 Odpowiedzi: 6    Wyświetleń: 8211
  • Rzutnik tekstowy.

    Czy problem umieszczenia komputera dotyczy komputera, który ma wysyłać dane sterujące, czy tylko komputerów, które mają według nich wyświetlać? To pierwsze kładzie cały projekt: zrobienie czegoś, co zastąpi komputer przy sterowaniu, i będzie miało wymagane możliwości, wymaga tak dużej ilości pracy...

    Projektowanie Układów   19 Lis 2006 16:47 Odpowiedzi: 97    Wyświetleń: 14676
  • Problem ze skladnia?(transmisja rs232, atmega32)

    Funkcja (w takiej ostatecznej formie jak przedstawiona przez Ciebie), wygląda na poprawną, tzn. powinna działać tak jak tego oczekujesz, chociaż sprawdzałem pobieżnie i głowy nie dam :D "Poprawność" rozumiem tu w sensie użytej sekwencji instrukcji. Przypuszczam, że kłopot może wynikać z zależności czasowych....

    Mikrokontrolery   18 Sie 2006 18:41 Odpowiedzi: 9    Wyświetleń: 1793
  • ST uważa, że okulary AR zastąpią smartfony

    Czy para okularów może być kolejną dużą platformą obliczeniową? Marco Angelici (na zdjęciu poniżej), dyrektor jednostki biznesowej "MEMS Micro Actuators" w strukturach firmy STMicroelectronics, uważa, że lata '20 XXI wieku będą dekadą, w której okulary rozszerzonej rzeczywistości zastąpią smartfony....

    Artykuły   31 Paź 2021 21:17 Odpowiedzi: 12    Wyświetleń: 1749
  • Miniscope v3 - GUI dla 1-kanałowego oscyloskopu

    Miniscope v3 to program mający w założeniu pełnić rolę prostego uniwersalnego interfejsu graficznego dla cyfrowego oscyloskopu. Dwie wcześniejsze wersje programu były wyspecjalizowane do pracy z określonym typem urządzenia pomiarowego. Dosyć szybko okazało się, że znaczna część kodu w tego typu...

    DIY Konstrukcje   26 Cze 2010 10:39 Odpowiedzi: 3    Wyświetleń: 7985
  • Jaki ma być internet w telewizorze

    Dziękuję za odpowiedzi,teraz mogę już decydować jaką wersję internetu wybrać.Proszę jeszcze uświadomić mnie dlaczego mając internet 1M, po wybraniu w komp.stanu połączenia sieci,na kablu wyświetla mi 100Mb/s,przez wi-fi (g)wyświetla 54,0 Mb/s,a przez wi-fi(n) w miejscu pracy laptopa ok.90Mb/s i jest...

    RTV Użytkowy   11 Lut 2012 22:33 Odpowiedzi: 8    Wyświetleń: 5184
  • Dreambox DM 500-S nie bootuje po wgraniu firmware

    Próbowałem DreamUpem w wszystkich możliwych wersjach jakie znalazłem. Wyświetla się pojedynczy komunikat DM500 detected i na tym koniec. Czytałem coś, że istniały podróbki DreamBoxów które wysyłały dane na TX ale miały zablokowaną linię TX. Dlatego chciałem sprawdzić hyperterminalem, gdzieś znowu czytałem...

    SAT Serwis   16 Kwi 2012 19:40 Odpowiedzi: 11    Wyświetleń: 5804
  • Generator wzorcowy GPS SYNC2

    Poniższy projekt jest ulepszoną wersją prezentowanego przeze mnie jakiś czas temu generatora wzorcowego synchronizowanego z odbiornikiem GPS. W związku z tym opis będzie krótszy, wspomnę tylko o różnicach oraz nowych funkcjonalnościach urządzenia. Przed dalszą lekturą warto zapoznać się z protoplastą....

    DIY Konstrukcje   10 Gru 2018 20:59 Odpowiedzi: 5    Wyświetleń: 2478
  • Acer Aspire E 15 - Problem z odtwarzaniem multimediów Win10

    Od dłuższego czasu mam problem z odtwarzaniem multimediów. Nie tylko w różnego rodzaju przeglądarkach ale również w odtwarzaczach na komputerze. YouTube nagle zaczyna długo buforować pomimo wyświetlanego obrazu (ruchomego) brak dźwięku po czym obraz się zatrzymuje i wyświetla komunikat "Spróbuj ponownie...

    Software serwis   15 Mar 2019 15:41 Odpowiedzi: 4    Wyświetleń: 216
  • Moduł kamery OV7670, uruchomienie, testy z Arduino

    Witam. Odświeżę temat. Kilka lat temu wykorzystałem kamerę o rozdzielczości 640x480 do bezpośredniego wysterowania wyświetlacza o tej samej rozdzielczości. Podobnie jak kolega Mscichu zbudowałem układ który przekształcał dane 8-bitowe na 16-bitowe dla wyświetlacza. do ustawienia rejestrów kamery wykorzystałem...

    Artykuły   15 Lis 2020 15:41 Odpowiedzi: 25    Wyświetleń: 10122
  • odświeżanie w LCD, pytanie

    Czy gdyby w bloku interfejsów były dwie pamięci, to można by wogóle wyeliminować czekanie na monitor ? Na logikę blok sterowania LCD zawsze miałby do wyboru aktualną pamięć... Czyli innymi słowy to by było to samo co potrójne buforowanie. W jednym buforze gra rysuje obraz, drugi czeka na wyświetlenie,...

    Początkujący Elektronicy   09 Kwi 2013 12:44 Odpowiedzi: 37    Wyświetleń: 8208
  • HPS 2014 Hybrydowy laboratoryjny zasilacz sieciowy

    HPS 2014 Hybrydowy laboratoryjny zasilacz sieciowy. Parametry użytkowe zasilacza w skrócie: 1. Wykorzystanie tanich i łatwo dostępnych elementów. 2. Wydajność prądowa min 3A (dla niskich napięć może dochodzić do 5A). 3. Rozdzielczość DAC 12bit. (filtrowany PWM 4.9kHz) 4. Rozdzielczość...

    DIY Konstrukcje   15 Wrz 2015 13:51 Odpowiedzi: 11    Wyświetleń: 7155
  • Tablica LED.Nietypowe i dość skomplikowane składanie danych.

    Jeżeli między znakami masz jedną kolumnę odstępu, to na pierwszej stronie będą dwie, a nie jedna kolumna z drugiego znaku, no ale to szczegół ;) Nie wiem, jak masz zapisaną "czcionkę". Jak na moje oko, to może być po bajcie na każdą linię i takich linii 7, jedna po drugiej, potem następny znak itd....

    Mikrokontrolery   11 Kwi 2005 05:48 Odpowiedzi: 11    Wyświetleń: 2535
  • Generator opcjonalny Megawave Atmega

    Na wstępie chciałbym przybliżyć, skąd taka a nie inna nazwa nadana przeze mnie temu projektowi. Prace rozpoczęły się w momencie zapotrzebowania na minimum dwa zsynchronizowane generatory małej częstotliwości. Ponieważ zakres przestrajania jaki mnie zadowalał ograniczał się do 100Hz przy rozdzielczości...

    DIY Konstrukcje   08 Wrz 2012 12:24 Odpowiedzi: 3    Wyświetleń: 11331
  • Zegar / termometr z matrycą LED 8x8

    Mając do dyspozycji jedną matrycę 8x8 czerwonych diod LED o boku 60,2mm oraz mikrokontroler ATtiny861 pozostałe po innych projektach postanowiłem zbudować to, co każdy elektronik chociaż raz w życiu zbudować musi: zegar ;). Ze względu na charakter wyświetlacza miał to być zegar binarny, ale W...

    DIY Konstrukcje   22 Lut 2014 20:18 Odpowiedzi: 11    Wyświetleń: 10035
  • Inteligentna Stacja Meteorologiczna V1 - sztuczne sieci neuronowe w praktyce

    Przedstawiam projekt inteligentnej stacji meteorologicznej. Jest to nietypowa konstrukcja, zdolna do przewidywania temperatury powietrza atmosferycznego na kolejne 24 godziny. Wykorzystałem do tego celu sztuczną sieć neuronową. Stacja rejestruje co minutę wartość temperatury oraz prezentuje...

    DIY Konstrukcje   22 Mar 2012 01:45 Odpowiedzi: 61    Wyświetleń: 28887
  • Mini barometr z wyświetlaczem LCD i akumulatorkiem Li-pol na ATmega168PA

    Witam, Korzystając z ostatnich wolnych dni przed studiami chciałbym zaprezentować moją ostatnią konstrukcję. Jest to mały przenośny barometr. Konstrukcja powstała na potrzeby osoby wrażliwej na zmiany ciśnienia oraz spełnia jej wymagania tzn. mały rozmiar( 20x40x9mm) oraz co się z tym wiąże -...

    DIY Konstrukcje   11 Kwi 2017 21:55 Odpowiedzi: 16    Wyświetleń: 20889
  • uVGA - micro Video Gadget Adapter (uniwersalny moduł)

    Witam, Chciałbym przedstawić wprawdzie jeszcze prototyp ale już praktycznie prawie w pełni działający, pewnego układu. Jak widać jest to zwarty moduł, 40pinów - 20 po każdej stronie w odstępach jak dwukrotna szerokość układu w obudowie DIL40. Nazwałem go " uVGA skrót od micro Video Gadget...

    DIY Konstrukcje   07 Wrz 2008 22:11 Odpowiedzi: 21    Wyświetleń: 11195
  • Wyświetlacz LED pod LPT

    Skoro mamy zasilanie z komputera, to sygnały można buforować. Od prostych buforów 74HC541, aż do ULN2803 i podobne. Wyświetlacze można multipleksować, stosując dodatkowy dekoder np. 74138 i wykorzystać jako bufor tranzystory lub UDN2981 - do sterowania wspólnych anod (+5V). Katody wszystkich wyświetlaczy...

    Inne Serwis   21 Lip 2007 18:29 Odpowiedzi: 33    Wyświetleń: 10578
  • dokladam RAM i zadnego efektu

    Szkoda, że nikt nie napisał o jednym, ciekawym zjawisku. Pamięć cache buforuje tylko pewien rozmiar pamięci RAM. Na domiar złego windoza do pamięci ładuje się od końca, więc co się stanie gdy do kompa włoży sie zbyt dużo RAMu? Oczywiście winda będzie pracowała wolniej, bo dużo odczytów będzie z nie...

    Software serwis   24 Sty 2005 15:44 Odpowiedzi: 14    Wyświetleń: 1462
  • Ekran LED w wersji makro - pytania wstępne.

    Podstawowe pytanie co budujesz i co chcesz uzyskać. Generalnie jeśli to ma być panel świecący to optymalnie zasilić go można z jakiś 24V i podłączyć diody szeregowo (a potem zestawy równolegle). Jeśli chcesz sterować diodami to najprostszy wariant to połączenie równoległe tak wirtualnie wszystkich diod....

    Projektowanie Układów   15 Lut 2009 01:00 Odpowiedzi: 3    Wyświetleń: 2131
  • Nero I DVD+R Double layer

    Witam! Mam problem gdyż chcę nagrać grę która zajmuje ponad 6GB w formacie ISO no i chciałbym ją nagrać na płytkę dwuwarstwową. Posiadam nagrywarkę LG GSA-H55L. Nagrać tę gre już próbowałem przez NERO 7 Essential i Nero 9. Za każdym razem dociąga do 1% i wyskakuje błąd. Wyświetla się okno z nastepującym...

    Software serwis   05 Mar 2009 17:27 Odpowiedzi: 4    Wyświetleń: 5340
  • Samsung SyncMaster 2343NW - pionowe paski

    Nie rozumiem dlaczego nie jesteś wylewny w swoich wypowiedziach więc zadam kilka pytań. Czy testowałeś starsze sterowniki do karty graficznej i jaki był efekt? Czy posiadasz aplikację 3D, w której paski pionowe nie występują. Czy przy odtwarzaniu filmów DVD też są zakłócenia. Z jakiego rodzaju wyjścia...

    Monitory Początkujący   18 Paź 2010 22:21 Odpowiedzi: 6    Wyświetleń: 6208
  • [c++] maskowanie wpisywanego hasła

    Jeśli nie koniecznie muszą to być gwiazdki, a chcesz jedynie nie wyświetlać hasła, użyj char *getpass(const char *prompt) z unistd . Przykładowe użycie: #include <unistd.h> #include <stdio.h> void main() { char *haslo = getpass("Podaj haslo:...

    Programowanie Początkujący   23 Mar 2010 19:34 Odpowiedzi: 9    Wyświetleń: 5211
  • Programowy Uart, a może 2 x sprzętowy? Co wybrać?

    Witam, zmagam się z takim założeniem: - Urządzenie A wysyła po Uarcie (9600) dane co ok. 1s, danych jest dość dużo, bo ok 2x200 bajtów, transmisja jest buforowana - nie mogę sobie pozwolić na utratę danych. - Urządzenie B wysyła (115200, mogę zmniejszyć do 5600, jeśli to stanowiłoby kłopot)...

    Mikrokontrolery AVR   07 Kwi 2010 14:42 Odpowiedzi: 11    Wyświetleń: 2082
  • Brother DCP-195C - nie drukuje tekstu z komputera

    Witam, Problem z drukowaniem jest bardzo dziwny, ponieważ podczas próby wydrukowania jakiegoś tekstu z pliku (.txt, .doc, itd.), w prawdzie pojawia się w kolejce dokument gotowy do wydruku w "zobacz co jest obecnie drukowane" (stan:buforowanie->drukowanie), następnie na drukarce wyświetla się komunikat...

    Drukarki, ksero Początkujący   20 Sty 2011 00:23 Odpowiedzi: 9    Wyświetleń: 24938
  • ATI Radeon HD6950 - Niska jakość obrazu

    Witam Nie wiem czy to jest przez karte graficzną albo sterowniki do niej, W grach w trybie fullscreen obraz jest bardzo niskiej jakości, szczególnie jest to zauważalne jak jest jakiś tekst. Do wczoraj wszystko działało dobrze. Otwierając plik w photoshopie zamiast przestrzeni roboczej była tylko...

    Software serwis   21 Paź 2012 10:37 Odpowiedzi: 3    Wyświetleń: 1509
  • Microsoft Visual Basic 2012 - Korzystanie z pamięci GPU lub RAM.

    Witam Otóż po kilku dniach szukania na google i na elektrodzie nie znalazłem odpowiedzi na moje niecodzienne pytanie. Otóż staram się zrobić aby Visual Basic wcześniej przygotował obiekty jakie mogą być wyświetlane na obrazie w pamięci Karty graficznej albo RAM. Dowiedziałem się że chodzi o coś...

    Programowanie   10 Gru 2012 21:34 Odpowiedzi: 2    Wyświetleń: 957
  • [C] [ATmega32] - ATmega32 - obsługa timera/przepełnienie co 100ms/pomiar na ADC

    Dziękuję serdecznie za wszystkie rady :) Co do # warning "F_CPU not defined for <util/delay.h>" , a gdy wpiszę, to wyskakuje: F_CPU redefined [enabled by default] .. Flaga, która została w kodzie służyła debuggingowi, gdy nie działało przerwanie - umieszczałem ją w obsłudze...

    Mikrokontrolery AVR   11 Lis 2013 23:14 Odpowiedzi: 19    Wyświetleń: 3024
  • Jaki wybrać tv box do tv sony?

    Witam. Kamerkę akurat podpinałem do dwurdzeniowego sprzętu o nazwie MX, nie jest to taki drogi i górnolotny sprzęt o którym piszesz ale wszystko chodziło na SKYPE płynnie i bez zacięć a obraz był super. Fakt że podpięta kamera przez USB nie była byle jaka bo to MT4028 też nie jakiejś górnolotnej firmy...

    RTV Co kupić?   03 Mar 2016 07:58 Odpowiedzi: 24    Wyświetleń: 11634
  • [LPC4088][LCD] - mruganie przesuwającego się obiektu

    (at)el2010tmp: można prosić o algorytm jak to zrobić... Jaki algorytm? :) Myślałem o czymś takim: [syntax=c]int main(void) { uint8_t i=11; while(1) { GLCD_show_pic(i,... Rysuje obrazek RysujKreske(i-1,10,i-1,10+48,... 10 ); if(++i>200) i=11; } }...

    Mikrokontrolery ARM   05 Maj 2014 16:23 Odpowiedzi: 9    Wyświetleń: 1194
  • Przycisk do bezpiecznego wyłączania Raspberry Pi

    Dobry system operacyjny w połączeniu z dobrym systemem plików nie ma z tym problemu. Swego czasu procowałem na Unix'ie, MAC'u i nie było z tym problemu. Nawet "zabawkowa" Amiga sobie z tym radziła od nowości (od nowości) po zmianie systemu plików zero problemów. Widać Raspberry Pi to zabawka i nie...

    DIY Zagranica   04 Maj 2017 07:31 Odpowiedzi: 27    Wyświetleń: 25380
  • - Komputer strasznie muli.

    Komputer od lat ma tragiczne parametry, ale dla dziadków używających jedynie przeglądarki internetowej się nadawał. Od niedawna muli na potęge, i system (okna explorer) i przeglądarka, i wszystko. Mogę przeinstalowac dziadkom system, ale nie chce mi się tego robić jeśli i tak winą jest wada, awaria...

    Komputery Hardware   30 Mar 2017 18:18 Odpowiedzi: 22    Wyświetleń: 3153
  • OLED 0,96 cala SPI - jak podłączyć ?

    Zostawiam temat bo uznaję tą bibliotekę za bezużyteczną, a samemu nie będę pisał nowej bo mi się nie opłaca siedzieć tygodniami nad taką głupotą. Może gdzieś znajdę bibliotekę bez buforowania z bezpośrednim ładowaniem danych do wyświetlacza. Z tego co się domyślam ograniczeniem jest prędkość I2C bo...

    Arduino   01 Mar 2018 22:44 Odpowiedzi: 15    Wyświetleń: 2040
  • Zasady pisania programów pseudowielowątkowych na małych proc

    Bo już głupieję- dość szybko. No nie dziwię się, ja też bym zgłupiał ;) poważnie.... Tak sobie poczytałem cały ten wątek i aż mi ciarki po plecach przeszły od tej niby-wojny ;) tymczasem wyszedł z tego bełkot dla kogoś kto zaczyna naukę C. (tzn proszę mnie źle nie zrozumieć, nie chcę nikomu...

    Mikrokontrolery   12 Kwi 2011 22:58 Odpowiedzi: 103    Wyświetleń: 14585
  • Sterownik wyświetlacza matrycowego LED 8*48

    Pytanie, czemu czcionka jest monotypowa... Nie jest trudno napisac algorytm, który przed renderowaniem znaku do bufora sprawdzi jego szerokość, doda chciany spacing a następnie przekaże dalej punkt od którego ma się zaczynać następny znak. Ja już od wieków nie wyświetlam niczego z monospacingiem ;]...

    DIY Konstrukcje   14 Gru 2011 22:27 Odpowiedzi: 32    Wyświetleń: 31201
  • [ATmega16A] LCD z S65 + USB<>UART (FT232RL) - prośba o sprawdzenie schemat

    Jeżeli chodzi o LCD to generalnie powinno wszystko działać. Ja używam rezystorów 820 zamiast 610, ale tak też raczej powinno działać. Jeżeli przyjdzie ci wyświetlacz LS020, to łatwo możesz przerobić podświetlenie na 5V,(kilka sztuk przerobiłem i działa super).: M16 spokojnie poradzi sobie z wyświetlaniem....

    Mikrokontrolery Początkujący   29 Lut 2012 22:12 Odpowiedzi: 31    Wyświetleń: 7466
  • picChess - Gra w szachy na dsPIC33F

    Niniejsze urządzenie jest opartą o mikrokontroler PIC grą w szachy. Celem projektu było stworzenie urządzenia umożliwiającego rozgrywanie partii szachów na monitorze VGA, z inteligentnym komputerem jako przeciwnikiem. Autor rozpoczął prace nad urządzeniem jako projektem na studia, lecz w tej...

    DIY Zagranica   09 Wrz 2012 18:19 Odpowiedzi: 0    Wyświetleń: 3909
  • arduino - Szukam szybkiego wyświetlacza LCD do Arduino

    Przepraszam jeśli odgrzewam kotleta ale mam podobne zmartwienie. Chcę zbudować urządzenie z panelem TFT o przekątnej 4.3" (zapewne będzie to na SSD1963 - mam wrażenie, że to już archaiczny układ dlatego zapewne ugryzę też FT800, jakby ktoś nie znał w co wątpię to tu jest prezentacja Dodano po 1 ...

    Arduino   04 Lut 2014 21:06 Odpowiedzi: 23    Wyświetleń: 6636
  • YouTube i Google odmawiają współpracy

    Witam. Widziałam wiele podobnych tematów, ale wydaje mi się, że to jednak nie to samo. Z góry przepraszam jeśli będzie inaczej. Od 2-3 dni mam problemy z wyświetlaniem niektórych stron internetowych, głównie Google, Google Images, YouTube. Nie ma w tym żadnej regularności – krótkie filmiki...

    Pogotowie Antywirusowe   23 Maj 2014 18:12 Odpowiedzi: 8    Wyświetleń: 1419
  • .bat - xcopy w pliku .bat

    xcopy h:\blablabla.exe(skrot) c:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\blablabla* xcopy h:\blablabla.txt C:\Users\Public\Desktop\blablabla.txt Składnia jest taka. Ścieżka do elementu kopiowanego a potem ścieżka do folderu do którego chcesz skopiować. W pierwszym masz * które zastępuje...

    Software serwis   15 Kwi 2015 11:51 Odpowiedzi: 3    Wyświetleń: 3708
  • Jaki zastosować interwał przy odświeżaniu danych?

    No rozumiem cię, ale mam kilkanaście tak zwanych stron i każda wyświetla inne dane spróbuje to ogarnąć, mam obawy ze coś komunikacja zgubi i "krzaczek" się pojawi ... Generalnie mam zasadę, że zdarzenie "odświeżenia wyświetlacza" jest generowane przez te zadania, które mają wpływ na wyświetlane dane...

    Arduino   30 Maj 2020 12:51 Odpowiedzi: 11    Wyświetleń: 423
  • TV Samsung UE40JU6400 - aplikacja TVP VOD nie odtwarza reklam

    Witam, mam problem z aplikacją TVP VOD w swoim tv Samsung z 2016 roku. Jak wiadomo prawie przed każdym wybranym filmem lub serialem wyświetlane jest kilka reklam, jednak u mnie właśnie na reklamach materiał się blokuje, niebieskie kółeczko się obraca i tak bez końca buforuje. Znalazłem kilka materiałów...

    RTV Użytkowy   10 Sie 2020 16:51 Odpowiedzi: 1    Wyświetleń: 2259
  • [Delphi][C++] Grafika, DirectX.

    Nigdy nie sprawdzałem jak to szybko działa, do moich potrzeb wystarczało. Rysowanie jednorazowego przebiegu było natychmiastowe. Nie wiem natomiast jak przy odświeżaniu non-stop. Prawdopodobnie może być za wolno. Wtedy polecam rezygnację z MFC i napisanie wyświetlania na piechotę, ewntualnie użycie...

    Programowanie   12 Gru 2004 19:48 Odpowiedzi: 26    Wyświetleń: 5486
  • Image w BCB6 podmiana bitmapy i błędy.

    Tem problem z wyświetlaniem jest dosyć oporny do analizy, bo zrobiłem ten sam numer na nowiutkim projekcie ( jedna forma + image ) i tam to wszystko działało poprawnie. Jednak w moim przypadku ( po przeniesieniu z BCB5 ) każdy Image który posadzę na formie tak się zachowuje. Wygląda to wszystko tak...

    Programowanie   22 Lut 2006 21:06 Odpowiedzi: 6    Wyświetleń: 1700
  • Tuner Technics ST-GT550 z RDS

    Ten tuner wyświetla od razu informacje z danych RDS bez buforowania. Podejrzewam, że masz jakieś zakłócenie w sygnale, które "psuje" podnośną RDS i przez to wyświetla z błędami.

    Audio Serwis   12 Lis 2005 17:28 Odpowiedzi: 7    Wyświetleń: 3556
  • Radio Standard GX-1508 programowanie

    Witam! Niestety,radio nie udało się zaprogramować,co więcej niestety nie działa już tak jak działało. Złożyłem programator i nie udało się odczytać ani zapisać. W tej chwili wyświetla na wyświetlaczu literkę E mrugającą. Próbowałem odczytać pamięć która jest na przednim panelu Sony CXK1013P i też miałem...

    Radiotechnika Serwis   27 Mar 2011 21:31 Odpowiedzi: 18    Wyświetleń: 6727
  • Odtwarzacz multimedialny oparty na ARM

    Od momentu kiedy prezentowałem swój projekt uległ on znacznym modyfikacjom. Dodałem menu, w którym można włączyć funkcję playera (odtwarza mp3, wave i wyświetla bmp, jpeg - opisywałem to wcześniej) oraz taki mały efekcik 3D, tzn. sześcian z nałożoną teksturą birujący wokół każdej z osi XYZ (ze względu...

    DIY Konstrukcje   18 Gru 2008 21:54 Odpowiedzi: 62    Wyświetleń: 20805
  • Kamera PO2030N pod Cyclona

    Witam, obecnie zajmuje się podobnym projektem. Mam gotowy kontroler VGA i mam zamiar wyświetlać obraz z czujnika obrazu CMOS (cn0352). Projekt implementowany jest na EP2C20 na płytkę prototypową wyposażoną między innymi w pamięć SDRAM, której mam zamiar użyć jako bufora. Buforowanie dwóch obrazów...

    Programowalne układy logiczne   22 Paź 2008 22:30 Odpowiedzi: 5    Wyświetleń: 2202
  • Piórnik- kilka softów oraz schematy

    Wiesz ja tak podałem takie wymogi, dla tych co by chcieli pracować w pełnym trybie graficznym. W jakimś trybie gdzie, kolorów będzie parę, i tylko tekst będzie się wyświetlać, wymagania spadną. I to znacznie. natomiast problemem tego wyświetlacza jest to że występuje w 3 odmianach jak pamiętam z 3 różnymi...

    DIY Poczekalnia   18 Lis 2009 18:17 Odpowiedzi: 758    Wyświetleń: 126739
  • Sterownik i uC w wyświetlaczu graficznym LCD

    Chyba zaczyna mi się wszystko rozjaśniać albo i wręcz przeciwnie , wygląda na to że jestem ciężkim przypadkiem. Czyli , 1.Wysyłam dane ( obrazek) z PC do układu podpiętego przez np COM. 2. Układ który jest podpięty pod COMa zawiera sterownik i ten sterownik buforuje linię pixeli danego obrazu...

    Mikrokontrolery   27 Paź 2009 13:12 Odpowiedzi: 10    Wyświetleń: 2166
  • [ATmega16][C] Matryca LED 8x8 Słaba jasność świecenia diod

    Po co ci takie duże częstotliwości odświeżania ??? to po pierwsze. Warto ustawić tylko ciut ponad to żeby nie było widać migotania nawet kątem oka. Po drugie rezystory 100R są duuuużo za duże dla takiego multipleksowanego wyświetlania, szczególnie, że masz tak słabiutkie diody 10mcd. Rejestry przesuwne...

    Mikrokontrolery AVR   01 Sie 2010 16:32 Odpowiedzi: 51    Wyświetleń: 9095
  • Pixel Factory - generator fontów graficznych LCD (do C)

    No najoptymalniej chyba byłoby prebuforowanie tablicy deskryptorów, czyli deskryptory na początku (token+rozmiar+tablica+crc16) w wielokrotności sektora a dalej faktyczna binarka z fontem (token+rozmiar+tablica+crc32). Najprostszy parser wygądałby jak interpreter rozpoczynającego tokena z rozmiarem,...

    DIY Konstrukcje   07 Lis 2013 07:31 Odpowiedzi: 43    Wyświetleń: 21308
  • Struktura programu avr - C

    Hmm, nie wiem dlaczego koledzy tak bardzo odradzacie obsługę LCD w przerwaniach. Ja to mam tak zrobione w wielu projektach. Przerwanie do obsługi LCD pojawia się co określony czas (czas potrzebny na zatrzaśnięcie danych do LCD), w przerwaniu "lecą" dane z bufora do LCD bez żadnych opóźnień. W pętli...

    Mikrokontrolery Początkujący   03 Sty 2012 18:28 Odpowiedzi: 11    Wyświetleń: 2375
  • Smart TV 32 37 lub 40 cali

    Witam Miałem podobne potrzeby i długo szukałem telewizora - kupiłem SAMSUNGA UE40EH5300 .. i trochę żałuję. Dlaczego ? Telewizor robi to co powinien, czyli - wyświetla obrazki ruchome (niestety to tylko 100Hz - trochę smuży), te super płynne 800Hz to cena x2 lub x3. Jest funkcja poprawy smużenia,...

    Jaki TV, projektor, kamerę kupić?   10 Wrz 2012 12:41 Odpowiedzi: 15    Wyświetleń: 7893
  • Czy warto kupić netbook do 400 zł?

    Miałem taki chiński smartbook przez miesiąc z ekranem 7" (Dignity). Wbrew pozorom korzystania z touchpada można się nauczyć. Nawet mi to nieźle szło. Potwierdzam, że mogą być problemy z flash pod androidem. Ważne aby netbook był wyposażony w oryginalny google (play) market, a nie jakiś tam inne cudo...

    Komputery Co kupić?   19 Gru 2012 09:15 Odpowiedzi: 5    Wyświetleń: 2940
  • Asus k95vj + win8 64bit - Znikający bluetooth i inne problemy

    nie wiem co defragmentacja ma wspólnego z moimi problemami, no ale ok. Tyle, że mam dysk SSD i nie chcę zbytnio go zużyć. Co do SMARTA: HD Tune: ATA SanDisk SDSSDH21 Health ID Current Worst ThresholdData Status (01) Raw Read Error Rate 100...

    Software serwis   20 Cze 2014 16:19 Odpowiedzi: 6    Wyświetleń: 1242
  • Test z sieci komputerowych - proszę o sprawdzenie

    Witam wszystkich, Mam do zrobienia test teoretyczny z sieci komputerowych. Proszę o sprawdzenie i korektę ewentualnie popełnionych błędów. Gwiazdkami zaznaczyłem swoje odpowiedzi: 1. Zaznacz zdania prawdziwe: Adres przydzielony przez serwer DHCP nie może zostać odnowiony *** Wewnętrzny...

    Hardware, Software, naprawa urządzeń sieciowych   17 Sty 2015 20:32 Odpowiedzi: 2    Wyświetleń: 5406
  • Sony ST-SE500 - Niepełny tekst RDS w 'Radio Text' - "RT Wait"

    Tuner podłączony do anteny Yagi 3-elementowej z Dipolu, siła sygnału bardzo ładna - komercja typu RMF z Chwaszczyna ok. 54dB, Radio Kaszebe z tej samej wieży ok. 46dB, dźwięk czysty, nic nie szumi, nic nie gwiżdże. Ale po przełączeniu wyświetlania (przycisk DISP) informacji z RDS Radio Text tuner pokazuje...

    Audio Nagłośnienie Domowe   25 Mar 2017 12:14 Odpowiedzi: 0    Wyświetleń: 1053
  • Arduino i pwm kontrola silnika

    Oczywiście zakładam, że jest to taki wyświetlacz, który buforuje ostatnio wyświetlaną wartość Jaki masz na myśli,co buforuje zawartość? Założyłem, że wyświetlacze są multipleksowane, to najrozsądniejsze rozwiązanie. Mała liczba elementów, w skrajnym przypadku rezystory + po jednym tranzystorze na...

    Arduino   30 Lis 2018 23:08 Odpowiedzi: 12    Wyświetleń: 432
  • Dobra praktyka konfigurowania/programowania fpga

    Ogólnie projekt ma za zadanie obsługiwać grafikę (przechwytywanie obrazu z kamery - zapis do pamięci (z buforowaniem), przetwarzanie obrazu (filtry + krawędziowanie), analiza przetworzonego obrazu, wyświetlanie grafiki z danymi z analizy + obraz nieprzetworzony, po drodze kolejki FIFO, aby zsynchronizować...

    Programowalne układy logiczne   03 Wrz 2019 21:04 Odpowiedzi: 8    Wyświetleń: 855
  • Sandisk Extreme 32GB Niska Prędkość USB 2.0

    Również dołączę do osób, które się "nie znają". Najwyższy transfer ciągły, który uzyskałem na USB 2.0 to około 40MB/s. Przy dysku SSD podłączonym przez porządny mostek SATA/USB3.0, porządnym i krótkim kablem do tylnego portu płyty. Wyniki w okolicach 30-kilka MB/s są dla USB 2.0 prawidłowe i przewidywalne....

    Komputery Początkujący   07 Mar 2020 17:41 Odpowiedzi: 9    Wyświetleń: 1317
  • Przeniesienie kodu Arduino uno do Atmega8

    Oled w niektórych bibliotekach ma bufor RAM 1k, a to cały RAM w Atmega8 i nawet jeśli nie jest cały buforowany to raczej tu bym szukał przyczyny w dziwnym zachowaniu uC Tja.. biblioteki Adafruit nie działają ale szukałem długo i znalazłem taką która nie tworzy tak dużego bufora -> SSD1306AsciiAvrI2c...

    Arduino   26 Mar 2020 07:34 Odpowiedzi: 13    Wyświetleń: 690
  • monitor komputerowy->TV

    Nie zrobisz tego w prosty sposób, monitory z pecetów mogą pracować przy minimalnej częstotliwości linii ok. 30 kHz, a kamera "daje" 15,6kHz. Trzeba by zbudować konwerter buforujący każdą linię, powtarzaną później przy wyświetlaniu dwa razy. Jedyne szybkie rozwiązanie jakie mi przychodzi do głowy, to...

    TV Serwis   02 Cze 2003 13:22 Odpowiedzi: 1    Wyświetleń: 1193
  • co mam kupić aby móc filmy z komputera oglądać w telewizorze

    Nie, nie musi być 100Hz, nie ma to nic do rzeczy bo 100Hz TV korzysta z tego samego standardu PAL co zwykły, tylko że buforuje cały jeden obraz (dwa półobrazy) i wyświetla go czterokrotnie bez przeplotu (albo dwukrotnie z przeplotem, tego dokładnie nie wiem). Tak czy inaczej wprowadza dodatkowe opóźnienie...

    Komputery Hardware   28 Wrz 2004 18:39 Odpowiedzi: 10    Wyświetleń: 5270
  • Predkosc transmisji w RS-232

    Na schemacie tej przystawki, ktory publikuje producent nie ma zadnego zewnetrznego bufora danych. Wnioskowac stad nalezy, ze buforowane jest jedynie tyle danych ile ATM ma w srodku RAMu, a wiec niewiele. Duze profesjonalne oscyloskopy natomiast posiadaja dosc spore ilosci pamieci buforowej a niekiedy...

    Mikrokontrolery   30 Wrz 2004 18:07 Odpowiedzi: 13    Wyświetleń: 1745
  • Kolejność linii pamięci RAM (czy ktoś zamieniał?)

    Mam jeszcze pytanie do kolegi McRancor: Robiłeś już taki sterownik to powiedz jakiego interfejsu wejściowego urzyłeś??? Czy dobrze kombinuję żeby pamięć obrazu zrobić podwujną i buforować zmiany tzn wyświetlam obraz z pierwszej pamięci, modyfikuje drugą a potem na odwrót ???

    Mikrokontrolery   03 Paź 2005 19:44 Odpowiedzi: 15    Wyświetleń: 1856
  • Po 2 stronach drukarka szaleje

    Mam problem z drukarką HP 930c. Przy drukowaniu z Płatnika ( zestaw około 25 stron) po jakiś 2-3 stronach drukarka szaleje- wyświetla sie komunikat " błąd drukarki". Próbowałem zmienić trub buforowania, praktycznie wszystko już przerobiłem- i nic. Może jakieś wskazówki? Dodam, że drukarka jest podpięta...

    Software serwis   17 Lis 2005 08:48 Odpowiedzi: 4    Wyświetleń: 819
  • Odnośnik we flashu - jak pobrać plik na dysk

    Znalazłem pewien sposób a mianowicie program SnagIt. Robie to tak: 1. Odtwarzam jakieś video i czekam aż się załaduje całe (mam słabe łacze i nie nadąża buforować) 2. Uruchamiam SnagIt, ustawiam obszar przechwytywania ekranu dokładnie w miejscu wyświetlania video po czym włączam odtwarzanie video i...

    Software serwis   04 Lut 2006 23:04 Odpowiedzi: 15    Wyświetleń: 4060
  • [ATAPI] Problemy z komendą PLAY AUDIO

    Jak przyjmiesz MSF w swojej aplikacji to łatwiej jest wyświetlać czas. Ponieważ cdrom tez może podawać pozycje aktualną w formacie MSF (podaje numer ścieżki i pozycję w ścieżce badź na całej płycie) Nie potrzba przeliczać z LBA co pochłania niestety sporo czasu uC. Mozna też zrobic taki numer. Jeżeli...

    Mikrokontrolery   17 Lis 2011 16:33 Odpowiedzi: 29    Wyświetleń: 3048
  • Rowerowy komputer pokładowy

    Witam Chciałbym zaprezentować wszystkim moją skromną konstrukcje o nazwie "Rowerowy komputer pokładowy".Kiedyś pomyślałem, że fanjnie byłoby mieć rejestrator prędkości na rowerze i po wycieczce obejżeć sobie zapis. Ostateczna konstrukcja okazała się bardziej skomplikowana niż początkowo zakładałem...

    DIY Konstrukcje   27 Sie 2006 07:03 Odpowiedzi: 70    Wyświetleń: 34980
  • Obsługa portu RS232 ze strony PC

    Witam Znalazłem na naszym szanownym forum kod w C do obsługi portu RS232 (na PC): #include <windows.h> #include <stdio.h> int main() { HANDLE hCom; //uchwyt portu DCB dcb; //konfiguracja portu BOOL fSuccess; //flaga pomocnicza BYTE RS_buf;...

    Programowanie   27 Wrz 2006 11:04 Odpowiedzi: 7    Wyświetleń: 12881
  • Stk200 - po odpięciu wtyczki LPT od układu uC układ się zawiesza.

    Witam Otóż mam wykonaną płytkę uC ATMEGA8 + LCD (2x24), do tego jest układ buforujący 74HC244, który umozliwia programowanie "w locie" uC i od razu obserwowanie rezultatu na LCD. Problem polega na tym, że jeśli przyszykuje układ do programowania (tj. podłącze zasilanie 5V, podepne kabel LPT od PC)...

    Mikrokontrolery   18 Paź 2006 20:01 Odpowiedzi: 3    Wyświetleń: 1127
  • Film ze strony jak ściągnąć? (javaskript)

    Witam. Przeszukałem forum ale znalezione posty nie rozwiązały mojego problemu. Jest www na której oglądam film ale brak jest źródła (adres jest ale źródła nie wyświetla) jest we flash player 9, po zbuforowaniu pojawia się plik (np 25MB) w TEMP o rozszerzeniu .tmp a w TEMP/INTERNET.. pojawia się kilkunasto...

    Software serwis   08 Lut 2007 18:28 Odpowiedzi: 5    Wyświetleń: 2105
  • SAMSUNG SyncMaster 720n - usterka? dziwny problem

    to oczym piszesz wskazuje że to nie jest wina monitora,ja raczej stawiam na karte graficzną lub stery do niej,monitor wyświetla na bierząco i nie może przycinać nie buforuje obrazu,najlepiej sprawdż monitor na innym kompie

    Monitory Serwis   12 Maj 2007 00:33 Odpowiedzi: 6    Wyświetleń: 3565
  • Jaki ARM z dużą ilością pamięci danych

    To byłby przerost formy nad treścią ;-) Wyświetlacz jest już uruchomiony na ATmega128 i czas rysowania całego ekranu to ok. 0.8 s. Chciłbym przyspieszyć "tylko" 10x Myślę że sam ARM wystarczy, jak będę miał na pokładzie jeszcze wystarczająco dużo RAMu żeby buforować wyświetlanie to w zupełności...

    Mikrokontrolery   13 Gru 2007 22:21 Odpowiedzi: 17    Wyświetleń: 3980
  • XILINX FPGA - Memory Interface Generator - DDR RAM

    Tak tylko w biegu krótko napiszę, bo wyjeżdżam na tydzień. (targi...) Komponent generowany MIG'iem Xilinxa działa ok, narazie odpalam go na 100MHz. Być może ten z OpenCore też jest ok, może ja coś źle robiłem, ale ten działa dobrze bez żadnych "kombinacji" Muszę teraz popracować trochę z obsługą fifo...

    Programowalne układy logiczne   10 Maj 2007 07:57 Odpowiedzi: 9    Wyświetleń: 3138
  • Jakie ustawienia dla Mobile Intel(R) 965 Express Chipset?

    Wiatm posiadam w notebooku kartę graficzną Mobile Intel(R) 965 Express Chipset i w jej ustawieniach-3W jest kilka możliwości konfiguracji. Na rzykładzie NFS Pro Street zauważylem że zmiana tych właściwości wpływa na wydajność wyświetlania i płynność gier i innych aplikacji. Jak ustawić te opcje aby...

    Software serwis   26 Mar 2008 21:24 Odpowiedzi: 1    Wyświetleń: 9930
  • Matryca powerLED 8x100 - zasilanie diód

    I będzie wyświetlać reklamy dla kosmitów? ;) Trzeba było od razu pisać, że to taka skala problemu. Mam wrażenie, że koszt LEDów i elektroniki staje się w tym momencie mniej znaczący. Ale mimo wszystko pozostałbym przy rezystorach i tranzystorach kluczujących - skomplikowane źródła prądowe to tylko...

    Projektowanie Układów   17 Lut 2008 02:28 Odpowiedzi: 10    Wyświetleń: 3206
  • HP laserjet 1100 podczas wydrku obciąża procesor na 100%

    Są różne sterowniki np. w XP (PCL) i (PS) spróbuj zmienić dać buforowanie drukarek. Jaki masz program antywirusowy czy jak drukujesz w Menadżerze Zadań co się wyświetla jako najbardziej obciążające procesor ? (CTRL SHIFT ESC) Zakładka Procesy sortowanie po CPU.

    Komputery Hardware   27 Kwi 2008 04:50 Odpowiedzi: 7    Wyświetleń: 1970
  • Stary laptop i 640 kB RAM - inny timing - czy to pewne?

    Co do rozszerzeń dyskowych masz rację - tylko 720K. Procek to V20 8MHz. Pogrzałem to 2 godziny CheckItem w trybie burn-in. Działa, ale szukam pewniejszego programu, który nie wyświetla tylko "testing...". Co do napędów dyskowych: Myślałem o ZIPie na LPT, ale żaden sterownik nie chce go zobaczyć, więc...

    Komputery Hardware   04 Maj 2008 23:36 Odpowiedzi: 6    Wyświetleń: 1194
  • win xp 2008 speed problem z drukarką

    Witam Mam problem z zainstalowaniem jakiejkolwiek drukarki. Po zmianie systemu okazało się, iż drukarka mi się nie chce zainstalować, jakie kol wiek próby instalacji nie powiodły się wyświetla komunikat, usługa buforowania wydruku nie jest uruchomiona”. Czy coś można na to poradzić?

    Software serwis   09 Maj 2008 20:08 Odpowiedzi: 4    Wyświetleń: 1067
  • Rysowanie wykresu "na żywo", Program w jezyku C#

    grafika jest bardzo powolna. Jak rysujesz? Kluczem jest "rysowanie" w pamięci, a nie na ekranie i wątkowo wyświetlanie całości na ekran. W ten sposób od wydajności komputera będzie zależało FPS ;) w c# wydaje mi sie ze podwojne buforowanie jest dane z paczki

    Programowanie   26 Sie 2008 11:39 Odpowiedzi: 10    Wyświetleń: 15266
  • [C#] Plansza z buttonów / picturebox'ów na flowLayoutPanel

    Witam, zrobiłem planszę do gry w kółko i krzyżyk (19x19). Plansza składa się z flowLayoutPanel, na którym wyświetlam w postaci Image odpowiedni obrazek z planszą, a na to nakładam w pętli 19x19 buttonów lub picturebox'ów z przezroczystym tłem. Postawienie ruchu (pionka) to nałożenie na przykładowy button...

    Programowanie   18 Gru 2008 22:40 Odpowiedzi: 0    Wyświetleń: 1813
  • Nie można zainstalować Windows.

    Ogólnie to polecam Google i 75 tysięcy wyników dla tego błędu. A oto informacja ze strony Micro$oftu: Explanation: This Stop message occurs when requested data is not found in memory. The system generates a fault, which normally indicates that the system looks for data in the paging file. In this...

    Software serwis   01 Lut 2013 11:46 Odpowiedzi: 19    Wyświetleń: 13901
  • Wyświetlacz klienta ECR - IBM 93F1090 - jak tym sterować?

    Raport z postępów: brak ;P (chociaż rozgryzłem to haszowanie częściowo - w programie easyhash pod nazwą crc-16(x25) - nie moge tylko zmusić swojej funkcji żeby poprawnie hashowała - nie jest podany wielomian haszujący...) o adapterze: Adapter który posiadam kupiłem gotowy na allegro, schemat: ...

    Mikrokontrolery   11 Kwi 2022 16:38 Odpowiedzi: 114    Wyświetleń: 36583
  • Tester akumulatorów R6

    Witam. Jest to moja pierwsza konstrukcja przedstawiana na forum. Tester ten zbudowałem ponieważ moja ładowarka akumulatorów Energizer nie umożliwia pomiaru pojemności. Kupować lepszą np BC-700 nie chciałem ze względu na jej cenę (ok 120zł). Swój tester zbudowałem z tego co miałem w zapasach w ciągu...

    DIY Konstrukcje   09 Wrz 2009 21:45 Odpowiedzi: 33    Wyświetleń: 19217
  • Notebook z VGA i podłączenie do telewizora - kilka pytań

    a) to raczej nie zadziała, przejściówki są dedykowane do niektórych kart, tylko sprzedawcy o tym nie wspominają b) TV przyjmuje sygnał w standardzie PAL czyli 50Hz z przeplotem, nie ma znaczenia, że jest 100Hz, po prostu buforuje półobrazy lub całą ramkę i wyświetla ją dwukrotnie.

    Laptopy Hardware   20 Lip 2009 20:43 Odpowiedzi: 10    Wyświetleń: 3184
  • Thermo 4U blaster + 7 kan.sterownik IR ( 4xDS18x20 + LCD)

    naelektryzowany --> no te animacje, przesunięcia, wsunięcia - wysunięcia ;) ..... hyhyhy przez te bajery musiałem użyć właśnie ATmega168 - 16kB Flash zamiast ATmega8 - 8kB Flash ;) ..... no ale co tam za 2zł więcej na procku - taki mały ala łyndołs ;) .... oczywiście wszystko programowo - ale hmmm...

    DIY Konstrukcje   13 Gru 2009 11:59 Odpowiedzi: 57    Wyświetleń: 23217
  • 'Zacinający' się pecet podczas oglądania filmów na YouTube

    "Zacinanie" występuje tylko podczas odtwarzania multimediów? Przetestuj IntelBurnTest. Jak wina sprzętu to będzie wiadomo po kilku sekundach. Odradzam skanowanie rejestru i autooczyszczanie. Więcej kłopotu niż pożytku. Dodam, że to "zacinanie" może być też z powodu wolnego łącza. Przed rozpoczęciem...

    Software serwis   05 Gru 2009 19:58 Odpowiedzi: 20    Wyświetleń: 3975
  • Philips 32PFL5322/10 LC7.1 ELA - pozioma linia.

    Pamięć o którą chodzi to cash nie zawiera oprogramowania a służy do buforowania zapisu treści obrazu. Najczęściej jest to wielopinowy DDR taki jaki występuje również na kartach grafiki od PC. Najczęściej są z tą pamięcią problemy na MB w Samsungu objawia się to tam że potrafią wyświetlać na poprawnym...

    TV LCD OLED Plazma Serwis   02 Gru 2009 06:55 Odpowiedzi: 10    Wyświetleń: 3001
  • Uniwersalny panel dotykowy

    Ten projekt jest jednym z kolejnych które są mało ambitne , wynikłe z potrzeby chwili. Należy zacząć że ten panel ma za zadanie zastąpić uszkodzoną matryce dotykową o bardzo nietypowym rozkładzie i wymiarze. Zastępowany element miał 25cm długości i 8 cm szerokości w podziale 12 na 2. Takie matryce...

    DIY Konstrukcje   08 Gru 2009 15:20 Odpowiedzi: 9    Wyświetleń: 13184
  • Udostępnianie plików spowalnia komputer

    Witam. W domu mam dwa komputery, jeden z nich to serwer plików (system Windows XP Professional), drugi to komputer do codziennego użytku (Windows 7). Od jakiegoś czasu męczę się z następującym problemem: Gdy z ściągam plik udostępniany na serwerze (często o rozmiarach powyżej kilku GB), system na serwerze...

    Hardware, Software, naprawa urządzeń sieciowych   25 Gru 2009 12:31 Odpowiedzi: 1    Wyświetleń: 1263
  • Telnet Serwer w Borland C++ Builder 6 - problem

    Witam! Piszę aplikację prostego serwera telnet. Jest to część większego projektu, ale aktualnie mój problem dotyczy j.w. Chodzi o to, że do tego serwera, działającego w tle, będzie można się podłączyć klientem telnet, lub specjalną aplikacją, którą sam też napiszę. Przedstawię uproszczoną wersję...

    Programowanie   03 Sty 2010 19:54 Odpowiedzi: 3    Wyświetleń: 2085
  • Edycja sektorów - jak działa?

    Jest dysk po formatowaniu w systemie NTFS. Na ten dysk kopiuję plik o wielkości ok. 700MB. Potem w DMDE odnajduję numer sektora, od którego rozpoczyna się ten plik. Wyświetlana treść jest identyczna, jak w skopiowanym pliku. Potem w DMDE podstawiam tą zawartość zawartością drugiego pliku o identycznej...

    Naprawa nośników i odzysk danych   28 Mar 2010 14:34 Odpowiedzi: 0    Wyświetleń: 669
  • [ATmega][C/C++] Programowanie obiektowe, inne kompilatory

    ...., podałem mu dwa przykłady prostych, jednolinijkowych makr, których wynik działania miał podać. W 100% podał błędny. Utwierdzanie kogoś takiego, że makra są super to jak danie 2 latkowi pistoletu. hyhyhyhy "przykłady" dobre sobie, ktoś kto nigdy nie doczytał dokładnie na temat działania preprocesora,...

    Mikrokontrolery AVR   09 Cze 2010 19:02 Odpowiedzi: 60    Wyświetleń: 7963
  • Rejestrator napięć na ARM + dotykowy LCD. Diagnostyka

    Rejestrator napięć na ARM + dotykowy LCD. Diagnostyka Urządzenie jest przyrządem diagnostycznym typu handheld. Głównym przeznaczeniem przyrządu jest diagnostyka układów mechatronicznych pojazdów samochodowych poprzez przedstawiane sygnałów elektrycznych w formie oscylogramów na wyświetlaczu...

    DIY Konstrukcje   13 Mar 2011 13:55 Odpowiedzi: 73    Wyświetleń: 40011
  • LCD TFT ILI9325 - odświeżanie matrycy

    Tu aż się prosi użycie DMA. Wtedy nie bedzie wcale widoczne, jak "rysują" się pixle. To, co potrzebne autorowi tematu, to double buffering . Wszyscy wiemy, ze fajnie by bylo na zmiane w jednej ramce rysować, a drugą wyświetlać, i tak na zmiane. Zadałem sobie trud zerknięcia do datasheeta, i niestety...

    Mikrokontrolery   17 Lut 2015 10:23 Odpowiedzi: 36    Wyświetleń: 6538
  • Konkurs Świąteczny: Dekoracja świąteczna sterowana przez WWW

    Warto dodać wspomniane buforowanie obrazu przez webhostnig i ftp, im szybsze odświeżanie tym atrakcyjniejsze sterowanie. Jeszcze ciekawszy efekt powstał by, gdyby chat wyświetlał się na tekstowym wyświetlaczu LCD, widocznym w kamerze :)

    DIY Poczekalnia   09 Sty 2011 22:06 Odpowiedzi: 33    Wyświetleń: 12750
  • AVR, Enkoder, Delphi Odczyt pozycji przez RS.

    Tak, tylko że pomiar następuje w sposób ciągły i wymagane jest też wyświetlanie wyniku w czasie rzeczywistym. Wszystko wydawało się bardzo proste ale jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach. Nie jestem przekonany że buforowanie pomoże.

    Mikrokontrolery AVR   22 Gru 2011 04:34 Odpowiedzi: 33    Wyświetleń: 4939
  • Wyświetlacze graficzne, linie, figury, praca na RAMie procesora

    Jest odporny, błędy pojawiają się wyłącznie w trakcie transmisji, nigdy w przypadku wyświetlania stałej zawartości - testowane na płytce stykowej, gdzie KS jest połączony ok. 10cm drutami z procesorem. Przypuszczam, że dodanie szeregowych rezystorów, małych kondensatorów i koralików rozwiązałoby problem....

    Mikrokontrolery   27 Maj 2011 17:38 Odpowiedzi: 26    Wyświetleń: 2794
  • [BASCOM]komendy,obsluga lcd 3310

    Witam po dłuższej przerwie. Może komuś przyda się gotowa procedura obsługi LCD niebuforowana czyli taka w której nie potrzeba deklarować dużej tablicy w RAMie - przydatne jak próbuje uruchomić się jeszcze AVRDOS który tez trochę RAMu potrzebuje. Po krótce mówiąc cała konwersja znaków i wysłanie do...

    Mikrokontrolery AVR   21 Lip 2011 00:38 Odpowiedzi: 7    Wyświetleń: 5259
  • [PHP][MySQL] Kłopot z wylogowaniem się ze strony

    Sesje rozpoczynam w nagłówku który includowany jest do innych skryptów i ona mi trzyma cały czas sesję. Jak dopiszę do innych skryptów session_start(); wywala błąd. [syntax=php] <?php ob_st... Włącza buforowanie wyjścia. session_start(); // Inicjuje sesję. if (!isset($page_title))...

    Programowanie Początkujący   21 Sie 2011 17:34 Odpowiedzi: 8    Wyświetleń: 1785
  • "uŚciąga" - Atmega32, LCD i karta pamięci

    Witam wszystkich Ostatnio zacząłem uruchamiać kartę sd i wszystko ładnie działa, jak zarazie pliki txt. Tylko mam pytanie jak odtworzyć większy plik? to znaczy chyba chodzi o drugi sektor. mam na karcie plik txt a w nim kolejno linia1 qwertyu linia2 qwertyu .... i tak 50 Lini , cały plik zajmuje...

    DIY Konstrukcje   07 Paź 2014 19:52 Odpowiedzi: 134    Wyświetleń: 63094
  • TFT 4,3" - ATmega32, karta SD, ramka foto, dynamiczne fonty

    Witam, Chciałem dzisiaj zaprezentować praktycznie już gotowe rozwiązanie ramki fotograficznej własnej konstrukcji. Wprawdzie wcześniej jakoś w ogóle nie brałem się za wykorzystywanie wyświetlaczy graficznych, szczególnie tych maleńkich popularnych z telefonów Nokia - bo nie widziałem dla nich...

    DIY Konstrukcje   02 Lis 2011 12:07 Odpowiedzi: 42    Wyświetleń: 32968
  • Pendrive długie oczekiwanie na dostepność w folderze Komputer

    Winne może być oprogramowanie antywirusowe, buforowanie miniatur, infekcja komputera, programy typu Nokia OVI i inne do telefonów/odtwarzaczy mp3 etc. Ile to dłużej niż zwykle trwa? Czy inne pendrive oraz urządzenia na USB też tak długo są wykrywane? Pisałem że usuwałem Nortona i problem dalej był...

    Software serwis   11 Gru 2020 10:29 Odpowiedzi: 14    Wyświetleń: 3836
  • D-link DWL-G630 restartuje mi komputer

    Oto i co mi się wyświetla: DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQ... się czy wszelki nowy sprzęt i oprogramowanie są poprawnie zainstalowane. Jeżeli jest to nowa instalacja poproś producenta sprzętu o wszelkie aktualizacje dla systemu Windows, które mogą być potrzebne. Jeśli problem się powtorzy,...

    Software serwis   13 Mar 2013 15:46 Odpowiedzi: 7    Wyświetleń: 1829
  • BIBLIOTEKA do sterownika KS0108 pisana w C, jaka?

    Lub napisz własną z trybie buforowanym, wymaga 1024B w SRAM ale można wyświetlać animacje z max. odświeżaniem 130Hz ;) Pzdr.

    Mikrokontrolery AVR   06 Sty 2012 21:23 Odpowiedzi: 2    Wyświetleń: 1897
  • Neostrada 6mb/s Wolno działa.

    Witam, Od początku internet od neostrady o prędkości 6mb/s działa bardzo wolno, każdy serwis z filmami typu youtube, wrzuta, niconicoduga, e-kino nie buforuje plików video i audio. Tłumienie linii mam dosyć dobre, ruter wyświetla synchronizacje prędkości z zapasem na te 6mb\s, ale w praktyce jest...

    Sieci LAN   07 Sty 2012 21:19 Odpowiedzi: 0    Wyświetleń: 1837
  • Attiny2313 [BASCOM] Wolne piny przy obsłudze wyświetlacza na T6963C?

    Dorzucę dalszy fragment kodu : Dim X As Byte , Y As Byte , Z As Bit Dim Znak As String * 4 'Pozycja wpisywanego znaku Dim Pixel As String * 4 'Pozycja wpisywanego pixela Open "coma.0:9600,8,n,1" For Input As...

    Mikrokontrolery Początkujący   08 Mar 2012 11:00 Odpowiedzi: 7    Wyświetleń: 1858
  • Blue Screen podczas instalacji XP "dmio.sys"

    Witam. Od koleżanki dostałem komputer do naprawy konkretnie do formatu. Pozrzucałem pliki które chciała zostawić na przenośny HDD (pomimo wielkich problemów gdyż komputer w miarę działał tylko na trybie awaryjnym ze względu na ekstremalnie wielką ilość wirusów). Włożyłem płytę z Windowsem XP, odpaliłem...

    Software serwis   08 Mar 2012 07:26 Odpowiedzi: 7    Wyświetleń: 3090
  • Pulpit na telewizorze po Wifi

    Telewizor traktuje strumień przesyłany z PC jako IPTV. Zakłada, że mogą się pojawić drobne przerwy w transmisji. W celu zapewnienia ciągłości wyświetlania obrazu dane są buforowane. Np. na moim LE32C650 dla formatu MPEG-TS przez UDP opóźnienie wynosiło aż 35 sek. Dla H264 było trochę mniejsze. Opisywałem...

    Hardware, Software, naprawa urządzeń sieciowych   27 Kwi 2012 10:41 Odpowiedzi: 7    Wyświetleń: 9603
  • uC [LM32] ze sterownikiem ISI i LCD TFT na FPGA. Dużo pytań.

    No to teraz możemy Sobie podyskutować :D Dokładnie się jeszcze nie wgłębiałem ale albo 640x480pixeli x 25Hz, albo 640x240 x 50 Hz x 2 półobrazy. Przypomnę dokładnie o co chodzi z tym pół-obrazem: Tutaj akurat mi chodziło o obraz jaki generuje "kamera", a nie ten który ja będe generował dla...

    Mikrokontrolery   09 Sty 2013 11:22 Odpowiedzi: 16    Wyświetleń: 4661