Witam. posiadam Transportera T4 94' 2,5 benzyna. Prędkość i przebieg pokazywał w milach, założony mam inne zegary w kilometrach. Niestety w tych drugich zegarach nie ma tempomatu. Czy można bez problemu wymienić samą część od licznika przebiegu wersji z kilometrami do licznika wersji milowej?
kolego a czy masz może jakieś schematy do tego jak to zrobić ?
Licznik był uszkodzony . Ktos już tam grzebał nieporadnie . Wymiana licznika rozwiązała temat .
Do skrzynki od bezpieczników przewód od samego czujnika jest ok. Nie wchodzi on do licznika od razu. Sprawdziłem miernikiem i przejścia są. Dodano po 1 Wiem co robię pierwsze co sprawdzałem to przejście od czujnik do licznika i jest ok.
Sorki ze dopisuje post do starego tematu ale sporo osób, korzysta z wyszukiwarki i uważam ze komuś to może się przydać, wymiana licznika nie ma sensu , podobnie jak podawanie napięcia bez użycia dodatkowego bocznika prądowego bezpośrednio na wskaźnik może jedynie spowodować spalenie uzwojenia, należy przed pochopnym narażaniem się na koszty sprawdzić...
Raczej na pewno musisz kupić oryginalną wtyczkę z instalacją do skrzynki bezpieczników (wiązka z 2 niebieskimi kostkami). No i będziesz musiał założyć napęd licznika na linkę ... Repa
Czytałem że trzeba zregenerować silnik nawiewu tzn. przesmarować gdyż mogły zatrzeć się łożyska i wymienić wyłacznik termiczny który spalił sie przez zatarte łożyska. Czy to prawda? Wystarczy wymiana tego termika i regeneracja silnika?
udało się zrobić remont tak przebył 1.kupno takiego samego licznika tylko w manuału koszt 60 zł 2.wizyta u elektryka przełożenie 3 kabelków koszt 70 zł 3.kupno linki koszt 70zł ślimak jest w skrzyni odkręcamy tylko impulsator i wymiana dobiega końca. łączny koszt wymiany elektronika na manuale to 200zl a nowy licznik do mojego modelu kosztuje 500zł...
Witam! Mam taki mały problem z moim samochodem. Przy pompie wtryskowej przy cięgnie gazu cieknie mi paliwo. Czy ktoś z Was ma może jakiś pomysł co się dzieje? Jak to naprawić? I gdzie ewentualnie można dostać jakieś części zamienne tak, żeby nie kupować całej pompy wtryskowej ponieważ to zbyt duży koszt? Czeekam na jakąś pomooc:) Pozdrawiam Nic nie...
Miało być 0,5 h roboty a tu lipa.Panowie mam takiego trupa jest to Transporter T4 silnik AAC który ma trudności z utrzymaniem się na wolnych obrotach. Ze schematu wynika ,że układ powinien posiadać sondę ale takowej nie ma , jak i instalacji po niej. Czas wtrysku na wolnych obrotach to 6ms , a po zdjęciu wężyka z mapa (sterownik) spada do ok. 2 ms i...
Witam mam problem po zmianie licznika z tachografu na normlany taki jak w golfie 4 nie dzila prędkość czy musze wymienic impulstartor w skrzyni czy da rade jakoś to obejść z licznika nowego wychodzą dwa kable do predkosci a z tachografu cztery kable moze sa jakies sposoby? Dziekuje za odpowiedzi😁
Witam samochód t4 2.5b acu ecu o numerze 023 906 024b fabrycznie bez immo, problem polega na tym że upalilem coś w ecu gdy wymieniałem licznik na licznik z passata b4 z obrotomierzem wcześniej był z zegarkiem było niby ok po podłączeniu itp.Nagle dym poszedł z kabli od wtyczki licznika stopiło dwa kable po tej operacji samochód odpalić nie chce,wcześniej...
Witam wszystkich, Spotkało mnie nieszczęście związane z wymianą licznika w Audi A4 B5 lift. Był 8D0 920 900M - z 1/2 FIS, a musimy włożyć 8D0 920 900C z 1.8 benzyna. Ten na podmiankę jest z benzyny. Problem polega na tym, że mam problem z przeskalowaniem obrotomierza. Obydwa liczniki są Magneti Marelli. W VAG Tacho nie mam możliwosci zapisu do EPROM,...
czy pompę z automatu można zamontować do manuala?
Problem jest taki, że skuter 4t nie miał kompresji, wymieniłem tłok, pierścienie i cylinder. Tłok włożyłem symbolem IN do góry, ustawiłem prawidłowo rozrząd i zawory i nadal nie ma kompresji. O co chodzi?
Witam mam pytanko. Mianowicie chciałbym zmienić Filter na stożkowy w skuterze 4t i nie wiem co zrobić z wężykami które dochodzą do obecnego filtra powietrza .
Witam Problem leży w rodzinnej t4. Zaczęło się od tego jak padło turbo, turbo zdemontowałem, poszedł kolektor od zwykłego D. Zaślepione smarowanie oraz spływ.. Samochód bez turbiny mimo to w miarę jeździł. Rozszczelniła się pompa wtryskowa, kupiłem używaną i od tamtej pory zaczął się cyrk. Nowa pompa reaguje na gaz dopiero w połowie zakresu dźwigni...
Witam kolegów na forum. Mam problem z ustawieniem GMP tłoka pierwszego cylindra.Na kole zamachowym jest tyle znaków że głowa mała. Na wałku rozrządu też nic nie widzę. Jeżeli ktoś to robił a nie sprawi mu trudności mi wytłumaczyć to będę bardzo wdzięczny. Czy odkręcając pierwszy wtrysk jest możliwość sprawdzenia położenia tłoka. Bardzo proszę o podpowiedź....
Witam mam uszkodzony licznik w mojej Audi a4 i myślę że nie opłaca mi się go naprawiać. Mam zwykły licznik bez fis , a chciałbym założyć z fisem i chciałbym się dowiedzieć czy jest taka możliwość i czy dużo przy tym roboty??
nie wiem co za numery pasują,ale jak kupisz od 2.5tdi to musi pasować
Może jednak spróbować naprawić stare. Z reguły wystarczą trzy luty, ewentualnie wymiana stabilizatora.
T5 dziękuję za pomoc ... wymiana impulsatora pomogła ...
Jeżeli jesteś pewien manetki (bardzo często awaryjne!) to nie stety bywały liczniki, że procesory uszkadzały się w nich i tylko wymiana zegarów.
Poprostu trzeba go przylutować.Warto wrzucić trochę świerzej cyny na punkty od gniazda, bo one też pękają. To samo dzieje się w starszych T4.
zmiana kodowania ECM (lub wymiana ECM jeżeli kodowanie niemożliwe), dwa mostki we wtyczce selektora, zmiana kodowania CAN Gateway/licznika.
Zegary-deska do wyjęcia-na odwrocie masz takie coś jak trioda, nie wiem jak się fachowo nazywa.Wymiana tego i lutowanie jego ścieżek pomaga.Jeśli się nie mylę jest to przykęcane wkrętem gwiazdkowym do obudowy licznika.
Nic nie zrobisz. Licznik masz od 4 cylindrowego a ty masz 5 i przez to ten problem. Można się bawić w wymianę wsadu pamięci ale do tego trzeba mieć programator. Gra nie warta świeczki.
Właśnie przed wymiana regulatora dioda na liczniku od akumulatora swiecila się na wolnych obrotach a na wyższych gasła po wymianie nie świeci kontrolka od ładowania
Licznik niebieski 2000r..Poł roku temu jak wymieniałem regulator to miałem wątpliwości bo w starym regulatorze szczotki były jeszcze dość długie.Pierścień był wytarty ale chyba jeszcze w normie.Mam już drugi alternator ale jeszcze wstrzymuje sie z wymianą.
witam. mam VW Caravelle, T4, rocznik 1997, 2.4 diesel, skrzynia automat. przestał działać prędkościomierz oraz licznik kilometrów, okazało się że do wymiany impulsator przy skrzyni biegów. po wymianie przejechałem 10 km i licznik przestał działać, więc znowu wymiana impulsatora ale następny także po przejechaniu kilku kilometrów przestał działać. czy...
Mogą być dwa identyczne nr a różni producenci licznika. Zdjęcie do którego dałem linka jest z VW T4. Jeżeli Twój licznik to VDO to pamięć będzie pod tarczką prędkościomierza. Pod nickiem masz napisane - naprawa RTV więc raczej dostęp do programatora powinieneś mieć.
Dziś niestety było to samo, wszystko jest ok tylko podlicznik km zresetowany był. Dodam jeszcze iż obydwa akumulatory w grudniu poprzedniego roku zostały wymienione na nowe. Przed wymianą aku kila razy też zaobserwowałem te resetowanie podlicznika jednak nie było to codziennością natomiast teraz jest już regułą ;) Czekam na jakieś sugestie.
Witam wszystkich czytających, mam pytanie odnośnie zmiany silnika vw t4 z 1.9td 68 koni na 1.9tdi co najmniej 100 koni. Czy jest to możliwe, opłacalne, i czy dużo przy tym roboty.? Sytuacja przedstawia sie następująco, jestem w stanie nabyć rozbitka np; vw passat b4/golf 3 w tdi, itp i posiadając wszystko przełożyć, teraz pytania czy bloki tych silników...
Bo ECU nic nie wie i nie diagnozuje ciśnienia oleju. To jest informacja dla kierownika na licznik a nie dla sterownika silnika. Przecież i tak ECU nie ma prawa zatrzymać silnika bez zgody kierowcy. To nie byłoby miłe podczas jazdy, np wyprzedzania. Czy to jest pierwsza wymiana oleju przeprowadzana przez Ciebie? Podstawa to pomiar ciśnienia oleju.
O ile masz auto bez poduszki to przewód pinu 6 niebieskiej wtyczki licznika podłącz do masy. Jeśli masz auto z poduszka i chciałbyś wraz ze zmianą licznika przenieść kontrolkę z konsoli do licznika to należy przeprowadzić połączenie za pomocą przekaźnika.
Błędne wskazania paliwa :D
Jak masz Vaga (sprzęt do podłączenia samochodu do kompa) to zrobisz to sam, jak nie, to podjedź do kogoś na komputer zrobi Ci to w 5 min.
wymiana diody licznika wymiana licznika elektrycznego skoda wymiana licznika
maxon programowanie podłączyć transformator schemat xenon starter
turbina wiatrowa mikrokomputer cobra1
Brak wspomagania w rowerze elektrycznym Wayscral – PAS, hamulec, sterownik Wertykulator zgasł i starter ciężko chodzi - silnik blokuje