Jaki to lokal i czy jest mozliwość wykonania uziomu? Jaki układ sieci zasilającej? Bo było dobrze a zaczynają się głupoty. Przed licznikiem na klatce są 3 zabezpieczenia po jednym na fazę 25A Klatka więc wnioskuję że blok. Tam bez miliona papierów nawet szpilki nie wbijesz
Martwi mnie te 110Hz od dołu.. Do jakiego celu ma służyć ten system - tło w sklepie czy np. lokal gastronomiczny/rozrywkowy? Pozdr. J.
Witam, Mam zapytanie od inwestora gdzie chce wykonać instalacje nagłośnienia w dość specyficzny sposób, mianowicie jest lokal 2 kondygnacje i w tym lokalu mieści się 6 wysp gastronomicznych - klient chce podzielić lokal na 6-8 sekcji i chce mieć możliwość puszczania muzyki z jakby każdej wyspy gastro osobno oraz jak coś przełączy to puści dźwięk na...
Mówimy tu tylko o projekcie instalacji elektrycznej bo taki był wykonywany tylko wiec poinformowany był projektant - elektryk. A dlaczego tylko taki projekt a o toż dlatego ze to budynek już istniejący w którym otwierany jest lokal gastronomiczny i wymagał tego projektu podmiot wynajmujący przestrzeń. Projekt wykonawczy instalacji.....
Mam taki problem pomiędzy podłogą a zlewem metalowym i kranem pojawia się prąd ok 7-14 v 7-14v - prąd wszysztko jedno zupa du... w zależności od ilości podłączonego sprzętu napięcie rośnie ( 2 frytkownice i patelnia gastronomiczna). Przy zmianie zasilania z innego obwodu ten sam problem. Rezystancja izolacji kabli jest dobra. W rozdzielcę wszystko...
Ogólnie rzecz biorąc sama rozdzielnica jak na lokal gastronomiczny jest bardzo mizerna. W swoim mieszkaniu na kuchnie mam 5 obwodów jednofazowych plus siła. Widoczne listwy N i PE lub zerowe nie są przystosowane do dużych prądów, do tego marna jakość. W takich listwach luzowanie się przewodów to standard. Im grubsza żyła tym połączenie bardziej zawodne....
Witam, Kolejny laik chcący zaoszczędzić kasę na instalacji. Po co brać Instalatora z doświadczeniem, skoro można samemu z zestawem z Alle... Żenada :( Pozdrawiam.
Witam Właśnie dlatego zapytałem nie znam parametrów głośników jakie będą zainstalowane w nagłośnieniu ponieważ wszystko jest w budowie. Jeśli chodzi o odległość od wzmacniacza do głośnika to będzie do 40-50m. Tyle mogę teraz podać. A nie ma możliwości aby położyć jakieś okablowanie ekranowane? (jak to się robi w przypadku sieci Ethernet). Możecie coś...
W energetyce jest przepis, że na odstawiony transformator można podać napięcie, jeżeli przerwa w jego eksploatacji nie trwała dłużej niż miesiąc. Jeśli trwała dłużej, to bez badań i pomiarów było to zabronione. A ponieważ wszelkie czynności ruchowe są dokumentowane, mowy nie było żeby tę zasadę ktoś naruszył. Czyli i przy instalacjach ten fakt ma jakieś...
Witam. Tak odniosę się krótko do przebudowy - jest ona wielu przypadkach bardzo pożądana i logicznym jest aby była wykonana z uwzględnieniem instalacji elektrycznych. 1. Ależ mamy! Proszę pokazać mi lokal gastronomiczny funkcjonujący bez przebudowy od 1989 roku. 2. Prawo nie rozróżnia przebudowy sanitarnej od niesanitarnej, proszę nie posługiwać się...
Witam wszystkich. Jestem nieszczęśliwym wynajmującym obiekt gastronomiczny wraz z mieszkaniem łącznie około 200 m². Do chwili obecnej posiadam ogrzewanie centralne na gaz, z którego jestem niezadowolony z względu na koszty ok. 32 000 zł rocznie. Dodam, iż w lokalu posiadam bojlery przepływowe oraz w mieszkaniu bojler 80 l, który niestety jest zasilany...
Witam serdecznie, moje pytanie jest trudne do zrozumienia bez wczytania się w treść objaśnienia. Oczywiście nie proszę o wskazówki jak takie fałszywe badanie załatwić a wręcz o pomoc jak sie przed nimi ustrzec. Mam sytuację następującą. Mój najemca, wynajmuje ode mnie lokal gastronomiczny i od niepamiętnego czasu uchyla się przed remontem instalacji...
Witam Remontuję lokal gastronomiczny, w którym są urządzenia, które muszą pracować 24h dobę. Łączny pobór mocy tych urządzeń to ~5kW. Poszukuję od kilku godzin firmy, która miałaby w ofercie UPS o takiej mocy, który dostarczyłby prąd przez 6-8 godzin. Czy są w ogóle takie UPSy? Agregat prądotwórczy odpada. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
Elektryk powinien po pomiarach wystawić protokół w którym powinna znaleźć się adnotacja, że instalacja nie nadaje się do eksploatacji. Taki negatywny protokół obliguje pomiarowca do poinformowania o zaistniałym fakcie nadzoru budowlanego. Jeśli takowego protokołu nie ma to powinniście zgłosić istnienie możliwości porażenia do inspekcji pracy. Tu nie...
Jeden RCD na całość, zamiast FR-a zwykły es B40. Obwody oświetleniowe pomieszane z gniazdami. Bardo mało obwodów kuchennych jak na lokal gastronomiczny. Ja w swojej kuchni w domu mam więcej. O braku ochrony przepięciowej nie wspomnę. Temu elektrykowi co to robił bym już podziękował. Nie bardzo rozumiem podłączenie tego pieca. Dlaczego są tam cztery...
Witam wszystkich ! Zaczne nietypowo, bo najpierw zadam pytania a potem napisze o co chodzi. Tak więc chciałbym się od was dowiedzieć czy to co wymyśliłem jest choć w jakimś stopniu możliwe no i jeśli tak to czego potrzebuje, jakich elementów elektronicznych, programów, by taki projekt wdrożyć. Sytuacja jest taka: Jest sobie lokal gastronomiczny (pizzeria)....
witam serdecznie. poszukuje agregatu pradotworczego z przeznaczeniem do podlaczenia lokalu gastronomicznego w chwilach braku przesylu pradu. instalacja w barze jest trojfazowa. urzadzen gastronomicznych jest full i nie chodzi mi po podlaczenie calego wyposazenia lecz tylko najpotrzebniejszych rzeczy. agregat chcialbym podlaczyc pod siec elektyczna aby...
Bo kuchnia indukcyjna wychodzi drożej w użytkowaniu. Szczególnie przy porównaniu do gazu ziemnego. Dwa katowanie płyty 16h gazowa sobie poradzi indukcja nie. Trzy indukcja ma szkło na płycie w lokalu gastronomicznym to zagrożenie i słaby punkt (może się rozbić). Cztery jaką moc musiałby by mieć przyłącze aby uciągnąć np 4 kuchnie na pełnej mocy do tego...
Mam problem z drukarką (bonownikiem) w lokalu gastronomicznym. Nowy Bonownik jest podłączony pod sieć przewodową razem z komputerem (Windows 7) i po instalacji sterowników urządzenie to pracuje bezproblemowo aż do momentu wyłączenia i włączenia komputera ponownie. Wtedy należy odinstalować sterowniki i zainstalować i znów będzie ono działać aż do następnego...
Prawdopodobnie najlepszym rozwiązaniem będzie u Ciebie gaz. Grzanie prądem nawet w nocnej taryfie jest mało opłacalne, a w lokalu gastronomicznym możesz mieć problem ze zgromadzeniem odpowiedniej ilości ciepłej wody w nocy. Oczywiście musisz mieć odpowiedni komin i napływ powietrza do piecyka, ale najczęściej w lokalach gastronomicznych nie ma z tym...
Wstępnie chciałbym zmodyfikować jedno pomieszczenie kuchenne (remont + wyposażenie w sprzęty gastronomiczne) i dopiąć nową nitkę instalacji już w TN-C do istniejącej za licznikiem ale całość potrzebowałbym zabezpieczyć wyłącznikiem nadprądowym typu 3P C32A. Oczywiście nie ja a elektryk. Takie zabezpieczenie mam w innym lokalu i wystarcza do zabezpieczenia...
Spokojnie spokojnie, końcówki mocy mają duże zasilacze, takie trafko ok. 1kW jak nie ma soft startu lub jest mało skuteczny spokojnie wywali domowe bezpieczniki np 10B, nawet 16B. Tak jak ktoś wyżej napisał w lokalach nastawionych np na usługi gastronomiczno-blebleble montują chyba bezpieczniki typu C, które mają dłuższy czas reakcji, zadziałają w razie...
Cześć, piszę na forum ponieważ potrzebuję Waszej opinii w sprawie kosztów ogrzewania w tym sezonie. Posiadam budynek w którym jedna część jest mieszkalna, a druga usługowa. Łączna powierzchnia grzewcza ta 164m2. 41m2 na piętrze to część mieszkalna, reszta 123m2 to część usługowa. Ogrzewanie jest gazowe, kocioł gazowy na instalacji grawitacyjnej. Temperatura...
lokal gastronomiczny przyczepa gastronomiczny zmywarka gastronomiczny
mastercook kuchenka płyta stare hydrofory rozebrać zamek astra
rm222 przestrojenie makita dmr107
CH341A: Napięcie na końcówce V3 przy Vcc=5V Syrena w trybie serwisowym Satel Versa - czy miga?