Prostszym rozwiązaniem są czujniki ruchu, np. pojemnościowy montowany pod blatem (o ile nie jest metalowy, skoro to gastronomia), albo czujniki na podczerwień: https://obrazki.elektroda.pl/8648066300_... albo optyczny:
Jest to bardzo groźna sytuacja, do zejścia śmiertelnego pracownika włącznie.
max 8m od twarzy Nie licz na to. toalet Zwariowałeś? Nasz budżet to 4.000zł O IP zapomnij, pomyśl o AHD itp. Przejrzeliśmy zestawy dostępne na allegro (około 2,5-3k, 16 kamer). Fajnie by było, gdyby właśnie udało się wybrać jeden z takich właśnie, gotowych zestawów. Więc bierz, ale nie licz ani na profesjonalizm ani na pomoc.
Ogólnie rzecz biorąc sama rozdzielnica jak na lokal gastronomiczny jest bardzo mizerna. W swoim mieszkaniu na kuchnie mam 5 obwodów jednofazowych plus siła. Widoczne listwy N i PE lub zerowe nie są przystosowane do dużych prądów, do tego marna jakość. W takich listwach luzowanie się przewodów to standard. Im grubsza żyła tym połączenie bardziej zawodne....
Potrzebuję zamontować gong/dzwonek w miejscu nieco głośnym (lokal gastronomiczny). Powierzchnia chyba około 50m2 albo więcej. Jakiej mocy głośnika powinienem użyć, żeby był w miarę słyszalny? 2-5W powinno chyba wystarczyć?
Martwi mnie te 110Hz od dołu.. Do jakiego celu ma służyć ten system - tło w sklepie czy np. lokal gastronomiczny/rozrywkowy? Pozdr. J.
Z diodami ogólnie jest tak, że świecą światłem podczerwieni - niewidocznym dla ludzkiego oka. Nie jest to światło jak z latarki, a bardziej coś takiego jak diodka w pilocie od telewizora ;) Koleżanka mówi, że w ciemności kamera widzi świetnie, oświetlając całe pomieszczenie, które jest całkiem ciemne i nic kompletnie, gołym okiem nie widać. Dla znajomej...
Witaj, generalnie Dexon ma coś takiego w swojej ofercie https://dexon.pl/index.php?p1466,jbg-203... kwestia tylko wzmacniacza. Nie wiem jakiej jakości dźwięku oczekujesz, bo możesz dać po prostu wzmacniacz radiowęzłowy i zrobić linię 100V, podłączyć równolegle ile chcesz głośników. Tylko kwestia też kasy jaką możesz na...
Witam. Nie za bardzo wiedziałem gdzie zamieścić temat (jeśli się pomyliłem proszę o przeniesienie do odpowiedniego działu) Prowadzę lokal gastronomiczny i niestety od około miesiąca miałem problemy z prądem. Przy większym obciążeniu wywalało bezpiecznik. Po 2 wizytach energetyka zostawiła mi kluczyk do szafki dzięki czemu mogłem podejść i w razie awarii...
ma to grać (tzn cały czas gra) na wolnym powietrzu Tzn. ma być odporne na warunki atmosferyczne typu deszcz/ śnieg, wysoka/niska temperatura, czy to jest gdzieś "schowane"? I co tym w ogóle "nagłaśniasz", rozumiem, że to jakaś muzyczka "do lodów" leci, czy coś w tym stylu. bo chyba nie nagłaśniasz nic poważnego wzmacniaczem 2x100W ;) Otóż Beyma niekoniecznie...
Doświadczenie mojego znajomego, który prowadził swego czasu niewielki lokal gastronomiczny. Montujesz taki wyciągowy na dachu i wtedy wentylatora okapu już nie włączasz. Pracuje tylko dachowy. Cisza i wydajność. Polecam. Tylko trzeba pamiętać o nawiewniku powietrza świeżego.
Może to faktycznie wygląda dziwnie ale to nie lokal gastronomiczny tylko kuchnia w dość dużym domu jednorodzinnym.... Inwestorka wstępnie zaakceptowała pomysł ze słupkami. Pozdr.J. Problem rozwiązany z pomocą linków podanych przez kolegów Temat do zamknięcia. Pozdr.J.
Mówimy tu tylko o projekcie instalacji elektrycznej bo taki był wykonywany tylko wiec poinformowany był projektant - elektryk. A dlaczego tylko taki projekt a o toż dlatego ze to budynek już istniejący w którym otwierany jest lokal gastronomiczny i wymagał tego projektu podmiot wynajmujący przestrzeń. Projekt wykonawczy instalacji.....
Jaki to lokal i czy jest mozliwość wykonania uziomu? Jaki układ sieci zasilającej? Bo było dobrze a zaczynają się głupoty. Przed licznikiem na klatce są 3 zabezpieczenia po jednym na fazę 25A Klatka więc wnioskuję że blok. Tam bez miliona papierów nawet szpilki nie wbijesz
Witam Remontuję lokal gastronomiczny, w którym są urządzenia, które muszą pracować 24h dobę. Łączny pobór mocy tych urządzeń to ~5kW. Poszukuję od kilku godzin firmy, która miałaby w ofercie UPS o takiej mocy, który dostarczyłby prąd przez 6-8 godzin. Czy są w ogóle takie UPSy? Agregat prądotwórczy odpada. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
Szukam najlepszego rozwiązania z BCS (tylko ta marka mnie interesuje) do monitoringu pewnego lokalu. Temat jest trudny i bardzo uzależniony od tego jakie mienie (czy może ludzie ) jest chronione. Inaczej zabezpieczymy rejestrator w lokalu gastronomicznym inaczej w hurtowni monopolowej a jeszcze inaczej w kancelarii tajnej. Z punktu widzenia bezpieczeństwa...
Witam. Proponuje ACV HeatMaster TC - ten kocioł niema sobie równych w produkcji ciepłej wody i zawsze jest w pełnej kondensacji, słynie z niezwykłej trwałości i odporności na awarie, posiada automatykę pogodową ze sterowaniem dwoma obiegami grzewczymi, w tym jeden z mieszaczem, wydajność produkcji ciepłej wody zapewnia odpowiednią ilość ciepłej wody...
Witam. Mam lokal gastronomiczny używam butli LPG , zastanawiam się czy opłaca się przejść na gaz ziemny . Lokal to kebab gdzie prawie przez większość dnia idą dwa piece na gaz LPG i teraz zastanawiam się zamienić frytkownice z prądowej na gaz . Czy ktoś już może obliczał co się bardziej opłaca bo komentarzy jest sporo i ciężko jednoznacznie określić...
Jeden RCD na całość, zamiast FR-a zwykły es B40. Obwody oświetleniowe pomieszane z gniazdami. Bardo mało obwodów kuchennych jak na lokal gastronomiczny. Ja w swojej kuchni w domu mam więcej. O braku ochrony przepięciowej nie wspomnę. Temu elektrykowi co to robił bym już podziękował. Nie bardzo rozumiem podłączenie tego pieca. Dlaczego są tam cztery...
Witam Właśnie dlatego zapytałem nie znam parametrów głośników jakie będą zainstalowane w nagłośnieniu ponieważ wszystko jest w budowie. Jeśli chodzi o odległość od wzmacniacza do głośnika to będzie do 40-50m. Tyle mogę teraz podać. A nie ma możliwości aby położyć jakieś okablowanie ekranowane? (jak to się robi w przypadku sieci Ethernet). Możecie coś...
Rozwiązanie podałem u góry ,jeśli ktoś ma lepszy ,tańszy lub prostszy pomysł ,zakasujcie mnie . Co do tej taniosci - jak zamierzasz puscic ten kabel? -jesli napowietrznie dolicz cene slupow, jesli zakopac - myslisz ze ile kosztuje wykonanie kilometra rowu w lesie? Z wyposazenia mozna wnioskowac ze bedzie to jakis lokal gastronomiczny ,pewnie dookola...
j ze względu na jej wiek. Nie ze względu na wiek nie nie . To lokal gastronomiczny co nam już coś sugeruje, czyli miejsce zbiorowego żywienia . Więc należy spojrzeć w przepisy o wymaganiach szczegółowych dla zakładów zbiorowego żywienia. Dziwne bo co by miała norma o takich wymaganiach do elektryki tak wielu myśli nie którzy zapomnieli już że Polska...
Witam. Potwierdzam opinię kol. Jarack. Każde urządzenie prędzej czy później bedzie się psuć. Jeśli cię stać to polecam winterhaltera. Kaptury serii GS czy nowe PT (dużo więcej elektroniki). Znam maszyny, np. GS501 (ok 15 lat), które orają na dużych restauracjach i tylko grzalki co jakiś czas padają, norma. Można by jeszcze Hobarta albo Meiko (ta sama...
Dobrze np. Hikvision, Dahua. Tanio (nie wiem, czy dobrze) Koenik.
Witam Posiadam lokal 'kebab' w którym mam przydzieloną moc 16 kW. Uważam iż to jest zbyt duży przydział mocy jak na taki lokal. Zużywam 700 kW/miesiąc wyposażenie: frytkownica 2kW, opiekacz 2kW 2x chłodziarki 150W. Moim zdaniem wystarczy 6kW. Mam rację ?
Witam serdecznie W piątek otwieram lokal gastronomiczny. Proszę o poradę jaki amplituner/wzmacniacz/odtwarzacz CD i głośniki kupić? A może jakieś urządzenie 3 w jednym? ;) Mam wyprowadzone 4 miejsca na głośniki podwieszane pod sufitem w czterech rogach. Musi mieć wejście optyczne na TV. Sprzęt muszę kupić do czwartku. Bez szaleństw cenowych.
W jaki sposób wykonać nagłośnienie niewielkiego pubu o pow. ok. 50m2 (8x6m). Chodzi o jakieś proste rozwiązania, w grę mogą wchodzić głośniki do sufitu podwieszanego. Na jednej ze ścian będzie wisiał LCD 46 cali i zastanawiam się nad zakupem zestawu kina domowego, więc może poprzez to urządzenie można by było również zapodać jakąś muzyczkę na salę....
Mam taki problem pomiędzy podłogą a zlewem metalowym i kranem pojawia się prąd ok 7-14 v 7-14v - prąd wszysztko jedno zupa du... w zależności od ilości podłączonego sprzętu napięcie rośnie ( 2 frytkownice i patelnia gastronomiczna). Przy zmianie zasilania z innego obwodu ten sam problem. Rezystancja izolacji kabli jest dobra. W rozdzielcę wszystko...
Witam, muszę załatwić nagłośnienie do lokalu ok. 50m2. Główny cel to muzyka w tle na co dzień, od czasu do czasu oglądanie meczy na Euro i innych wydarzeń sportowych. Na ten moment mój wybór padł na wzmacniacz ADS LX 500 (używany) + 4 głośniki sufitowe Taga Harmony TCW-100 R (http://sklep.rms.pl/index.php?p2382,glo...
Witajcie, Poszukuję jakiegoś dobrego a zarazem w miarę prostego programu do zaprojektowania lokalu gastronomicznego. Kiedyś uczyłem sie AutoCada i Mechanicala ale szukałbym czegoś prostszego bo prawie wszystko mi się zapomniało. Fajnie gdyby ten Soft miał od razu możliwość wstawiania całych elementów np. umywalek, lodówek,toalet itd. Również proste...
Witam. W najbliższym czasie planuje wymianę nagłośnienia w lokalu gastronomicznym i chciałbym zasięgnąć rady jak odtwarzacz Mp3/OGG zakupić. Sprzęt ten musi charakteryzować się dobra jakością dźwięku, gdyż zamierzam odtwarzać na nim jazz/smooth jazz/chillout. Najlepiej jeśli będzie to sprzęt z 8-16 GB pamięci i charakteryzował się będzie dobra trwałością....
Wielkie centrum handlowe, zaplecze jednego z lokali gastronomicznych. Załóżmy (pukając cały czas w niemalowane...) że w lokalu wybucha pożar. Co robimy? Wywalamy klientów, biegniemy do najbliższego ROP-a, przyciskiem GWP wyłączamy zasila.... Niee, to by było za łatwe. Najpierw musimy udrożnić sobie dostęp do przycisków Ręcznego Ostrzegacza Pożarowego...
Mówiąc szczerze , wszystko tylko nie LG. Pralka Amica 12 lat ( wymieniony zawór . Koszt 40 zł) Kuchenka Philips 5 lat ( Spirala w piekarniku 130zł) . Lodówka Ardo 12 lat , bezawaryjnie. Ktokolwiek z moich znajomych miał sprzęt LG , zawsze narzekał. W firmie też mam mikrofalę i lodówkę ( nie jest to lokal gastronomiczny, ktoś sobie obiad podgrzeje, kanapki...
Witam, Dostałem sterownik beckhoff cx9020 z demontażu sterował wentylacją na lokalu gastronomicznym, chciała bym nauczyć się to obsługiwać ale nie znam haseł da się to jakoś zresetować wyczyścić wgrać ustawienia fabryczne?
Wracam do tematu... Play umywa ręce twierdząc że z zasięgiem jest wszystko ok mimo iż w trakcie rozmowy przerywało. Kolejny serwisant ustawił preferowaną sieć dla karty na T-Mobile i zasięg poprawił się na 1-2. Niestety sporadycznie ale raz na jakiś czas nie dostaje smsów. Chciałem zastosować wzmacniacz sygnału gsm ale podobno jest to nie legalne i...
Witam wszystkich obecnych na tym forum i prosze Was bardzo o pomoc! W temacie elektryki jestem zupełnie zielony więc prosze o wyrozumiałość:) Otóż wraz z kolegą kupujemy pewien lokal gastronomiczny. Mamy zamiar wyposażyć go w piec do robienia pizzy który posiada wtyczke do prądu trójfazowego. Z tego co rozgladaliśmy sie wynika że nie ma tam gniazd do...
Witam serdecznie, moje pytanie jest trudne do zrozumienia bez wczytania się w treść objaśnienia. Oczywiście nie proszę o wskazówki jak takie fałszywe badanie załatwić a wręcz o pomoc jak sie przed nimi ustrzec. Mam sytuację następującą. Mój najemca, wynajmuje ode mnie lokal gastronomiczny i od niepamiętnego czasu uchyla się przed remontem instalacji...
Witam, Mam zapytanie od inwestora gdzie chce wykonać instalacje nagłośnienia w dość specyficzny sposób, mianowicie jest lokal 2 kondygnacje i w tym lokalu mieści się 6 wysp gastronomicznych - klient chce podzielić lokal na 6-8 sekcji i chce mieć możliwość puszczania muzyki z jakby każdej wyspy gastro osobno oraz jak coś przełączy to puści dźwięk na...
Akurat w tej lodziarni na pewno nie robią 80 kaw dziennie, nie wiem czy nawet 40 się uzbiera, ponieważ tam większość klientów przychodzi na lody, czy shake'i lodowe, a reszta jest dodatkowo. Ale, na mieście, gdzie byłem w lokalach gastronomicznych i widać proces parzenia kawy, to 99% ma typowe kolbowe ekspresy gastronomiczne, różnych marek.
której będzie sie podpinało 7 lokali gastronomicznych. Moc jaką mam to 25KW 25kW to moc przyłączeniowa czy umowna? Zakładając, że umowna, to w jaki sposób chcesz podzielić te 25kW na 7 lokali GASTRONOMICZNYCH?
Po wymianie licznika w lokalu znajomych (taryfa C12) rachunki za energię wrosły o 100% pomimo tego, że jest to lokal gastronomiczny i zużycie z powodu lockdawnu jest mniejsze. Sprzedawcą i dostawcą energii jest Tauron. Umowa jest kompleksowa. Licznik był badany i jest sprawny. Przed wymiana licznik (elektroniczny) miał dwa liczydła: 1.8.1 Energia czynna...
W pełni zdaję sobie sprawę z dużo mniejszej szkodliwości oleju roślinnego choć trochę trudniej go dostać. Różnego rodzaju restauracje i lokale gastronomiczne ,,produkują" go w zdecydowanie mniejszych ilościach niż warsztaty samochodowe olej silnikowy. Ale żeby mniej niezainteresowanych konstrukcja pieca ludzi wypowiadało sie na temat szkodliwości spalania...
Mam problem z drukarką (bonownikiem) w lokalu gastronomicznym. Nowy Bonownik jest podłączony pod sieć przewodową razem z komputerem (Windows 7) i po instalacji sterowników urządzenie to pracuje bezproblemowo aż do momentu wyłączenia i włączenia komputera ponownie. Wtedy należy odinstalować sterowniki i zainstalować i znów będzie ono działać aż do następnego...
Witam wszystkich ! Zaczne nietypowo, bo najpierw zadam pytania a potem napisze o co chodzi. Tak więc chciałbym się od was dowiedzieć czy to co wymyśliłem jest choć w jakimś stopniu możliwe no i jeśli tak to czego potrzebuje, jakich elementów elektronicznych, programów, by taki projekt wdrożyć. Sytuacja jest taka: Jest sobie lokal gastronomiczny (pizzeria)....
poszukaj informacji dotyczącą nagłośnienia szkół, dworców, lokali gastronomicznych tam rozwiązali twoje rozterki Pozdrawiam
Dzień dobry. W lokalu gastronomicznym jest założony monitoring IP. Cztery kamery DVS-MP5028UDS-IP, rejestrator DVS-NVR0801-U8-PoE. Istniejące kamery podłączone skrętką komputerową. Jest potrzeba dołożenia jeszcze dwóch kamer. I stąd moje pytanie do znawców tematu. Czy do podłączenia tych dodatkowych kamer można zastosować przewód 8 żyłowy, ale nie skrętkę?...
Witam, od pewnego czasu prowadzę lokal gastronomiczny w którym mam dowóz jedzenia. Chciałem aby jedzenie trafiało do klienta ciepłe dlatego zakupiłem na allegro podgrzewaną torbę do dowozów. Niestety ma ona kilka wad dlatego chciałbym ją poprawić lub zrobić ją całkiem od nowa, przede wszystkim mało elementu grzejnego i brak porządnej izolacji torby,...
Wiem, że podobnych tematów przewija się przez forum wiele razy, ale technologia nie stoi w miejscu i pojawiają się nowe rozwiązania, stąd mój post poruszający podobne wątki. Mam obok domu mały lokal gastronomiczny, którego elewacja jest permanentnie nękana przez idiotów z farbkami w rękach. Chciałbym temu zaradzić montując prosty monitoring z możliwością...
Bo kuchnia indukcyjna wychodzi drożej w użytkowaniu. Szczególnie przy porównaniu do gazu ziemnego. Dwa katowanie płyty 16h gazowa sobie poradzi indukcja nie. Trzy indukcja ma szkło na płycie w lokalu gastronomicznym to zagrożenie i słaby punkt (może się rozbić). Cztery jaką moc musiałby by mieć przyłącze aby uciągnąć np 4 kuchnie na pełnej mocy do tego...
Witam, mam kilka kamerek IP BCS w lokalu gastronomicznym i chciałbym rozdzielić obraz z jednej z nich na dwa monitory, tzn: - na 1 monitorze mam podgląd na wszystkie kamery - a na 2 monitorze jest podgląd tylko ja jedną z nich Mam do dyspozycji dwa rejestratory - BCS-P-NVR0801-4K - BCS-NVR0401X5ME-P-II oraz takie coś: KEEYO LV-SP0204 Czy jest szansa...
Witam, Mam amplituner Alfon AA-8080 i 5 głośników Alfon AFA-136. Chcę to wszystko podłączyć w niewielkim lokalu gastronomicznym. Amplituner 3 plusowe wejścia na głośniki oznaczone 16ohm, 70V i 110V i jedno minusowe. Pytanie jak to podłączyć: Czy wszystkie głośniki mogą być równolegle? Do którego z plusowych złącz podpiąć zestaw głośników?
Ta z linku to domowy sprzęt tylko wirtyna. Tak, tak, produkty dedykowane do sklepów i lokali gastronomicznych są dla domu ;) Masz całą stronę, trudno przejrzeć? Znajdź mi R290 w jakimś sprzęcie j/w, w praktycznie każdej zamrażarce laboratoryjnej z tamtej strony. Przykład http://www.liebherr.aged.com.pl/produkty...
Sprzęt wyłączony z użytkowania i pozostawiony w związku z ułudnym przekonaniem o jego cenności, oto jest rozwiązanie całej zagadki. W tym konkretnym przypadku kluczowe mogło być przejście telewizji na inny system kodowania lub też zakup nowego dekodera w jednej z cyklicznie oferowanych promocji połączonych z wykupieniem abonamentu którejś z tzw. platform...
Dzięki za odpowiedź. To ma chodzić w lokalu gastronomicznym, w suchych pomieszczeniach. Jedna na kasę, reszta w innych miejscach. "Trochę mało", tzn., że ile czasu będzie rejestrował, tydzień, miesiąc? A może znacie kogoś z Bydgoszczy, kto montuje monitoring?
Poszukuję router do neostrady ADSL, VDSL? o dobrym zasięgu Dobrym zasięgu względem/do czego? - lokalu gastronomicznego, domu, mieszkania w blokach - opisz to dokładnie.
Witam Szanownych Forumowiczów. Proszę o wskazanie realiów panujących w temacie opłat wnoszonych za "muzykę i film" w lokalu gastronomicznym typu "bar szybkiej obsługi / pizzeria". Ogólnie wiadomo, że "trzeba płacić"... tylko realnie komu, za co, i ile? Proszę o informacje od osób, które są związane z tym tematem (posiadają pub / cafe, itp... z TV) Dziękuję
Powiem tak: zestaw do lokalu gastronomicznego, 2 sale + 1 glosnik na kuchnie. Nie mam wielkiego pola do manewru bo kable sa w ścianach jak na schematach. Zostaje tylko możliwość różnych kombinacji połączeń. Glosniki sa z 2 zestawów 5.1: jeden 4ohm drugi 8 ohm Ma to grać tylko w tle zeby cos bylo...
Witam. Mam poważny problem ze zwiększaniem mocy przyłączeniowej, w tym momencie jest to 9 kW, a potrzebuje 35 kW. Złożyłem wniosek do Taurona i dostałem odpowiedź, że mogą mi to zrobić za dwa lata. Przyznaje się, że nie zainteresowałem się tym wcześniej i mój błąd, ale czy da się coś zrobić? Potrzebuje to do lokalu gastronomicznego gdzie podpisałem...
Witam, Kilka tygodni temu zamontowałem w kuchni w lokalu gastronomicznym dualną czujkę ruchu, żeby nie reagowała na zmianę temperatur. Po ok trzech tygodniach otrzymałem zgłoszenie o alarmie w nocy. Sprawdziłem logi w module (MICRA) i wyszło na to, że alarm wzbudziła właśnie dualna czujka zamontowana w kuchni. Dodatkowo w lokalu jest system monitoringu....
Witam, Mam do was pytanie. Mam telewizor w lokalu gastronomicznym i chciałbym na nim wyświetlać filmy. Chciałbym mieć do tego telewizora dostęp z np. telefonu lub komputera. Chciałbym, aby działo to na zasadzie chromecast, czyli jakieś urządzenie wpinane do hdmi. Problem polega na tym że chromecast potrzebuje z telefonem być w jednym wifi, a ja potrzebuje...
Jednocześnie nie rozumiem co wynika ze stwierdzenia: zastosowanie stali nierdzewnej do budowy zbiorników, zapewniło higieniczność przygotowywanej wody -Co to jest higieniczność? Witam. Odpowiem koledze pytaniem na pytanie - jak myślisz, dlaczego wszystkie sztućce, niektóre garnki, miski i itp robi się ze stali nierdzewnej? Nie wspominając o meblach...
witam serdecznie. poszukuje agregatu pradotworczego z przeznaczeniem do podlaczenia lokalu gastronomicznego w chwilach braku przesylu pradu. instalacja w barze jest trojfazowa. urzadzen gastronomicznych jest full i nie chodzi mi po podlaczenie calego wyposazenia lecz tylko najpotrzebniejszych rzeczy. agregat chcialbym podlaczyc pod siec elektyczna aby...
Witam mam problem moze ktos zna odpowiedz na pytanie z ktorym nie moge sobie poradzic... jestem wlascicielem lokalu gastronomicznego w ktorym chce udostepnic internet swoim klientom jednak chce zrobic to tak by rozdawac dziennie powiedzmy 100 kluczy do sieci wifi ktore po 24 godz beda juz nieaktywne lub inna opcja chce przydzielac klucz kazdemu z klientow...
ALLSERVICE MARCIN JANKOWSKI LEŚNICA 11 98-105 WODZIERADY NIP 727-244-44-99 www.allservice24.pl www.facebook.com/alarmwlodzi g.page/allservice24 Tel. serwisu 690 300 390 Tel. dz. handlowego 501 875 713 mail: allservice.lodz(at)gmail.com Obszar działania całe woj. łódzkie. Od wielu lat firma zajmuje się projektowaniem, montażem, instalacją i konfiguracją...
Witam serdecznie! Zgłaszam się z problemem który dla Was zapewne jest trywialny, natomiast dla mnie, jako że się tym nie zajmuję jest to kosmos:) Pracuję w pewnym lokalu gastronomicznym i wymyśliłem pewną konstrukcję która dostarczy kolejną rozrywkę w weekendy:) Otóż chodzi mi o zamontowanie przycisku a'la armagedon, czyli przełącznik, kluczyk i guzik...
Witam, Zmontowałem prosty zestaw składający się z komputer(ka) Raspberry PI3 i wzmacniacza DCB-120BC, do którego podłączyłem kilka małych głośników w celu puszczania muzyki w małym lokalu gastronomicznym. Wzmacniacz do Raspberry podłączyłem przez Jack 3.5-2xCinch. Na Raspberry podkręciłem głośność, podobnie na wejściu i wyjściu wzmacniacza i teoretycznie...
Witam, mój znajomy instalował kiedyś taki system przywoławczy w dużym hotelu, gdzie również kuchnia znajdowała się na piętrze, a dwie sale na parterze. Był to system przywoławczy firmy Kaler. Ponoć spisuje się świetnie. Firma Kaler ma bogatą ofertę systemów przywoławczych dla gastronomii, hoteli i szpitali. Są bardzo przyjemne w obsłudze, a informacje...
Witam wszystkich, pisze odnośnie zaistniałej sytuacji o której mnie poinformował znajomy na jego obiekcie lokalu gastronomicznym. Na obiekcie jest system alarmowy Versa 15 z dwoma ekspanderami wejść z czego jeden z zasilaczem, czujniki Vidicon Bingo, moduł gprs T-1 oraz jeszcze pod to wszystko jest podpięta grupa interwencyjna ze swoim sprzętem....
Witam, przeglądałem ostatnio forum i trafiłem na temat: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3... W związku z tym że był to artykuł reklamowy, zamieszczam nowy temat z moimi pytaniami, problemami. Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc Właśnie byłem w sklepie RTV/AGD zapytać o okapy z zamontowanymi fabrycznie czujnikami, sprzedawcy zrobili duże...
Witam, kupiliśmy przez internet spod Krakowa zmywarkę profesjonalną do naszego lokalu gastronomicznego. Po 1 uruchomieniu wszystko było ok i zmywarka stała miesiąc nie używana, po tym okresie postanowiliśmy uruchomić zmywarkę jeszcze raz i tu zonk, coś robi ale naczynia za każdym razem są brudne. Co się okazało, że zmywarka po wciśnięciu przycisku zasilania,...
Te przypadki są typowymi przykładami, gdzie klienta można było, a nawet powinno się poinformować o kosztach przed przystąpieniem do naprawy. dlaczego? Masz dużą firmę od 25lat na rynku. Więc zapracowałeś na większy upust w hurtowni, niż ten co naprawia samochodu od roku w blaszaku. Dlaczego miałbyś na tym nie korzystać? Bo klient nie przyjechał kupować...
http://obrazki.elektroda.pl/5675886600_1... Chiński rząd rozważa wprowadzenie nowych regulacji prawnych, które narzucą na właścicieli hoteli, restauracji, barów, księgarni i innych lokali oferujących otwarty i bezpłatny dostęp do internetu, obowiązek instalacji oprogramowania monitorującego ruch w sieci. Przedstawiciele producenta oprogramowania...
No chyba że nie mamy innego źródła ciepła w domu. Kominek nie może być jedynym źródłem ogrzewania - Dz.U. 75 z 2002r poz. 690 Rozdział 4 Instalacje ogrzewcze § 132. 1. Budynek, który ze względu na swoje przeznaczenie wymaga ogrzewania, powinien być wyposażony w instalację ogrzewczą lub inne urządzenia ogrzewcze, niebędące piecami, trzonami kuchennymi...
„...Kotły na paliwo stałe o mocy cieplnej nominalnej do 10 kW mogą być instalowane w budynkach, o których mowa w §132 ust. 3, na poziomie ogrzewalnych pomieszczeń, w pomieszczeniach niebędących pomieszczeniami mieszkalnymi...”. Kotły na paliwo stałe o mocy cieplnej do 25 kW powinny być instalowane w wydzielonych pomieszczeniach zlokalizowanych...
Rozwiązanie z transformatorem ( 300VA trafo toroidalne 230/12V od halogenów) zastosowałem z powodzeniem ( za poradą kolegów z forum zresztą) do obniżenia napięcia w jednej fazie zasilania oświetlenia zewnętrznego w lokalu hotelowo- gastronomicznym. Napięcie w sieci zostało podwyższone ze wzgl na zakład produkcyjny działający obok, pracują niestety tylko...
https://obrazki.elektroda.pl/8076468400_... Dzień dobry, Zakupiłem kiosk samoobsługowy do lokalu gastronomicznego. Kiosk został skonfigurowany dla mnie przez producenta z uwzględnieniem wszystkich wytycznych technicznych, wedle których powinien działać i być kompatybilnym z systemem sprzedażowym którego używam . Kiosk ma służyć do...
Cześć, chciałbym zamontować w lokalu zmywarkę gastronomiczną. Niestety sensowne urządzenia z drugiej ręki mają dużą moc grzałek. Gdyby zmywarka działała sama, to nie ma problemu. Mocy mam wystarczająco dużo. Jednak, gdyby pracowała razem z piecem konwekcyjno-parowym to mocy mam za mało. Zwiększenie jej może być już niemożliwe. Zmywarka to jedyne urządzenie,...
http://obrazki.elektroda.net/4_125952735... Prawdopodobnie każdego właściciela otwartego punktu dostępowego wi-fi przynajmniej raz naszła myśl o tym, co mogłoby nastąpić, gdyby jeden z klientów wykorzystał dostęp do Internetu na przykład do pobrania komercyjnego filmu albo dokonał jakiegoś rodzaju elektronicznego przestępstwa. Właściciela jednego...
Witam. Mam problem ze sterownikiem pompy która pompuje ścieki do poziomu kanalizacji miejskiej (pompa znajduje się w lokalu gastronomicznym w głębokiej piwnicy). System działa w następujący sposób; W zbiorniku znajduje się pompa (ok 1,5KW kondensator 40uF), w zbiorniku zamocowany jest króciec hydrostatu do którego jest podłączony wężyk który dalej wchodzi...
No dobra, ale pytam o połączenia lokalne. Nie znam tych czasów, ale wyobrażam sobie że jakieś budki musiały być w większych miastach, żeby choćby zgłosić chorobowe w zakładzie pracy czy wezwać milicję itd. Były i to całkiem sporo. W każdej miejscowości gdzie istniała automatyczna centrala telefoniczna, można było spotkać automaty wrzutowe AW-65 ( wcześniejsze...
Witam wszystkich. Jestem nieszczęśliwym wynajmującym obiekt gastronomiczny wraz z mieszkaniem łącznie około 200 m². Do chwili obecnej posiadam ogrzewanie centralne na gaz, z którego jestem niezadowolony z względu na koszty ok. 32 000 zł rocznie. Dodam, iż w lokalu posiadam bojlery przepływowe oraz w mieszkaniu bojler 80 l, który niestety jest zasilany...
Witam. Jestem laikiem w tych sprawach więc proszę o pomoc. Posiadam bar szybkiej obsługi z salą i ogródkiem gastronomicznym. W lokalu goście sami odbierają dania przy barze, w związku z tym potrzebuję takiego zestawu jak w temacie, aby przez mikrofon poinformować klienta siedzącego w ogródku ze jego zamówienie jest gotowe. Wszystkie elementy zestawu...
Witam, Szukam kostkarki do lokalu gastronomicznego i zatrzymałem się na etapie gdy miałem już wybrany model ale są dwie opcje. Jedna chłodzona wodą a druga powietrzem. Ta pierwsza zużywa 20l/kg ta druga 4,5/kg. Cena jest ta sama. Czy są jakieś obwarowania co do kostkarki chłodzonej powietrzem? Nie można jej stawiać w jakichś miejscach w lokalu? Jakie...
Witam serdecznie, moim celem jest osiągnięcie równomiernego oświetlenia o barwie zbliżonej do standardowych żarówek żarowych, w celu oświetlenia lokalu gastronomicznego, w sposób nazwijmy to - nastrojowy. Mój obecny układ oświetlenia wygląda następująco: zasilanie -> włącznik -> puszka rozdzielająca zasilanie na pojedyncze oprawy -> 6 standardowych...
Przy małych ogródkach nie potrzebny jest traktorek wystarczy nawet kosa spalinowa. Ale ja już potrzebujesz traktorek na duże powierzchnie to może Stiga model Estate 3084 H? Słyszałem że seria Estate jest najlepsza pod względem trwałości. Witam Czy ten post powyżej to nie przypadkiem krypto reklama? :roll: O naszych doświadczeniach z takimi sprzętami...
Mógłbym założyć licznik na CWU ale po pierwsze jest to pewien koszt, Koszt samego wodomierza (nie licznika energii) niewielki. Ograniczenie przepływu też da się znieść. Chcesz się bawić w księgowego, to wolna droga. Dla mnie to ma mały sens, bo kosztów nie zmniejszę dzięki pomiarowi. No chyba, że zacznę chodzić brudny... Natomiast w sytuacji wynajmu...
Tu nie miałem wątpliwości. Jeśli w ogóle skorzystam z zupy, to na pewno nie rosół. Marta zresztą też go nie weźmie. I nie chodziło o wrażenia smakowe. Nie cierpiałem rosołu na takich imprezach, bo był zbyt rozgrzewający. A pocić się wolałem dopiero na tańcach, a nie za stołem. Dlatego rosół odpadał w przedbiegach, więc zamówię krem. Natomiast co zamówić...
Nie ma czegoś takiego jak co2 techniczny i co2 spożywczy. Gaz to gaz. Jesteś w błędzie. Inny jest stosowany jako np. gaz osłonowy do spawania MIG/MAG, a inny do Kegów w barach. Szwagier kiedyś w barze wymienił butlę na niewłaściwą i też "biegaczka" była. Dwutlenek węgla spożywczy używany jest również jako gaz techniczny. Dwutlenek węgla dystrybuowany...
Cześć Mam spory problem a mianowicie. Kupiłem maszynę gastronomiczną z silnikiem trójfazowym 16kW a lokal w którym potrzebuje ją uruchomić nie ma 3 faz . Czytałem na forum , że na rynku są urządzenia dzięki którym mógłbym uzyskać z 1 fazy 3 fazy . W związku z powyższym mam pare pytań : 1. Czy w ogóle jest takie urządzenie dzięki któremu uzyskam 3 fazy...
Witam.Mam maszyny gastronomiczne o łącznej mocy 8 KW i nagłośnienie o mocy 5 KW jest to lokal i mam swój pod licznik i zabezpieczenie 40A,a główne zabezpieczenie to 63A przy zwarciu wyrzuca tylko 63A co mam zrobić żeby wyrzucało tylko u mnie ? Dziękuje i czekam na pomoc
Spokojnie spokojnie, końcówki mocy mają duże zasilacze, takie trafko ok. 1kW jak nie ma soft startu lub jest mało skuteczny spokojnie wywali domowe bezpieczniki np 10B, nawet 16B. Tak jak ktoś wyżej napisał w lokalach nastawionych np na usługi gastronomiczno-blebleble montują chyba bezpieczniki typu C, które mają dłuższy czas reakcji, zadziałają w razie...
A jest sens tak drobic? 2 paczki takie, 2 inne a 4 nastepne jeszcze inne. Może warto zdecydować sie na jednego producenta. Skoro kasa nie gra roli, to trzeba sie przyłożyć i zrobic porządnie. Napisz coś wiecej o samym lokalu. Czy ma byc równomiernie nagłośniony, czy może parkiet i jakas część gastronomiczna gdzie ma byc ciszej. Może jakieś rysunki,...
RAV_AUDIO no dobrze, pub ma sprzęt taki jak zakładałeś jednak jest dużo innych czynników na które wpływa renoma danego pubu. Klient wybiera w taki lokal w którym można usiąść, porozmawiać, posłuchać muzyki, lokal który jest zadbany, ma dobrą obsługę, dobre zaplecze gastronomiczne, wystrój wnętrza, dobra reklama itp. Nie przesadzajmy do pomieszczeń wielkości...
Witam serdecznie. Posiadam w różnych miejscach zainstalowane "szafy grzewcze" Łącznie prawie 30 lokalizacji. Trochę elektroniki, cyfrowe sterowanie, grzałki 12 szt/w każdej z szaf; grzałki rezystancyjne są załączane poprzez triak T835-600G firmy STMICROELECTRONICS (parametry napięcie przebicia 600V prąd 8A prąd szczytowy 80A). Napięcie zasilania jednofazowe...
Jak to zrobić ? Pomożesz ? Kopie tabeli kategori: http://obrazki.elektroda.pl/9359455000_1... Tabele phpmyadmin : http://pozycjonujseo.pl/1/q.png Przepraszam że nie na serwerze elektrody - Nie chciało się wgrać. Dodano po 1 Jak mam takie coś zrobić ? Przerobić skrypt ? Jakiś program do tworzenia baz danych ? Przyznam że nie umię programować...
SPOSTRZEŻENIA AMATORA NOWOŚCI Też zastanawiam się nad zastąpieniem oświetlenia konwencjonalnego zestawami LED. Moim zdaniem, jest to chyba opłacalne tylko w niektórych zastosowaniach domowych. Coraz bardziej modne i przystępne cenowo jest oświetlenie użytkowe z pomocą zestawów diod elektroluminescencyjnych na napięcie sieciowe ~230V. Dostawcy na ogół...
Chcąc się rozwijać, otwierając sklepy, wynajmując na to pomieszczenia, wynajmując magazyny dla hurtowni, kupując tabor samochodowy robiło się to z zysków bez udziału / obciążenia klientów/ Nie pisz głupot. Nie ma "zysków bez udziału klientów". Dla przykładu w gastronomi trzeba było robić kalkulację każdej potrawy, począwszy od wody, po przez przyprawy,...
Wstępnie chciałbym zmodyfikować jedno pomieszczenie kuchenne (remont + wyposażenie w sprzęty gastronomiczne) i dopiąć nową nitkę instalacji już w TN-C do istniejącej za licznikiem ale całość potrzebowałbym zabezpieczyć wyłącznikiem nadprądowym typu 3P C32A. Oczywiście nie ja a elektryk. Takie zabezpieczenie mam w innym lokalu i wystarcza do zabezpieczenia...
A czym różni się dobry domowy ekspres kolbowy od takiego z kawiarni? Źle stawiasz pytanie, założyciel postu zastrzegł że szuka min. " ustawienie mocy kawy" co oznacza, że właściwie wykluczył PF, czyli tzw.manualną kolbę. Ale odpowiadając: czym się różni? Otóż w domu bez większego problemu osiągniesz o wiele lepszy wynik niż w 99,9% kawiarni na mieście....
Wiem. Dlatego staram się określić swoje potrzeby. Zawsze pracowałem na niemcach, jest ich dużo, dlatego klientów nie powinno brakować. Nie chcę od razu robić wszystkiego bo wiem że na to mnie akurat nie stać. Sprzęt chcę już dobry, nie jakieś podróbki. Wiem że sprzęt za mnie nic nie zrobi, ale gdybym miał wykształcenie gastronomiczne to brał bym się...
instalacja lokal gastronomiczny przyczepa gastronomiczny zmywarka gastronomiczny
pinnacle instrukcja suzuki vitara silnik diesla narzynka gwintownik
prądnica wolnoobrotowa mikrokomputer cobra1
Jak podłączyć Pioneer DVR-645H-S do HDMI? Zamienniki baterii do elektronarzędzi Nutool