korbowody t25

Znaleziono około 27 wyników dla: korbowody t25
  • Wladimirec T25 A3 - pytanie odnośnie wału korbowego

W pochwie czyli element oznaczony "LK" nie ma oleju. Tam jest półoś z hamulcami. Śruby o których wspominasz są do regulacji hamulca. Jest ich 3. Jak się dobrze przyjrzysz u spodu pochwy masz otworek z zawleczką tam będzie sączył się olej gdy uszczelnienia w na półosi się skończą. Przy silniku nic nie ruszaj, korbowody tak wyglądają. Na internecie jest...

Maszyny Rolnicze, Sprzęt Ciężki   25 Kwi 2014 10:10 Odpowiedzi: 8    Wyświetleń: 15531
  • T25 - momenty dokręceń, luz zaworowy, ustawienie rozrządu, ciśnienie oleju

Witam najważniejsze momęty w silniku: moment dokręcenia śrub głowicy – 100-110 Nm moment dokręcenia śrub łożysk głównych wału korbowego – 140-160 Nm moment dokręcenia śrub korbowodów – 100–110 Nm moment dokręcenia nakrętki mocującej wtryskiwacz – 8-10 kgm

Maszyny Rolnicze, Sprzęt Ciężki   06 Mar 2013 22:35 Odpowiedzi: 19    Wyświetleń: 17145
  • REKLAMA
  • Nie znalazłeś odpowiedzi? Zadaj pytanie Sztucznej Inteligencji

Czekaj (1min)...
  • Władimirec T25 - luz na kierownicy, orka, problemy z gazem i podnośnikiem

Witam, mam pewien problem, rozpołowiłem t25, odkręciłem koło zamachowe, zdjąłem głowicę, cylindry, tłoki, korbowody i jest problem z wałem, kręci się swobodnie do pewnego momentu a potem coś go chwyta i przez chwilę obraca się ciężko potem znowu swobodnie, w czym rzecz? Czy to normalne? A jeśli nie to gdzie leży problem? Po za tym czy ktoś wie może...

Maszyny Rolnicze, Sprzęt Ciężki   28 Wrz 2021 09:16 Odpowiedzi: 191    Wyświetleń: 148374
  • Ciągnik T25 - przyczyny częstego urywania wałka sprzęgłowego

Dzisiejsze części robione są z materiału plastelinopodobnego. Nijak to się ma do prawdziwych części zamiennych. Często zdarza się, że "nowe części" nie trzymają nawet podstawowych wymiarów, przykład tłok do mtz-ta nie da się złożyć z korbowodem, dźwigienka sprzęgłowa jest za szeroka itp. itd. Tak więc stawiam na to drugie czyli materiał.

Maszyny Rolnicze, Sprzęt Ciężki   28 Mar 2011 18:59 Odpowiedzi: 3    Wyświetleń: 5109
  • REKLAMA
  • Władimirec T25- Po wymianie zestawów naprawczych nie chce odpalić

Cześć. Po wymianie zestawów naprawczych Władek chodził przez ok 20 min,miał problemy z odpaleniem, przy pomocy plaku załapywał i chodził, po pół godziny przestał reagować na gaz i już nie chce odpalać, na plaku czy gazie chodzi, padło na pompe wtryskowa, została założona nowa i to samo, Po zdjęciu głowic tłoki są całe w ropie, po zdjęciu cylindrów pierścienie...

Maszyny Rolnicze, Sprzęt Ciężki   20 Lip 2018 20:12 Odpowiedzi: 2    Wyświetleń: 936
  • Niskie ciśnienie oleju w T25 po remoncie kapitalnym - filtr odśrodkowy nie działa

Witam! Wspólnie ze znajomym mechanikiem amatorem wykonaliśmy remont kapitalny w T25. Jest nowy nominalny wał korbowy z panewkami, regenerowane korbowody pod nowe nominalne cylindry, tłoki i pierścienie, blok wyosiowany, nie pęknięty i z wymienionymi tulejkami kół zębatych i wałków - można by powiedzieć, że silnik jak z fabryki. Wszystko dobrze złożone,...

Maszyny Rolnicze, Sprzęt Ciężki   05 Lis 2017 08:36 Odpowiedzi: 18    Wyświetleń: 6921
  • Władimirec T25 - Dymi na biało niebiesko po wymianie wału

Witam, z bliżej nie ustalonych przyczyn podczas jazdy z lekką przyczepą pękł wał w T25. Do wymiany wał i korbowód, gdyż po zdjęciu miski okazało się, że zmieliło panewkę a sam korbowód krzywy. Silnik został rozkręcony. Z blokiem , cylindrami i tłokami udałem się do specjalistycznego zakładu gdzie zostały wykonane pomiary bloku i sprawdzone cylindry...

Maszyny Rolnicze, Sprzęt Ciężki   06 Wrz 2018 20:46 Odpowiedzi: 6    Wyświetleń: 8367
  • Władimirec T25 1979 - Dym z głowicy przy gaszeniu, możliwe przyczyny?

Kupiłem ten droższy zestaw starego typu http://rolnex.pl/56-t25?p=12 w komplecie są uszczelki miedziane. Kupiłem także zawory wydechowe z prowadnicami i inne drobiazgi. Także stworznie tłoka. Chyba trzeba ich dopasowywać. Mam jeszcze pytanie, jak się sprawdza jakość wału i korbowodów. Na początku fachman mówił, że korbowody mają luz na wale. Sprawdzał...

Maszyny Rolnicze, Sprzęt Ciężki   09 Cze 2014 07:09 Odpowiedzi: 40    Wyświetleń: 31140
  • REKLAMA
  • Traktor T25 - trudności z odpalaniem przy niskich temperaturach, przyczyny?

Duży skok tłoka, ciężkie tłoki, korbowody, koło zamachowe, czyli już sporo energii zostaje zmarnowane na opory mechaniczne, dalej - niska sprawność wynikająca z dość małego współczynnika moc/pojemność, niewielki w porównaniu z silnikami samochodowymi stopień sprężania i prymitywne dawkowanie paliwa. Do tego brak solidnych podgrzewaczy w postaci np....

Forum Budowlane   28 Sty 2012 20:28 Odpowiedzi: 25    Wyświetleń: 13681
  • Dlaczego sprężarka z silnika Fiata 126p drży podczas pracy?

Panowie brniecie i nie wiecie gdzie. Pytanie: czy istnieje i jest w miarę dogodny taki układ mas, żeby silnik spalinowy działał bez drgań? Tak silniki z różnymi układami i ilością cylindrów, z różnymi wałami korbowymi potrafią być w 100% równoważone w naturalny sposób. Dokladnie i precyzyjnie dopracowany silnik spalinowy powinien pracowac praktycznie...

Forum Budowlane   05 Sty 2014 21:27 Odpowiedzi: 25    Wyświetleń: 4668
  • REKLAMA
  • Wladimirec T25 - błędne ustawienie rozrządu, zawory blokują tłok

Koła są właściwie osadzone na wale korbowym i wałku rozrządu?

Samochody Początkujący   04 Lip 2016 06:52 Odpowiedzi: 5    Wyświetleń: 21030
  • Wladimirec t25 - Władimirem t25 nie chce odpalić.

Żeby odpowietrzyć pompę wtryskową po stronie wysokiego ciśnienia, należy trochę odkręcić nakrętki przewodów wtryskowych przy wtryskiwaczach i obrócić kilka razy wałem korbowym. Trzeba to robić do momentu, aż z tego miejsca wypłynie paliwo. Oczywiście układ niskiego ciśnienia musi być bezwzględnie odpowietrzony.

Maszyny Rolnicze, Sprzęt Ciężki   22 Lut 2018 11:28 Odpowiedzi: 14    Wyświetleń: 9369
  • Władymirec T25a - spadek mocy, stukanie, wymiana górnego zespołu?

Stukanie* chodziło mi o stukanie. Panewki korbowodu, czy może coś innego?

Maszyny Rolnicze, Sprzęt Ciężki   03 Lip 2018 05:45 Odpowiedzi: 9    Wyświetleń: 1914
  • Władimirec T25 z 1982 roku - jak rozpoznać typ silnika dla doboru części?

Generalnie we Władku zmiany wchodziły na bieżąco, co roku coś zmieniali. Numery katalogowe części silnika zmieniały się pomiędzy D21, D144 i D37. Około 1995 roku zrobili większą modernizację i wówczas silnik nazywał się D-120. Głowice nowy typ weszły ok. 1990 roku, czyli wersja ze świecą żarową. Tylko że wówczas głowica ma wystające zawory (jak w C-330)...

Maszyny Rolnicze, Sprzęt Ciężki   17 Wrz 2021 16:29 Odpowiedzi: 8    Wyświetleń: 10023
  • Jak tanio zamontować wspomaganie kierownicy w ciągniku T25?

500-700 zł Dodano po 5 Mam pompę od podnośnika jakbym połączył ją np.: łańcuchem z wału korbowego powinno być ok. Tylko jaki kupić orbitrol i jaki siłownik?

Maszyny Rolnicze, Sprzęt Ciężki   01 Kwi 2013 22:26 Odpowiedzi: 3    Wyświetleń: 6348
  • Władimirec T25 A - nie odpala po długim postoju, gaśnie po minucie pracy

A olej był w skrzyni korbowej? :cry: Paliwa zostało czy wszystko wypalił?

Początkujący Naprawy   12 Lut 2014 22:20 Odpowiedzi: 13    Wyświetleń: 4665
  • Toyota Avensis 2.2 D4D - Ustawienie wałków rozrządu i wałków balansowych

Cześć. Mam ten sam problem. Chodzi mi o ustawienia wałków balansowych względem wału korbowego w toyocie T25 2.2 D4D. Pamiętasz może jakie tam były oznaczenia i jak to ustawic? Z gódy dzięki za pomoc.

Samochody Początkujący   23 Wrz 2020 19:52 Odpowiedzi: 9    Wyświetleń: 16518
  • T25 Władymirec - uszkodzenia klawiatur zaworowych po regeneracji pomp

Nie mozliwe żeby ktoś nabił litery sam te koła są bardzo twarde punktak się na nich kruszy a tam są litery P wałek rozrządu C wal korbowy T pompa wtryskowa i taki ruski igrek dziwny z kołem pośrednim przeciwwagi zgrane i powinno być dobrze jak w instrukcji

Maszyny Rolnicze, Sprzęt Ciężki   13 Sie 2020 00:22 Odpowiedzi: 46    Wyświetleń: 10071
  • Wybór oleju silnikowego do ciągnika T25 – Superol czy Turdus, opinie i doświadczenia

No cóż. Marne oleje, wysoka temperatura pracy silnika, pewno spore zapylenie i takie efekty. Jak już wiesz ON na to bezradny. Ale za to okresowo pogarszasz smarowanie na wale korbowym i kompozycja na panewkach znika. Niestety po mechanicznym usuwaniu nagaru konieczne płukanie.

Maszyny Rolnicze, Sprzęt Ciężki   03 Kwi 2017 13:47 Odpowiedzi: 30    Wyświetleń: 72767
  • Jak ustawić luz zaworów w ciągniku Władimir T25? Co to jest punkt BMP?

Witam. Ja w niektórych wypadkach GMP określam w ten sposób. Pokręcam wał korbowy i obserwuję zawory (np. w pierwszym cylindrze ). W momencie kiedy te zawory się mijają (tzn. zawór wydechowy kończy się zamykać a ssący zaczyna się otwierać) tłok w danym cylindrze jest w GMP ale po suwie wydechu. Należy wtedy obrócić wał korbowy o 360 stopni ( jeden obrót)...

Maszyny Rolnicze, Sprzęt Ciężki   18 Maj 2014 14:12 Odpowiedzi: 17    Wyświetleń: 54307
  • Jak obliczyć moc silnika spalinowego do napędzania alternatora 12V?

A jeszcze jakie obroty na alternator? Ok 6500obr/m alternatora przy moninalnych obrotach silnika. Chyba we Wladku T25. W każdej osobówce koło pasowe na wale korbowym jest wielokrotnie większe niż koło alternatora, gdzie te 6500 rpm, to typowa prędkość obrotowa wału korbowego przy znamionowej mocy silnika.

Samochody Początkujący   25 Lip 2016 14:36 Odpowiedzi: 9    Wyświetleń: 7320
  • Władymirec T25A: Co daje dodatkowy otwór w bloku i ustawienie zaworów?

w linku jest foto nowego bloku,chodzi o ta mała dziurke pod wałkem przeciwwagi. Może to dziurka na bagnet oleju? ewentualnie odpowietrzenie skrzyni korbowej. Dodano po 44 Czy w tej dziurce jest gwint?

Maszyny Rolnicze, Sprzęt Ciężki   14 Lis 2019 07:12 Odpowiedzi: 3    Wyświetleń: 1089
  • Agregat prądotwórczy napędzany ciągnikiem rolniczym

Cytat z danych technicznych kiedyś najtańszego ciągnika T25: " Regulator prędkości obrotowej wału korbowego.... odśrodkowy, na wszystkie warunki, z korektorem dawkowania paliwa." A tak w ogóle to według pana Wacława Gadomskiego i Stanisława Mroza, autorów książki "Ciągniki rolnicze", regulatory prędkości obrotowej dzielą się na jednozakresowe, dwuzakresowe...

Elektro Maszyny i Urządzenia   01 Sie 2009 08:07 Odpowiedzi: 22    Wyświetleń: 10312
  • Kierunek obrotów pompy olejowej T25 w mini ładowarce z silnikiem 126p?

Konstrukcja oparta głównie na częściach maluch i polonez , hydraulika T25.Napęd na przednie koła. Most polonezowski z oryginalnymi felgami, założone opony balonowe z bieżnikiem jodełka. Idąc w tył przerobiony wał napędowy łączy most ze skrzynią biegów polonezowską. Do wałka sprzegłowego podłączona półoś od skrzyni malucha z zaspawanym mechanizmem różnicowym....

Forum Budowlane   10 Sty 2013 22:12 Odpowiedzi: 50    Wyświetleń: 29816
  • Fiat 126p – czy możliwa i jak wykonać konwersję silnika benzynowego na diesel?

jedyne co mi przychodzi do głowy to nasz ursus c330 Rozkminiaj silniki z firmy Hatz diesel lub jakieś małe trzycylindrowe od mini traktorków (kubota , yanmar, mitsubishi , hinomoto, iseki itp). silnika malucha nie przerobisz na diesel (trzeba co najmniej 2 do 3x zwiększyć stopień sprężania wykonując nowe tłoki z komorą spalania w środku przy czym nie...

Samochody Początkujący   23 Wrz 2013 21:08 Odpowiedzi: 15    Wyświetleń: 18180
  • Władimirec T25a - Pytanie o rozrusznik czy cos innego

Jeśli chodzi o wolne obroty to są dwie sprawy, po 1 ciśnienie oleju, a po 2 chłodzenie. Ogólnie pompa wtryskowa we władku na wolnych obrotach dziwnie pracuje, tzn silnik pracuje "zrywami", to pewnie za dobre nie jest dla układu korbowo-tłokowego, ale ważniejsze jest ciśnienie oleju (które potrafi dość mocno spadać wraz z rozgrzaniem oleju - luzy na...

Maszyny Rolnicze, Sprzęt Ciężki   18 Lis 2013 08:37 Odpowiedzi: 14    Wyświetleń: 3576
  • T25 - Trudności z odpaleniem bez odprężnika mimo nowego rozrusznika

Witam, Możliwość uszkodzenia zaworów przy zapalaniu T-25 bez odprężnika to oczywiście nieprawda. Odpalanie tego traktora przy użyciu odprężnika to norma, której wg mnie nie da się wyeliminować. Powodem jest tu zbyt mała moc rozrusznika, który nie jest wstanie przełamać kompresji. Sprawę pogarsza z biegiem lat stan instalacji prądowej. Niektórzy twierdzą,...

Maszyny Rolnicze, Sprzęt Ciężki   19 Sie 2019 21:44 Odpowiedzi: 35    Wyświetleń: 7737