Usuwasz cztery kondensatory mające po 20pF C327, 333, 335,349 a zmieniasz wartość C350 z 2,2pF na 1pF. i normalne strojenie
se nr6/2000 i powodzenia
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic39...
Witam ! Popatrz tutaj: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic12... oraz http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtop...
szukaj tu: www.elektroda.pl/rtvforum/topic3967.html
Każdy się nada.
Czy mam w ciemno zacząć kręcić resztą trymerów i cewek w głowicy? Nie, zgodnie z zasadami przestrajania głowicy mierząc napięcie na pin14 US2.
Nie, nie UKF FM. Chodzi mi o przestrojenie radia, by nasłuchiwać innych radiowców.
- sprawdzić zakres napięcia przestrajania (3,4÷28V) - PP306 i PP307. nie zrobilem tego od razu. A zrobiłeś teraz? Jak to wygląda?
Unitra eltra stereo tuner T3015 moze jakies wskazówki?
Glowica z Unitra Eltra T3015 . Schemat na tej stronie internetowej http://www.oldradio.pl/karta.php?numer=1...
Wylutuj z głowicy kondensatory C327 , C333 , C335 , C349. Wszystkie mają po 20pF. Na schemacie C333 ma pojemność 5,6 pF ale to może być inna wersja tego tunera. Zacznij od strojenia oscylatora ( cewka z metalowym rdzeniem). Następnie stroi się obwody wejściowe przy pomocy rdzenia w dolnej części zakresu i przy pomocy trymera w górnej części zakresu....
Zrobiłem dział. Czy w ten sam sposób przestroję tuner T3015
Witam. Czy moglby mi ktos powiedziec skad sciagnac lub podeslac opis przestrojenia tego tunera? Pozdrawiam Qba
Jak ta glowica jest przestrojona jezeli kondensatory numer 3 sa wlutowane .
Witam. Posiadam tuner zm 3015. Mam taki problem ze na ukf wszystkie 5 diodek sie pali ciagle niezależnie od krecenia częstotliwością. Natomiast na am jest normalnie. Radio nie przestrojone.
Goraca prośba....---- Czy ktoś zna sposób przestrajania głowicy tego "cacka".... Z góry dziękuję.
Rozkręciłem lecz nie zauważyłem żadnych zimnych lutów czy uszkodzeń. P.S. Tuner przestrojony, grał bardzo dobrze.
Zobacz tutaj: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic43... T8015 przestraja się tak samo jak T3015.
na płytce krzemowej. mam nadzieje że to pomyłka! c 402 to kondensator 1500 uF 16 V i tam powinno być 13.5V a jest 24.2V jeśli jest jak piszesz to uszkodzony tranzystor! Najlepiej oddaj to komuś, kto się na tym zna. Bo jeszcze zrobisz sobie i temu wysłużonemu tunerowi krzywdę... I tak już duuużo przeżył.
to jest ustawianie przesluchow miedzykanalowych na maksymalny poziom separacji kanalow
W dobrze przestrojonym radyjku ARcz powinno działać.
Temat znany .Poszukaj na wyszukiwarce przestrojenie T3015 i jest dokladnie opisane.
Witam Prawdopodobnie masz tuner o oznaczeniu T3015 bo to bylo do kompletu i pewnie chcesz go przestroic tak zeby odbieral nowe pasmo w linku znajdz sobie plik odnosnie przestrajania tego modelu http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic54... Nastepnym razem poszukaj na allegro czegos podobnego i daj link Pozdrawiam Janusz
no tak ale nie naporkałem się na opis, który by opisywał dokładnie ten model - jest w pełni opisany model T3015, ale czy to samo co u mnie ?? Schemat T8015(45) i T3015 są identyczne. Więc możesz możesz zatosować sposoby opisane dla tego tunera.
Tunery: T3015,T8015 i T8045 mają taką samą głowicę mosfetową. Opis przestrojenia jest zamieszczony w SE nr 6/2000. Wierzę że ktoś z kolegów podeśle Ci skan.
dzieki. zaznaczyles na obrazku ARCZ - cos trzeba z tym zrobic? i jeszcze jedno pytanie: czy cos trzeba robic ze stara glowica? np. poprzecinac sciezki w miejscu przylutowania nowej glowicy? h_jaworski: chwilowo nie mam mozliwosci przestrojenia tego "manualnie", jak mi jakosc tej glowicy nie bedzie odpowiadala, to zaczne sie martwic.
Wystarczyło wpisać "T3015" w Szukaj. http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtop... http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic19... Nie na fale długie tylko na ultrakrótkie a dokładniej OIRT na CCIR. Powodzenia.
Witam. Nie zaglądałem do załącznika ale przypuszczam że masz opis przestrojenia z Serwisu Elektroniki. Nie przestrajałem T9015 ale zrobiłem to z T3015 oraz CS202. T3015 to praktycznie to samo co 9015 (różnią się obudową). Po wylutowaniu kondensatorów i wymianie jednego w zasadzie tuner powinien już coś odbierać ale wymaga solidnego strojenia. Chcąc...
Problem rozwiązany. Kupiłem za 14 zeta tuner T3015 z przeznaczeniem na części, ale zanim zacząłem go rozlutowywać, spróbowałem go przestroić. Po dwuminutowej zabawie i wylutowaniu kondensatorów w głowicy 20pF od razu zaświeciło się 4,5 diody wskaźnika sygnału, więc wszystko robiłem dobrze. Po przeanalizowaniu schematu jeszcze raz wylutowałem zespół...
Witam Nikko Fam-650 nie znam, natomiast pozostałe jak najbardziej. Zodiak może robić za wzmacniacz (sygnał audio z komputera do niego a z niego na kolumny), do tego możesz też podpiąć M3016 i T3015, choć skoro w Zodiaku też masz tuner, to to byłaby sztuka dla sztuki (a i tak zarówno Zodiaka, jak i ten T3015 musiałbyś przestroić, jeśli Ci zależy na odbiorze...
Weź jakieś radio na którym odbierasz stacje blisko 88 MHZ i 108 MHz (dwie stacje). ustaw to radio na stacje nadajaca w okolicach 88 MHz. Teraz włącz to radio, które chcesz przestroić i obracająć rdzeniem cewki heterodyny staraj się odebrać tę stację na przestrajanym radyjku. Jak ją znajdziesz (a znajdziesz na pewno) to staraj się przesunąć tę stację...
Chodzi mi o to, że na wskaźniku sygnału świeci się tylko jedna dioda niezależnie czy słychać szumy, czy stację radiową (FM) Jeśli wskaźnik działał poprawnie przed przestrojeniem, a teraz działa niepoprawnie to tor wejściowy i mieszacz głowicy FM zapewne nie został zestrojony poprawnie. Jeśli wskaźnik działał niepoprawnie nawet przed wykonaniem przestrojenia,...
W bazie "Elektrody" schematu nie ma. Układ elektryczny jest jednakowy dla głowic T3015, T8015, T9015 i CS202. Sposób przestrajania jest taki sam. Skrócony opis przestrojenia: - sprawdzić zakres napięcia przestrajania (3,4÷28V) - PP306 i PP307. - wylutować C327, C333, C335, C349. Zamienić C350 z 2,2pF na 1pF. - stroić heterodynę cewką L306 i trymerem...
Dziękuje za zainteresowanie tematem. Jestem świeżo po zakupie kilku urządzeń pomiarowych jednakże z zaznaczeniem, że każde ma jakiś feler. Jest wśród nich częstościomierz PFL-20 ( zakres 50 Hz - 50 MHz i może robić za gen f wzorcowych 1 Hz do 10 MHz dekadowo ) co ciekawe autotest przechodzi bez problemu i wydaje się być sprawny. W tej chwili chyba najpewniejsze...
Baaardzo dobry tuner! Jego schemat jest na Elektrodzie. Dla przestrojenia: - wytnij kondensatory: C327, C333, C335 i C348. Reszta roboty: "zgrac" poczatek i koniec zakresu - strojąc cewką i trymerem w oscylatorze, a potem dostroic 2 - punktowo cewkami i trymerami na maksimum odbioru, masz 1/2 godziny roboty ... Powodzenia
Wymieniłem tranzystor i ruszyło od kopa (napięcie kolektora 14.3V) - co ciekawe chyba jest już przestrojony, bo odbieram Radio Kraków, Radio Zet Gold i inne. Sprawdzę dokładniej z transmiterem FM kiedy przyjdzie. Jeden problem - po około 10 minutach pracy tranzystor jest dość gorący (ciężko wytrzymać z przyłożonym palcem). Powinno się tak grzać? Może...
Witam ,tuner który dostałem do zrobienia został przestrojony (wstawiona głowica "GLORIA") Usterka która powstała objawia się tym że; po włączeniu sieci, brak stałego napięcia waricapowego(wzrasta powoli do ustawionej wartości zamiast się pojawić natychmiast) po paru minutach się normuje i odbiera ustawiona stacja ,nic dalej się nie dzieje ,tuner pracuje...
Niestety T8010 to nie to samo co T8015 są różnice układowe . T8015 to bliżniacza konstrukcja z T3015 i T8045. Ale mniesza z tym ... Juz jest wszystko OK nastroiłem jeszcze raz heterodyne ale tym razem postarałem sie najpierw złapac PR I ( 97,9 MHz) środek pasma wypada na 97.75 MHz jak złapałem środek pasma ustawiłem max pozim sygnału ( układ wejściowy...
Witam, mam do sprzedania wzmacniacz Unitra PW3015 wraz z tunerem T3015 i magnetofonem M3015. Wszystkie te elementy wchodzą w skład wieży Midi. Wzmacniacz technicznie w stanie bdb, jedyny mankament to czasem trzeszczący potencjometr głośności (wymaga wyczyszczenia), stan wizualny dobry. Pozostałe elementy wieży dokładam gratis, tuner najprawdopodobniej...
unitra t3015 przestroić tuner unitra t3015 t3015 unitra
turbo diesla benzyny rezystor objętościowy renault laguna przycisk
wymiana baterii telefonie motorola wymiana baterii
Ciśnienie sprężania Audi A4 B6 1.8T AVJ 150 KM Ciśnienie sprężania Audi A4 B6 1.8T AVJ - utrata mocy i kopcenie