Dziekuje za rozrzad
Moze ustaw rozrzad na blakoday i zobacz czy wywali bledy.
Po odczytaniu błędów nie ma ich zbyt dużo. Jeden to wypadanie zaplonow na jednym cylindrze lub więcej, drugi to czujnik położenia walka rozrządu. Mam drugie takie samo volvo to czujnik podmieniony, ale bez zmian, cewki sprawdzone i świece, rozrzad ok wiec chyba jednak kolo uległo uszkodzeniu. Zawór olejowy tez podmieniony.
Mam problem ;/ wymienialem w silniku 2.5 TDI walek rozrzadu i jest tam kolo plywajace, zalozylem wszystko i ustawilem rozrzad na cechy ktore sam wczesniej zrobilem i niby jest ok, na wolnych obrotach silnik pracuje tak jak powinien lecz po kilkukrotnym dodaniu gazu silnik zaczyna pracowac glosniej po czym przestaje reagowac na dodawanie gazu. po ponownym...
Witam. Odgrzeje kotleta, otorz mam bardzo podobny problem, plynu ubywa duzo przy duzym obciazeniu i duzej predkosci bardzo szybko natomiast gdy jade wolno plyn znika bardzo znikomo. Auto mialo wymieniony komplentny rozrzad z pompa wody i olej dwa tygodnie temu. Od tego czasu zrobilem jakies 1500km. Przebieg auto oryginalne 194000, silnik axc skopany...
Proszę bardzo: http://obrazki.elektroda.pl/2267332800_1...
Potrzebujesz zestaw blokad do rozrządu.
tak a czemu nie. od 7 lat pracuje w zawodzie zlozylem setki silnikow i nigdy jeszcze nie uzywalem blokady zawsze bylo wszystko ok ten silnik pali bez problemu takze wydaje mi sie ze ten rozrzad tez jest dobrze z braku pomysłów na inne awarie pierwszy raz w zyciu kupuje blokady ale mialem wszystko tak poznaczone ze nie moglem sie pomylic tlok 5 GMP i...
Dzieki :) a co z ta wartoscia luzow, wie ktos?? Dodano po 34 Mam kolejny problem;/ wymienialem w tym silniku walek rozrzadu i jest tam kolo plywajace, zalozylem wszystko i ustawilem rozrzad na cechy ktore sam wczesniej zrobilem i niby jest ok, na wolnych obrotach silnik pracuje tak jak powinien lecz po kilkukrotnym dodaniu gazu silnik zaczyna pracowac...
swiece równiez wymienione. A co do tych styków to nie wiem, Rozrzad ustawiony specjalistycznym narzedziem. I sprawdzony az 2 razy bo mieli równiez takie sugestie ze mogli zle ustawić. I wszystko oki. A popychacze równiez nowe. Tak prawde mówiac to pół silnika jest nowa. Dodano po 3 Tuleje z popychaczmi były na nowe wymianiane. Gdyz w polsce mechanik...
Wedlog mechanika filtry wymienione rozrzad tez dwa razy turbina czujnik temperatury silnika i przeplywomierz pozostaja wtryski tylko chcial bym byc juz pewny bo duzo pieniedzy wyrzucone a poprawy nie ma i dla mnie to bylo robione metoda prob i bledow . Dodano po 8 Bledow oczywiscie komputer nie pokazuje Odpala bardzo dobrze jedynie przy ruszaniu nie...
Tak.Bledow jesze nie sprawdzalem.Jutro bede mnial tester to sprawdze. Podejrzewam ze rozrzad przestawiony. Jeżeli dam blokady to tłok pierwszy od pasażera w gorze a jak wałek rozrzadu na tym tłoku zawory otwarte czy krzywki w górze.Bo na blokadzie wałka rozrzadu krzywki były na dole czyli zawory lekko podparte i to mi sie niepodobało ale blokady to...
Kolego T5 walek zmieniony ustawiony tak jak byl i zodnie ze schematami znakami i proroctwami... niestety auto nie odpala z czujnikiem polozenia walka a bez niego na dotyk na kompie jedyny blad to wlasnie ten czujnik kolegga sprawdzal go i stwierdzil ze jest ok i popytal czy ktos sie moze z takim czyms spotkal i odpowiedzieli mu ze napewno jest zle ustawiony...
Czy można kasować luz międzyzębny kół rozrządu w T5 2.5TDI bez rozbierania silnika? Mam podejrzenie, że zbyt delikatnie naprężyłem koło kompensacji luzu międzyzębnego. Zastanawiam się czy mogę zrobić korektę po tym jak auto jest już złożone? Auto pali na strzała i ładnie jedzie ale wydaje mi się, że coś za bardzo hałasuje od strony kół rozrządu.
A wiec wkoncu odebralem t5 od mechanika Chodzi duzo ciszej odpala jak powinien odpycha sie bardzo dobrze spalanie spadlo ale 140 max!!!zastanawiam sie czy nie jest w jakikolwiek sposob limitowany kaganiec czy cos Mechanik mowil ze ustawil rozrzad no i obrocil ten walek o 180*.... Jak narazie jestem zadowolony tylko te 140 to malo dla mnie bo porzedni...
kybernetes i t5 jestescie normalnie super dzieki wam za pomoc koledzy, T5 jak mam wywalic immo z tej nowej ? opiszcie mi to bo jestem troche zielony a jak przeloze pompe to jaksie ustawia rozrzad mn wiecej wiem jak na gornym kole i na pompie tylko niewiem jak na wale ?
Panowie Powiem tak Kod Silnika to BNZ z tego co poczytałem w tym silniku powinno być przy 150 tys km wymienione wolne koło alternatora i elastyczna tuleja sprzęgająca ,a auto ma przejechane sporo więcej, no i zapewne nie było to zrobione,co poszło nie wiem!!! były trzaski od dłuższego czasu podejrzewałem że któryś cylinder że się przycina, ok miesiąca...
A śruba koła zębatego do wałku rozrządu
przyczyną był przestawiony rozrząd !! Doceniamy, że podałeś rozwiązanie problemu, Twój temat może być pomocny innym. Nagradzamy "Pomógł".
może to?
Popychacze na nowe to nie wygladają - w silnikach PD przy naprawie vw od dobrych kilku lat zaleca montaż wzmacnianych popychaczy (zastąpiiły wcześniejszy model który już nie jest dostępny ) np INA 420020910 - dla odróżnienia że są utwardzane mają czarny kolor - twoje są srebrne i o ile od czoła jeszcze mógłbym przyjąć że się tak wytarły to boki i środek?...
Po pierwsze - przyrząd do blokady koła zębatego w trakcie przykręcania - podkładka diamentowa - NOWA - śruba dokręcona właściwym momentem Jak te warunki sa spełnione nie ma opcji żeby cokolwiek się przestawiało. A tam jest na klinie? Może niema? A najprościej wez inny wałek załatw:D Zasada jest prosta- nie wiem - nie udzielam sie Może klin na pompie...
Witam! (at)ladamaniac - czy mógłby Kolega zamieścić również schemat do silnika 1.9 BRS? Z góry serdecznie dziękuję!
Pod pompą tandemową. Mechanicy boją się tego silnika i muszę szukać za nich Czego się boją on nie gryzie. Dlaczego szukasz tego czujnika?
Skupiłem się na wartości rezystancji..
Proszę. Połączenia sterownika silnika: Transporter T5 2004r. 1.9 TDI , 105 km, silnik AXB.
Witam i mam pytanie jak ustawić rozrząd w vw transporter t5 2,5tdi (96Kw).Proszę o pomoc.I dziękuję z góry
Czy z odpiętym czujnikiem wałka rozrządu powinien odpalić? Tak powinien ale będzie w trybie awaryjnym tak jak miałeś wcześniej, co do braku synchronizacji czyjników przyjżał bym się rozrządowi. Pozdrawiam
Raczej mi się rozrząd rozjechał
Może tym pomogę jak chodzi o silnik 2.0 turbo chyba że o inny chodzi ale T5 to oznaczenie 2.0 turbo :)
Błąd synchronizacji dlatego pali bez czujnika. Ustaw rozrząd.
Zdejmuj rozrząd
Witam , Z góry przepraszam , ale jestem kompletnym laikiem . Kupiłem vw T5 2,5 litra 5 cylindrow 175 koni rocznik 2006 . Nie mogę w książce serwisowej znalezć kiedy wymieniany był rozrząd . Czy w tym aucie jest pasek rozrządu , czy może koło zębate rozrządu tzw. rozrząd królewski ? Jeśli koło - to co ile km trzeba wymieniać ? Z góry dziekuję za odpowiedzi...
Kol T5 napisał, wykonać o trudnościach nie meldować :D
Może rozrząd przestawiony
Rozrzad przeskoczył. Albo łańcuch jest tak mocno rozciągnięty że przeskoczy niedługo i wtedy kolega będzie miał dopiero wydatek :-(
Napiszę fachowo. T4 ma stosunkowo często problemy z rozrusznikiem. Gdy się grzeje to czas remont. Duży pobór prądu powoduje dodatkowe trudności przy pierwszym uruchomieniu. Tak jak pisze Kolega T5 stawiam na rozrusznik. Dlatego "na pych" jest łatwiej chociaż to źle zapychać diesla. T4 mam pięć lat trzeci raz regeneruję rozrusznik we własnym zakładzie....
Po założeniu paska rozrządu okazuje się że jest brak kompresji na pierwszym i drugim cylindrze. T5 Napisał Ci: Kolizyjny, nie trzeba wyciągać silnika. Trzeba zdjąć głowicę i wymienić krzywe zawory. Trochę szkoda roboty, ale teraz wiesz które zawory napewno :D .
Do rozrządu ktoś zajrzał?
Jeżeli myślisz o pierscieniu na wałku rozrządu , to podglądłem w T5 i niestety jest tak samo😂
Witam Proszę o podanie moment dokręcania pokryw wałka rozrządu WV Transporter t5 silnik 2,5 AXD ? Dziękuje
Odkręcić koło na wałku rozrządu napiąć i skręcić.
Pierwotne były pozacierane. Urok bitdi w T5 gdzie z chłodnicy EGR idzie aluminium do komory spalania a dalej do oleju. Na tych z nalotem 100k delikatnie klepał po wymianie chodzi miodzio. Miałem T5 140koni 300k nalotu gdzie strzelił 2 razy rozrząd w krótkim czasie z różnych powodów i po tym uszkodziły się hydropopychacze. Auto po wymianie zaczęło mniej...
Rozrząd nie przeskoczył? Chcę to jutro sprawdzić, czy jest możliwość by przeleciał o jeden ząbek to silnik by odpalał i jeździł?
Oglaszam ze vectra C z22se zrobiona do konca i dziala chodzi cicho równo bez wibracji i drgań.Powody to zapyzialy motor i rozhulana dwumasa.Objawy drgania wycie,glosna praca rozrządu,wysokie ciśnienie oleju ,wibracje i praca silnika jak przy cinqeceno 700.Mam nadzieję,ze komus ten temat w przyszłości pomoże i nie spędzi tyle czasu przy rozkminie co...
Widzę że się moderator pojawił. To dobrze bo zgłoszę postulat który jednocześnie coś wniesie do tematu. Proszę aby w działach samochodowych ZAWSZE podawać jakim testerem jest skanowany samochód. To nam być może wyjaśni dlaczego błąd nie daje się skasować na samym zapłonie. I oczywiście jak T5 napisał rozrząd...
Podepnę sie do tematu czyżby wałek z końcówką 101q był do silnikow z filtrem DPF ?
Rozrząd -tam trzeba mieć blokady,marker nie wystarczy. na rozrządzie są znaki i w dwie osoby założy dobrze bez blokad
witam "partactwo mechanika" to mało powiedziane. 300 km po remoncie kapitalnym auto się rozsypuje,prawie kończy się pożarem a kolega zastanawia się czy to przypadek???:) pozdrawiam 3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika. Ostrzeżenie.
A mierzyłeś chociaż nowy ?Porównałeś?
rozrzad vivaro honda rozrzad rozrzad ibiza
agregat niski obrót czujnik wilgoci osuszacz wałek rozrządu volvo
zasilacz anody tytanowej mikrokomputer cobra1
Kompatybilność pilota RAVO GK-SS11 z innymi dekoderami Podłączenie filtra LTE przed zasilaczem - czy to możliwe?