Pompy chłodzące, radiator i kompresja silnika
Wprowadźmy trochę porządku do Twojego postu... Orientuje się ktoś może do czego służy układ znajdujący się w mechaniźmie podnoszenia szyby od toyoty avensis t25? - tak, oto jego nota aplikacyjna: https://www.nasicoelec.ir/images/MLX1620... Z tego opisu wynika iż jest to specjalizowany programowalny układ sterowania szybami - zapewne stosowany w wielu...
Zapchany kanał sprezarka w ruch i płukanka silnika
Łatwo policzyć mając: skok tłoka (h=120 mm), średnicę cylindra (D=105 mm) i liczbę cylindrów (n=2). V=n×Π×D²/4×h≈2×3,14×105&... Pozdrawiam
Jest to możliwe. Nowoczesne silniki potrzebują dużo energii do pracy i często w alternatorze jest impulsator, który nie zezwala na pracę silnika bez impulsów z alternatora. Poza tym od paska mogą być napędzane inny osprzęt jak pompa wspomagania hamulców, bez działania której jazda może być niebezpieczna.
Daj kabelkiem od grubego zacisku na rozruszniku.Sprawdź jeszcze masę na silnik.
Masz tam TORX-a T25 :D
Panowie jak montowaliście NOWE GŁOWICE to podczas skręcania szpilek do klawiatury zaworowej porostu je za głęboko wkręciliście wiem z doświadczenia bo przez to rozbierałem drugi raz silnik
ja mam zetorka k25 z silnikiem od t25 sprawuje się elegancko ale co do perkinsa wg mnie może chodzić ale zależy jak to połączysz
Generalnie we Władku zmiany wchodziły na bieżąco, co roku coś zmieniali. Numery katalogowe części silnika zmieniały się pomiędzy D21, D144 i D37. Około 1995 roku zrobili większą modernizację i wówczas silnik nazywał się D-120. Głowice nowy typ weszły ok. 1990 roku, czyli wersja ze świecą żarową. Tylko że wówczas głowica ma wystające zawory (jak w C-330)...
1. Tak 2. Zależy od modelu alternatora. Nie wiadomo czy masz 6 diodowy czy 9 diodowy. Czy regulator jest wbudowany czy zewnętrzny? Niektóre alternatory do silników wysokoprężnych mają wyjście do impulsatora obrotomierza.
Jechac smialo.
Z tych bledow wynika ,ze przeladowuje turbina. Wyjac wyczyscic i ma chodzic. Poszukaj na forum tematow z VW w roli glownej
Jeśli chodzi o momenty dokręcania to te 12-13 kilo to stanowczo za mało 20-22kGm powinno starczyć. A więc powodzenia życzę.. Szpilki i nakrętki są o twardości 8,8!!! Więc jak do 20 kg/m dojedzie to będzie cud.. Momenty po kolei to 5, 8 i 12 kg/m (oczywiście dokręcane po przekątnej!!).. Wszystko wtedy szczelne i nic się nie urwie! Co do lejącego się...
Kable masowe w komorze silnika.
Jak wskazania temperatury silnika, którą widzi komp samochodu?
Instalacji elektrycznych w T25A było ok. 5 odmian w zależności od roku produkcji i wyposażenia m.in. typu alternatora, stacyjki, wyposażenia kabiny. Sprawdź połączenie „deski rozdzielczej” ze „skrzynką akumulatora”, bo to jakiś idiota wymyślił. Części są malowane i nie dają dobrego połączenia. Grzeją się śruby mocujące, warto...
Rozebrałem silnik. Tak jak przypuszczałem z pospiechu pomyliłem połówki panewek na środkowym czopie.Zła połówka panewki zatkała kanał olejowy i uniemożliwiła przepływ oleju na dalsze czopy.Na pierwszym czopie głównym ikorbowym smarowanie było ,dlatego manometr wskazywał 4 atm. ,o mały wlos nie zatarłem świeżo co po remoncie silnika
Okazało się że przyczyną nieodpalania silnika była awaria czujnika ciśnienia paliwa, który jest umocowany w listwie paliwowej. Wymieniłem czujnik na używany i silnik chodzi jak zegarek.
Kolego- jaki silnik?.
Witam, Jeśli instalacja prądowa jest w złym stanie, to moim zdaniem rozrusznik z przekładnią na niewiele się zda. Zastanawia mnie to co piszesz na temat odprężnika. Z doświadczenia wiem, że rozrusznik nawet w najgorszym stanie, nawet przy słabych akumulatorach będzie kręcił płynnie wałem. Owszem - zbyt wolno, nie przełamie kompresji i w efekcie silnik...
Jaki kod silnika ?
Jeśli ktoś uważa że przez zły luz zaworowy tłok spotka się z zaworem to jest w błędzie Ja tak uwazam i wyjasnilem ci to juz wyzej. Ty tez masz racje, ale tylko dla silnikow z gornym walkiem i bez dzwigienek. Przemysl sprawe zanim wymienisz polowe silnika.
Witam. Mam blaszaka T3, t25 z 1982 roku w bdb stanie blacharskim. 1.6D, 37KW silnik CS. Teraz pytanie. W mojej T3ce silnik lezy w z dłuż. Mam lepszy silnik o tych samych parametrach ale z golfa mk2 z innymi oznaczeniami silnika. Czy jest szansa na zamiane? Wiadomo, miska olejowa do zmiany. To juz wiem. Jakas pomoc w temacie? Dzieki.
Tak jak Piotrek...podpowiada akumulator mógł ulec uszkodzeniu i alternator nie potrafi podbić napięcia wiec ładuje do oporu lub uszkodzony regulator napięcia i alternator nie wie kiedy ograniczyć ładowanie.Zmierz napięcie podczas pracy silnika.
Sama uszczelka nie pomoże, w tych autach krzywi się blok, albo robić po całości czyli planowanie wszystkiego i w ogóle. Można też wymienić silnik, wersję bez d cata są tańsze i nie mają tego problemu. Podejrzewam że wypalanie dpf, tak przegrzewa ten silnik.
Witam, rozwiązał Pan problem??? Bo mam identyczny i nie mogę sobie z nim poradzić, Avensis 2005 rok.
Polecam wymienić przerywacz bimetalowy na przerywacz elektroniczny. Najprościej od starych samochodów do lat 2000, bo nowsze mają zazwyczaj rozwiązania inteligentnej skrzynki bezpieczników. Nowe przerywacze elektroniczne ze sklepu mogą trafić się bardzo kiepskiej jakości. Warunek to konieczność dorobienia przewodu masowego do zacisku 31 przerywacza....
Da się zdemontować rozrząd bez wyjmowania silnika , z podnośnika całkiem znośnie i generalnie cały silnik w mak.
Masz książkę do ciągnika? Opisze jak umiem bo z książki nie każdy rozumie. Odkręć przy pompie przewód wysokiego ciśnienie od pierwszego cylindra - wtrysku. Zahamuj ciągnik, ustaw na luz, podnieś zawory, ustaw maksymalny gaz i ciągnij za pasek klinowy by obracać walem silnika tylko zgodnie z jego obrotem. Jak nie dasz rady to klucz na nakrętkę kola pasowego...
Tutaj masz ustawienie rozrządu w silniku: https://obrazki.elektroda.pl/2170620100_...
Gratuluję najgorszego silnika Toyoty T22/T25. Najgorszych mechaników. Proponuję sprzedać lub zamienić na pancerny 110 kM. Przy zakupie było podejrzanie tanie jak na ten rocznik?
Tym bardziej pompa do regeneracji i ewentualnie sprawdzenie czystości układu paliwowego. A był olej w pompie wtryskowej jak zdemontowałeś pompkę zasilającą? W tych pompach ma to kluczowe znaczenie. W dużo nowszych konstrukcjach pompy były smarowane olejem z obiegu silnika.
Z boku skrzyni jest duży korek i olej można wlać. Olej powinieneś wymienić głównie w silniku, później jeszcze w filtrze powietrza oraz z tyłu możesz jeszcze w zwolnicach.
Oczywiście do regulacji odprężnik ma być zamknięty. Tak jak przy pracy silnika.
za zegarami jest najprościej. Trzeba się pomęczyć z wyciągnięciem, ale tam jest pewny sygnał. Lub z komputera (sterownik silnika).
Witam ! Mam taki problem , rozkręciłem śruby łęczące silnik z obudową sprzęgła , aby sie dostać do łożyska oporowego i silnik odszedł jakieś 2 centymetry i dalej nie odchodzi . nie wiem dlaczego , może jeszcze coś go trzyma . Proszę o pomoc
Dzień Dobry :) Przed chwilą odpaliłem auto i kontrolki nie ma. :) Ale przy odpalaniu dłużej "kręciłem" niż zwykle. Czy ta kontrolka i ciężkie odpalanie może mieć związek z kiepskich paliwem? (Toyota jest w Dieslu)
Silnik działa perfekcyjnie
Siema, mam to samo auto :) i miałem ten sam problem 2-krotnie... wymień żarówkę jedną ze STOPÓW.....u mnie pomogło..pozdrawiam :) ps. Przy wymianie uzbrój się w cierpliwość, MAŁO MIEJSCA 3.1.19. Nie wysyłaj wiadomości w tematach archiwalnych, jeśli jest to kolejne pytanie, w szczególności inne niż osoby pytającej. Z racji szacunku do pytającego załóż...
jaki silnik 1cd 116 km ma pasek 1ad 126 km ma łancuch
Wyklucz jedno będziemy szukać dalej. Od razu musi być 10 przyczyn? Brakuje mu paliwa, aż się zapowietrza. Czyli pompka zasilająca działa, ale nie ma co pompować. Na wyższych obrotach silnika potrzeba większej ilości paliwa. Zdejmij przewód przelewowy z baku i zobacz ile wraca paliwa na rożnych obrotach silnika.
Zaworki już sprawdzałem, sa czyste. jak rozumiem, tłoczek powinien sie poruszać, gdy silnik pracuje. Tymczasem, gdy kręciłem rozrusznikiem tłoczek stał w miejscu. Dodam jeszcze, że ręczną pompką paliwo podaje
Zastanawia mnie dlaczego pompa poszła do regeneracji.Jak zachowywał się silnik przed tym?
Padł mi silnik składania lusterek w Toyocie Avensis T25 2004r. Pytanie zasadnicze brzmi: Czy silnik z Toyoty z rocznika 2006-2008, bo tak jest opisane na aukcji czyli {lusterko z migaczem}, pasuje do mojego lusterka {bez migacza}?
Filtr odśrodkowy pracuje poprawnie przy ciśnieniu 5- 5,5KG/cm2. Czy ta informacja jest prawdziwa, czy wymyślona. Jak to się ma do dopuszczalnego ciśnienia oleju w silniku w T25.
Zapewniam cię że w tym rozruszniku 24 V do dobrodziejstwo. Są tam 2 akumulatory i jest pewność tego że zapali. Jest to Sam na ramie polskiego nośnika narzędzi z taką rura zamiast rama i silnikiem t25. Cewka bedniksa nawet nie zrobi sie ciepła. Zrobiona przez fachowy warsztat produkujący Sam. Już kilkanaście zrobił w tym papaja z silnikiem walca i tylnią...
Jeśli układ paliwowy jest drożny(sprawdziłbym jeszcze czy w baku się nic nie przytkało) to do sprawdzenia pozostaje pompa wtryskowa i wtryskiwacze. W jakiej kondycji jest silnik?
Witam panowie po raz drugi. A więc chcę podciągnąć hamulce gdyż słabo działają. Jak to uczynić?
Skoro zadajesz takie pytanie Może ktoś mi podpowie jak usunąć powyższe usterki? to lepiej oddaj silnik specjaliscie...
w avensisie jest jeden zawór EGR i znajduje sie z przodu silnika. pokaż proszę na zdjęciu. I napisz jaką masz możliwość przeprowadzenia PEŁNYCH oględzin i diagnostyki (TEŻ PEŁNEJ) silnika?
Tylko gdyby to były podkładki na przelewach , to powinno być czuć paliwo na zewnątrz i oleju by nie przybywało w silniku ????
Witam, mam pewien problem, rozpołowiłem t25, odkręciłem koło zamachowe, zdjąłem głowicę, cylindry, tłoki, korbowody i jest problem z wałem, kręci się swobodnie do pewnego momentu a potem coś go chwyta i przez chwilę obraca się ciężko potem znowu swobodnie, w czym rzecz? Czy to normalne? A jeśli nie to gdzie leży problem? Po za tym czy ktoś wie może...
Powodem braku reakcji podnośnika najczęściej jest zanieczyszczenie zaworu przelewowego w rozdzielaczu.Znajduje on się po prawej stronie rozdzielacza pod taką pokrywą przykręconą dwoma śrubami. Trzeba go wyjąć i czysto złożyć.Często pomaga dosyć mocne uderzenie młotkiem z góry w rozdzielacz w okolice tego zaworu coby nim wstrząsnąć.Trzeba to robić na...
Mój blad. Myślałem że to ten silnik na pasku.
Po raz kolejny pojawia się błąd P0400 - zakłócenia przepływu spalin w układzie recyrkulacji EGR.
Też mam tego typu problemy z zestawami. Ostatnio kupiłem zestaw do t25 miał być oryginalny rosyjski za 165 zł. Po otwarciu opakowań okazało się, że każdy z nich jest inny. Jeden był GMP, drugi nie wiadomo jaki. Były zaklejone tylko jednakową taśmą .Sprzedawca zaklinał się, że są oryginalne. Ps. Może ktoś podpowie mi ile wziąć za remont silnika w t25....
Niestety jest on nad nogami kierowcy. Musisz ściągnąć tą osłonę, są dwie albo trzy śrubki na zewnątrz i chyba dwie pod osłoną bezpieczników. Klucz nr 8 albo t25
Źle zregenerowana-ustawiona pompa. Brudny filtr powietrza. Za duży luz zaworowy. Słaba kondycja silnika. A jak z mocą?
W t25 jest przekaźnik rozrusznika To nie przekaźnik tylko jakiś rezystor przynajmniej u mnie. Nie wyciagałem go tylko dołożyłem dodatkowy przewód i jest dobrze. Miałem to samo co autor tematu. A koledzy od wieńca niech dadzą z tym spokój bo to nie wieniec, bo rozrusznik mu nie startuje, przy braku zazębienia rozrusznik działa tylko nie obraca silnika.
jak odpali to już później bez problemu odpala! słyszałem ze jest taki sprej do odpalania w niskich temperaturach ??samo start czy jakoś tak czy jak bym go zakupił to nie popsuje mi silnika w t25 ???
Według mojego doświadczenia to t25 kiepsko sobie radzi w owijarce nie ma ciężko, ale ma za małą wydajność pompa i wolno się owija. Sam owijam C-360 z ustawieniem WOM na 1000 obr/min. Sugerowałbym zastosowanie wydajniejszej pompy.
Żeby wyjąć wałek sprzęgłowy trzeba wyjąć silnik, rozpołowić ciągnik między skrzynią a silnikiem.
A jak najlepiej połączyć w takim przypadku pompę z silnikiem w sensie na paskach czy łańcuszku ? Pompa jest prawdopodobnie od t25 lub MTZ ale nie jestem pewien miałem kiedyś taką pompę przy ciągniku sam do podnośnika i zdawała egzamin.
Silniki 1.8 w t25 przed liftem (2006 rok) posiadały wadliwe pierścienie i przez to paliły sporo oleju. Przy spokojnej jeździe jest ok, ale na wyższych obrotach rośnie na tyle, że na trasie Polska-Chorwacja potrafi zatrzeć silnik. Potem montowano silniki przy współpracy z yamahą i problem ustał. Była też akcja serwisowa, gdzie toyota wymieniała całe...
Jak ciśnienie oleju ok i trzyma wartość nawet po rozgrzaniu to ok. Ja do C360 zalałem po remoncie PMO 5w40 Max Millage i ciśnienie minimum 2,5-3 Bar na wolnych 560 RPM ) silnik wpłeni rozgrzany.
Witam serdecznie forumowiczów, jestem w trakcie składania zetora t25 z sercem lt-ka 2.4d. Pospawałem już ramę pomocnicza dla silnika która połączyła mi tył z przodem, a także loże silnika, zacząłem spawać już uchwyty mocujące silnik ale znajomy twierdzi ze drgania będą tak duże ze blok będzie mi pękać w miejscach łączenia z łożem (silnik z łożem mocuje...
Odprężnik opłaca się zapiąć w zimie w celu rozbujania zimnego silnika przy zimnych akumulatorach.
Cześć.Mam pytanie do Was ,bo w instrukcji nie mogę znaleść za co odpowiada bezpiecznik przy silniku Toyota Avensis T25 2008 rok 2.0 D4D o nazwie GLOW 80 A .W załączniku dodaje zdjęcie.Dzieki.
Olej w silniku Turdus 15W40
tam jest manometr więc podgląd ma na bieżąco jaki zalany olej? zaglądano do silnika coś czy nie i czy stało to się nagle czy z czasem bo jak nagle to zawór na pompie a jak z czasem to tylko kapitalka silnika i problem z głowy
Myślałem nad silnikiem hydraulicznym zdało by to sprawę?
witam pompa ma kierunek lewy a silnik jest trójfazowy T25 to pompa NSZ. Patrząc od osi pompy, pompa ma się kręcić jak wskazówki zegara. Prawy wlot zasilanie, lewy wlot - wyjście.
Pompa wtryskowa odpowietrzona? Wtryskiwacze sprawdzone?
Silnik jak dostaje ognia przez kilka lat w dodatku ma przedmuchy to taki syf się oblepia ( przypalony olej plus opiłki których nie wyzbiera filter i magnes w korku spustowym) . Niewymienienia oleju na czas itd. Także stosowanie oleju z dolnej półki. Nikt w ciągnikach nie płuka silnika przy zmianie oleju. Tak mi się wydaje. Pozdrawiam
gdy jadę asfaltem to buja całym traktorem Podnieś lewarkiem i obróć kołem. Obserwuj felgę i oponę. Albo opona żle siedzi na feldze albo wybuliło oponę. Dodano po 16 wyciek oleju z tej dziurki przed skrzynia biegów Jaki kolor oleju? Z tamtąd to raczej olej z silnika.
Panowie wiem że to stary temat ale mam pytanko. Jaka mieszanka tego oleju 2T do ON powinna być? 1:200 czy 1:300? Silnik zwykly 2.5D Ducato 1995r. Zostal mi olej 2T Jasol półsyntetyk o parametrach FC z kosy spalinowej....może taki być? Do traktora T25 też warto stosować?
Napraw rozrusznik zbyt wolno kręci .Yypowy problem T25.
A może kolega poda która Avensis: T22, T25, T27. Silnik D4D, benzyna. Jak ktoś napisze że turbina w silniku 90 kM to zostanie wyśmiany.
A da się to jakoś wyłączyć? :)
Wiadomo takiego drutu nikt od ręki nie ma w domu, daj to zrobić tam gdzie przezwajają silniki.
Witam serdecznie. Otóż razem z kolegą szukamy jakiegoś małego taniego silnika diesla 2 lub 3 cylindrowego który mógłby posłużyć nam do budowy pojazdu własnej konstrukcji, oczywiście najpierw kompletujemy a potem składamy - jak zawsze :-) Czy wie ktoś w jakich pojazdach były montowane takowe silniki? W t25 i c330 jest dwu cylindrowy ale u mnie w okolicy...
Czasem wydaje mi się że największym problemem w odpalaniu ciągników jest ich fatalny stan, szczególnie instalacji wtryskowej i elektrycznej. To też, ale ważniejszy od elektryki (której w T25 przy silniku niema) jest stopień zużycia tulei cylindrowych: duże zużycie >duże przedmuchy>małe ciśnienie sprężania>niska temperatura>brak samozapłonu - silnik...
Włącznik masy jest w obwodzie akumulatora. Podczas pracy silnika NIE WOLNO wyłączać tego wyłącznika. Brak akumulatora powoduje niepoprawną pracę regulatora napięcia alternatora. Jakie są skutki, już wiesz... Dobrze, że tylko żarówki.
Pompa napędzana jest bezpośrednio z silnika bez żadnych przekładni. Podobno napęd na paski w tym rozwiązaniu nie zdaje egzaminu.
Witam Jakie masz ciśnienie na cylindrach?Jak rozpylają końcówki wtryskiwaczy?Próbowałeś ustawiać wyprzedzenie zapłonu? :| Może dopływa zbyt mało paliwa do pompy wtryskowej?Sprawdź to.
witam posiadam pompe NSZ 10 od ciągnika władimirec t25 i silnik 1.1 kw czy z tego dałoby się zrobić taką łuparkę hydrauliczną?
W zależności od talerzyka na płytę , poszukaj albo AK81-00014A albo AK81-00015A.
Witam czy ma ktoś jakies info ile powinien mieć obr. Silnik podający gałęzie np. Hydrauliczny bo nigdzie nie mogę znaleźć o silniku , o pompie wiem że wystarczy od T25 jak podał jedrek75 a o silniku nic nie wspomniał może ma ktoś taką wiedzę i podziel się tym ze mną :) Dzięki z góry :)
Aa, myślałem że o opryskiwaczu. Narazie nie mam żadnego, myślałem o zetorze bocku(ale z silnikiem c330) albo Rusku t25 żeby jeszcze można coś tym w polu zrobić a nie najmować.
Np. w TME masz wyszukiwarkę, dobierasz po parametrach elektrycznych i obudowie https://www.tme.eu/pl/katalog/?search=ir... Jest nawet dostępny ten co masz teraz 30V 15A Nie pasuje mi tylko, że według oznaczeń które podałeś jest to P-MOSFET Ten w mojej płycie jest typu N-MOSFET (oznaczenie T22). Chyba coś źle odczytałeś....
Najgorszy, ale niestety prawdopodobny scenariusz to zatarcie silnika na skutek złego docierania. Może coś nie halo z chłodzeniem powietrzem. Jak ktoś Ci w nim wymienił te elementy to i sprawdzi Ci teraz ten silnik i postawi diagnozę.
Potrzebna jest pompa np. od wspomagania lub od smarowania silnika (były przerabiane od Wladimirca T25),regulator ciśnienia (prosty kulka-sprężyna-śruba) tak żeby większość pompowanego oleju szła na przelew, a ciśnienie ustalić w granicach 0,2-0,4MPa,zbiornik oleju nieduży-trzeba dobrać doświadczalnie.Przeszukaj dokładnie ten temat ,było już wielokrotnie...
No właśnie przy pompie nie mam takiej wtyczki, a czujnik ciśnienia to muszę odszukać gdzie jest
Jest już znalazłem to jest silnik z dodatkowym wtryskiem na dpf
Osobiście wygodniej mi się pracuje Ursusem, podwójne sprzęgło, niby da się bez niego ale irytujące przy maszynach napędzanych WOM, jak dla mnie o wiele bardziej intuicyjny zestaw wskaźników i dźwigien. Jak dla mnie kiepskie hamulce. Co do awaryjności podobnie. U mnie w okolicy rodziny pochodzenia królują jedne i drugie ciągniki i z wymiany zdań między...
Witam. Jestem tu Nowa;). Mam problem z moją avką T25 z silnikiem 2.2l 177km w dieslu. Jak jechałam weszła mi w tryb awaryjny i zapaliło mi się magiczne trio VSC TRC off i check. Po podłączeniu komputera pokazała błąd P0400 zakłócenia przepływu spalin w układzie recyrkulacji EGR oraz C1201 sterownik silnika. EGR został wymieniony na nowy bo czyszczenie...
A jaka jest reakcja silnika?
Bardzo prosze o pomoc gdzie mogę znaleźć numery silnika, rok produkcji nr podwozia jesli taki był na T25 a2 gdzie mam szukac?
Już lada dzień będzie cieplej i zapewne będzie palił :D Co do starych niedobitych pomp to lepiej tam lać mniej oleju lub rozcieńczyć go z ropą bo inaczej silnik chodzi gorzej niż t25,zapewne jest to wina wybitego regulatora.
silnik dyson silnik dogrzewać silnik silnik przezwajać silnik silnik
vectra rozrząd deskjet karetka naprawa kluczyk renault
philips 43put4900 youtube pobieranie
Czy częstotliwość rezonatora piezoceramicznego wzrośnie po 3 latach? Citroen Xsara Picasso 2008 - Ikona 9999 km