Coś mi się kojarzy że w tych autach nie jeden czujnik odpowiada za pracę wentylatorów
Problem z wentylatorem
VW T5, błąd 00779: czujnik temperatury zewnętrznej G17, objawy – wentylatory, trzy kreski, klimatyzacja nie działa, lokalizacja czujnika, diagnostyka VCDS, naprawa wiązki.
Znaczy się, działa non stop wentylator, ale nie grzeje? Możliwe, że padł tranzystor sterujący (zwarcie) wentylatorem.
Wentylator dmuchawy uszkodzony-częsta usterka w t5.
Witam. Odgrzeje temat, ktoś rozwiązał problem błędu : Adres 08: Klimatyzacja Plik etykiet: 7Hx-907-040.clb Oznaczenie elementu: 7H5 907 040 B Komponent i/lub wersja: CLIMAtronic T5 X 3717 Kodowanie: 0000040 Kod serwisu: WSC 21354 231 45312 Dodatkowe informacje: 7H5907049D Display_2_ClimaT5 X 0307 Dodatkowe informacje: Geraet 45312 VCID: 2A066B9970E458BA516-513C...
Witam. Mam podobny problem w moim T5 2009. Wentylator na wysokich obrotach I wakaznik poziomu paliwa nie dziala.Bezpieczniki wszystkie dobre
Czujnik temperatury powietrza w zderzaku.
Czy przypadkiem ecu nie twierdzi że jest błąd krytyczny w wyniku niewiedzy o temp? I wrzuca wentylatory.
Na lewej podłużnicy za chłodnicą. Dodano po 1 "przkaznik odpowiedzialny za działanie wentylatora po wyłączeniu silnika" Jest jeden.
A który to bezpiecznik , mam taki sam problem błąd czujnika jakości powietrza i wentylatory chodza cały czas .Który to bezpiecznik ?
Witam , w T5 caravelle z klimatronikiem po właczeniu zapłonu pracuje wentylator chłodnicy, z krotkimi przerwami , tak jakby wtrybie awaryjnym .Czujniki temperatury sa ok , w ecu silnika nie ma bledów. Jedynie w klimatroniku jest brak komunikacji z modułem dogrzewania silnika.Nie mozna oczywiscie połączyc sie z tym modułem . Czy brak komunikacji z modułem...
Witam mam uszkodzony sterownik wentylatorów w VW T5 1.9 tdi nr 7H0919506B,czy ta literka B na końcu ma jakieś znaczenie bo jest ich dużo używanych ale mają inną literę na końcu.Pozdrawiam!!!
Jeżeli ma ESP to moduł dokładać/aktywować hak trzeba chociażby z tego powodu, dodatkowo zmieniona jest charakterystyka pracy wentylatorów przy ciągniętej przyczepie.
Wentylator się uruchamia ponieważ sterownik silnika nie ma pełnego zasilania i lub nie widzi czujnik temperatury. Najpierw dorwij się do ECU i poszukaj zasilania.
na wentylatorze masz dwa przewody ,plus i masa ,czego brak ??
nie chce mi sie szukac kodu ale sama nazwa mówi wszystko: 2 wentylator chłodnicy
Ma ktos moze schemacik do T5. Dokladnie chodzi mi uklad chlodzenia. Wentylatory na chlodnicy za szybko mi sie wlaczaja!!! Prosze o udostepnienie. Pozdrawaim
w fordach dopiero przy 25 barach odpala wentylator .... miałem poprzednio taką samą t5 i ciśnienie również było 20 bar
Witam! Potrzebuję schemat instalacji elektrycznej , miejsca przekaźników i sterownika wentylatorów do manualnej klimatyzacji, do VW T5 2,5 tdi 174KM rok 2003 grudzień.
00249 - Funktionsrückmeldung Regler für Umluftgebläse 00249 - Funkcja kontroli zwrotnej wentylatora cyrkulacji powietrza
bezpieczniki sprawdzone wszystkie: komora silnika, pod trzymakiem na kubki i po siedzeniem kierowcy A pod akumulatorem obok sterownika silnika?
Dzień dobry. Czy udało się rozwiązać problem z piecem? Ja mam podobny problem, z tym że komunikacja działa prawidłowo, ale nie wyłącza się wentylator spalania. Myślałem, że mam uszkodzony tranzystor sterujący pracą wentylatora. Sprawdziłem go i pomimo, że był sprawny, wymieniłem, lecz usterka pozostała.
Może być uszkodzony alternator lub jego przewód kontrolki. Wentylatory startują po uzyskaniu sygnału ładowania. Masz kontrolkę akumulatora na liczniku po zaplonie i czy ona gaśnie po rozruchu?
zmierz opór na pinach cana ze sterownika silnika ,przy wypietym oczywiscie Dodano po 6 http://wiki.ross-tech.com/index.php/0131... podaj kod silnika Dodano po 37 potrzebujesz schenat nie wiem czy mam kod musze miec Dodano po 5 http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic47... tutaj gosc pisze o module swiec ze mial zwarcie i tak sie dzialo ,
Cześć, mam też T5 A sam Jeszcze nie wiem gdzie jest ten automat podgrzewania wstępnego. W książce WKŁ VW T5 piszą że przekaźniki są pod fotelem, pod kokpitem u dołu, i pod bezpiecznikami w przedziale silnika. Powiem że pod kokpitem nie będzie, ponieważ montowałem tam MFL więc nie widziałem go. Pod fotelem też nie. Więc zostaje przedział silnika. To...
A co oznacza funkcja,,ekon,,Funkcji ekonomicznej powinieneś używać właśnie na trasie a nie w trybie miejskim Akurat przy VW i pochodnych opcja econ wyłącza sprężarkę i klimatyzacja działa jak zwykły nawiew. Spróbuj w sterowniku silnika zrobić test wentylatorów czy wentylator tam działa cały czas. Może poprostu drugi bieg nie działa. Sprawdzałeś bezpieczniki...
Vw T5 Lift 2.0 Tdi 2010r poszukuje schematu jak zakodować klime w sterowniku silnika aby załączał wentylator chłodnicy
Witam serdecznie. Chciałbym dopytać, czy problem został rozwiązany. Mam dokładnie te same objawy. Problem z podświetlaniem liczników, podświetlaniem strzałek od kierunkowskazów na liczniku, wentylatory chłodnicy na pełnej prędkości, centralny zamek sam się zamyka. Proszę o podpowiedź, bo już rozkładam ręce. Pozdrawiam
Cześć, tak poradziłem sobie z tym problemem. U mnie pomogła wymiana bezpieczników które są pod siedzeniem kierowcy. Tak naprawdę były zrobione dwie rzeczy. Wymieniony bezpieczniki ( u mnie taki niebieski 60A) i wymieniony przekaźnik 100A ( taka mała czarna kostka na kilka nóżek ) - Ten układ jest odpowiedzialny za odłączanie ładowania dla akumulatora...
Szukam schematu sterowania wentylatorów chłodnicy z silnikiem 2,5 TDI i klimą. Z góry dziękuję. Pozdrawiam
Witam mam pytanie do znawców tematu orzewania postojowego wiem ze w vw t5 mozna rozbudowac dogrzewacz do ogrzewania postojowego trzeba dołozyc zegra pytanie jaki wiem ze musi byc z magistrala w-bus czyli komunikuje sie z dogrzewaczem magistrala cyfrową 1przewodowa 1pin w 6pinowej kostce w vwt5 pytanie czy potrzebuje jeszcze dotego dodatkowa pąpke ogiegowa...
Witam. Róznica polega w mocy urządzenia i nie chodzi o moc spalania 5kw, bo to ma każdy. Sam dogrzewacz silnika posiada adnotacje na naklejce 12V/26W, a dogrzewacz z funkcją dogrzewania kabiny pasażerskiej jest mocniejszy 12/40W bo poza uruchomieniem pompki wymuszającej obieg cieczy chłodzącej uruchamia również wentylator nadmuchu.
dizba, widze, ze znasz temat webasta w t5 dosc dobrze Znam tylko trochę. Z racji problemów 15 lat temu z moją T5 przekopałem cały internet i ściągnąłem mnóstwo plików. W Twoim przypadku na pewno można to podłączyć przez przekaźnik. Ale ja się w to nie bawiłem. Zajmowałem się zupełnie inna dziedziną motoryzacji. Musisz pamiętać o tym, że każde webasto...
Witam. Problem tego typu vw T5 2004 1.9 105koni ucieka płyn z chłodnicy niewiadomo gdzie był sprawdzona głowicą nie idzie w układ ani w spaliny wymieniony korek zbiorniczka termostat czujnik na chłodnicy wentylatory się nie zakańczając chodź sprawdzone na krótko sprawdzane co jeszcze może być powodem? Na dywanikach i w innych miejscach niema żadnych...
VW T5 Rozbudowa dogrzewacza Webasto do ogrzewania postojowego po polsku. Co prawda można w prostszy sposób zamontować tylko pilota T91 bez zegara i też będzie chodziło. Witam wszystkich. W polskiej instrukcji rozbudowy dogrzewacza Thermotop C na pełne ogrzewanie postojowe nie ma nic na temat sterowania dmuchawą nagrzewnicy (Transporter T5).Pytania:...
Jak znam T4 i T5 to zawsze był problem z wydajnością skraplacza mimo zastosowania dwu wentylatorów .Konieczna prawidłowa diagnostyka ,pomiar ciśnienia skraplania
Witam wszystkich forumowiczów, mam problem z T5 1.9tdi brs . Przy dłuższej jeździe ze zwiększoną prędkością wyrzuca płyn ze zbiorniczka wyrównawczego . Robiłem już 4 razy test na uszczelkę . Wymieniony był zbiorniczek i dwa korki drugi jest oryginalny . Ominięta została chlodniczka spalin. Dodam że auto nie gotuje się, temperature trzyma 90. Wentylator...
Witam, to teraz ja, Touran jest wyposarzony w ten sam piec jesli idzie o dogrzeacz i ogrzewanie postojowe, rozni sie tylko w Softwar-ze i tym ze ogrz postojowe posiada dodatkowo zawor otwierajacy lub zamykajacy duzy obieg, Jesli idzie o T5 to nie zgodze sie z kolega do konca, dogrzewacz musi miec Cany podlaczone bo jak w inny sposob podasz informacje...
Jojekk, może to być spowodowane uszkodzonym czujnikiem temperatury spalin w wydechu.(są 3szt.) Podepnij auto do vaga rano i sprawdź wskazania na wszystkich czujnikach temp. i wydechu i płynu i inne.Rano bez odpalania wszystkie powinny mieć podobne wskazania.Miałem na warsztacie T5 z takim objawem i padnięty czujnik ten ostatni w dpf-ie pokazywał rano...
Zdejmij kolego wentylator z chłodnicy i obejrzyj ją dokładnie. Ja miałem takie coś pół roku temu. Płynu ubywało a nigdzie nie było wycieków i spaliny też w porządku. Okazało się, że jak się mój VW nagrzał, to dół chłodnicy puszczał i płyn dosłownie wyparowywał w czasie rzeczywisym. Jak ostygł to znowu nie było śladu po uszkodzeniu. Wymieniłem chłodnicę...
Witam, mam skomplikowany problem z elektryką w w/w samochodzie. Oto lista usterek, które występują: 1. Brak komunikacji EOBD/OBDII, jak i OBD z działającego urządzenia. 2. Włączające się wentylatory na wysokich obrotach przy niskiej temperaturze. 3. Nie zawsze włącza się pompa paliwa, włącza się raz na 10 prób włączenia zapłonu. Proszę o pomoc. Pozdrawiam.
Witam, posiadam na warsztacie vw t5 2.0 CR 2010r kod silnika CAA. T5 przyjechała do mnie na central zamek i wycieraczki, podczas szukania usterki dodatkowo zaswiecily się kierunkowskazy na stałe a po czasie pozycje i nie można połączyć się z żadnym sterownikiem. W aucie został zmieniony moduł centralnej elektryki lecz nic to nie zmieniło na 2 dzieje...
T5, skoro mówi o czujniku 4 pinowym to raczej przed liftem. Jeden styk jest od informacji że jest odpowiednie ciśnienia a drugi że jest zbyt duże, po mostkowaniu tego drugiego powinny zacząć kręcić się wentylatory.
Mam do Was pytanie : Mam Thermo Top C cyfrowe (wyzej zdjecia) i mam problem z odpaleniem na stole... Test przechodzi bez problemów każde użadzenie.. pomki startuja,swieca działa,wentylator ok.. Ale chce odpalic z testu i niestety nie rusza pokazuje po starcie bład 49 lub S0... szukałem i szukałem i nic nie moge znaleść na ten temat... Niby gdzieś znalazłem...
Nic Ci nie ma do powiedzenia bo układ klimatyzacji manualnej nie jest diagnozowalny. Zobacz czy masz na 4 pinowej wtyczce plusa na pinie 1 i 3. Zobacz czy jest plus na 14 pinowej wtyczce na pinie 4 i plus po zapłonie na pinie 9. Masa to 6 pin. Zasilanie i masę sprawdź żarówką min 21W. Dziwi mnie Twoje stwierdzenie - zamiennik o takim samym numerze...
Witam! Znajomy posiada VW T5 z 2006r. Pojawił się w nim dziwny problem z elektryką, np: -auto wyłączone, na zegarach świeci lub miga kontrolka świateł tylnych przeciwmgielnych, -przy włączeniu prawego kierunkowskazu mignie jeden raz a następnie żarówki się żarzą na desce pojawiają się przypadkowe kontrolki, czasami samoczynnie włączają się wycieraczki...
pompka ogrzewania Masz na myśli pompę obiegu chłodniczego silnika? Jak spaliła? Mogła się zatrzeć. Bo ogrzewanie w aucie jest poprzez nagrzewnicę i wentylator, nic więcej z tego co się orientuję. Jeśli pominąłeś pompę "wody" to silnik nie będzie miał chłodzenia, bo płyn nie będzie przepływał prze chłodnicę (będzie w niej stał), a ta nie będzie odprowadzać...
Mam zagadkę z przednim nawiewem. Otóż, nie wiem czy każdy T5 tak ma, ale u mnie zawsze podczas jazdy czuć jakiś ruch powietrza z przodu. Nawet jak wyłączę dmuchawę na 0 i mam zamknięte kratki na środku i po bokach, w każdym ustawieniu pokrętła jest odczuwalny minimalny ruch powietrza, tak jakby z nawiewu na szybę a może w ogóle gdzieś ze środka deski?...
Autor wyraźnie napisał, że ze zbiornika wyrzuca. Niestety głowica do sprawdzenia na szczelność i nowa uszczelka. Jeśli jeszcze do tego zapowietrza nagrzewnicę(na wolnych obrotach leci zimne powietrze a po podniesieniu do 1,5-2 tys zaczyna grzać to objawy przedmuchu kompresji do układu chłodzenia. Jeszcze jeden sposób jest. Przewodem tym cienkim do zbiorniczka...
No przecież to sprężarka jest! Musi stawiać opór. Teraz, że sobie pozwolę: Sprawdziłem ciśnienie w klimie i jest ok, ile jest? sprężarka się załącza ale po włączeniu klimy... tego to już wogóle nie rozumie :) nie włącza się wentylator klimy który powinien się załączyć a skąd wiesz, że powinien? Wcale nie musi się załączć - muszą go do tego pewne parametry...
Wiec znalazleś problem . To są w miarę proste silniki. Pare czujników i tyle w temacie. Witam ponownie udało mi się znaleźć problem okazało sie ze moduł od załanczania wentylatorów był trafiony a doszedłem do tego gdyż po takim ciężkim (długim) kręceniu gdy już odpalił patrzę a wentylatory chodzą na pełnych obrotach (a na zewnątrz -4 st) więc postanowiłem...
Sprawa wygląda tak. Po podłączeniu oryginalnego sterowania czyli tego montowanego w podsufitce webasto załącza się, lecz wyskakują trzy błedy które uniemożliwiają rozruch. Po dłuższych kombinacjach wykonałem swój sterownik, który po skasowaniu błędów zostawia jeden czyli brak komunikacji po sieci CAN. Nie unieruchamia jednak on Webasta i da rady go...
Poruszony był tutaj temat DPF - sam mam VW polo 1.4 z tym filtrem, nie ma żadnego problemu (co jakiś czas zmienia się nieco werk silnika - myślę że wtedy odbywa się wypalanie), ale wracając do tematu - w pracy mamy Ducato około 3 letnie, codzienny przebieg maksymalnie do 150 km, zwykle około 70, odpalany nieraz kilkadziesiąt razy dziennie. Między odpaleniami...
(at)T5 Rzecz właśnie w tym, że sterownik wentylatorów został taki, jaki był - czyli nowszy. Zmieniłem w nim tylko kilka przewodów, ujalem to w grafice, ktora wysłałem. Nie zatracamy połączenia. Ze zmienionych rzeczy zostaje panel.. Zamówiłem nowszą wersje, co najwyżej oddam za darmo. Dodano po 8 Po zmostkowaniu wymienionych pinów, wykasowaniu błędów:...
Witam. Mam problem z klimatyzacją w aucie jw. Wynik kontroli szczelności układu. szczelna *Ilość czynnika która jest w układzie. Kolega sprawdzał przyrządami i stwierdził , że jest ok, sprawdzenie nastąpiło na moją prośbę, bo myślałem , że problem leży w nieszczelności itp. *Ciśnienie HP oraz LP panujące w układzie (wartości a nie "ciśnienie jest ok")....
... Jadąc po krótkim czasie ok 10 min czasami 30 min przestaje dopływać powietrze do środka samochodu latem zimne a zimą ciepłe.... Nono ciekawe, a skąd się wzięło ciepłe powietrze w zimie po 5 minutach jazdy ? a latem to ci zimne leciało zaraz jak wsiadałeś do rozgrzanego na słońcu ? a co panel był winny jak wentylator kręcił a nie dmuchało ? Sprecyzuję...
Witam Szanownych forumowiczów Po przejechaniu kilku kilometrów kiedy złapie temperaturę ok. 90*C rozłącza zapłon i nie można go uruchomić, do puki temperatura nie spadnie, odpala rano po drugim zakręceniu wału korbowego, (wcześniej palił od pierwszego strzała) z towarzyszącym białym lekkim kopceniem. Zauważyłem zależność w tym odcinaniu zapłonu, mianowicie,...
zamontowałem klime manualna do t5 1.9tdi 2004r. i nie włącza sie kompresor klima szczelna sprawdzałem azotem na 20b czynnika 900g cisninie 4bary na zegarach i 4b na sterowniku silnika wentylator załacza sie na elemenach nastawczych kompresor nie kodowanie sterow. silnika było 0000031 zmieniłem na 0101031 nr.sterow. 038 906 016,nie jestem pewny czy kod.jest...
Idź po kablach wychodzących z pieca, powinieneś dojść do przekaźnika i oczka z masami przykręconych do karoseri. Obok będzie "wisiał" żółty kabelek - to jest przewód diagnostyczny. Czujnik przed chłodnicą nie ma nic wspólnego z webasto. Zrobiłem kolego jak pisałeś, idąc od pieca za kablami niestety w przedziale silnika nic takiegiego nie było, albo...
Mam problem z odpaleniem VW T5 po wykonaniu remontu. Silnik miał sporo wycieków, był wyjęty wraz ze skrzynią. Przed robotą palił i jeździł ale szału nie było (odpalał ciężko, tak jakby nie na wszystkie cylindry). Poza wyciekami paliły się kontrolki abs, esp i ta od ręcznego (!). Poprzedni właściciel wymienił głowicę na nową plus inne części - nie wiem...
Witam, Mam problem z zaprojektowaniem instalacji elektrycznej i bardzo proszę o pomoc. W kwestii wprowadzenia. Zakładam myjnie samochodową z dojazdem do klienta. Mam VW T5 i właśnie pracuje nad jego zabudową. Będę w 100% samowystarczalny. Na aucie będę miał wodę, środki chemiczne, oraz gen. prądu – i właśnie tu mam problem. Generator będzie zasilał...
Witam, Szukałem posta o podobnej tematyce, lecz nie mogłem znaleźć jeśli gdzieś przeoczyłem to z góry przepraszam za zakładanie nowego postu. Opiszę swój problem.. Wszystko zaczęło się w 2016 roku, we wrześniu przyszło na wymianę uszczelki pod głowicą przy przebiegu około 500 tys. km. W pewnym warsztacie wymieniali mi uszczelkę, ale spieprzyli robotę,...
Witam wszystkich. Mam problem z moim VW Transporter T5 1.9tdi Podczas jazdy na drodze ekspresowej zgasł. Po zjechaniu na pas awaryjny po kilku próbach odpalił, po czym ujechał kilkanaście metrów i gasł ponownie. Na biegu jałowym chodził poprawnie. Po kilku takich zabiegach udało mi się zjechać najbliższym zjazdem. Zatankowałem na stacji podejrzewając...
Wg. autodaty w tym aucie są dwa czujniki 2pinowe.Jeden jest w chłodnicy. A drugi? Powinien być w głowicy tylko nie mogę go namierzyć.Usterka polega na tym że rano na zimnym silniku na zegarach pokazuje od razu 90 °C VCDS w parametrach widzi od 90 do 100°C waha się tak co kilkanaście sekund.Wentylator też reaguje na takie odczyty zwiększaniem i zmniejszaniem...
Witam wszystkich, kope lat! Mam Volkswagena Multivan T5.1 (po lifcie) z zainstalowanym webasto, z którego mam zamiar korzystać czasami wiele godzin, a nawet całą noc (jakby co mam w środku czujniki dymu, CO, CO2 i innych parametrów jakości powietrza). Mam obecnie jeden akumulator rozruchowy i nie jest on w stanie zasilać dmuchawy przez cały ten czas....
Bloki pomiarowe na vag 5053 Ogólne:1 1-a)RPM,b)temperatura płynu chłodzącego silnik,c)wartość kontroli lambda (%) (regulacja wtrysku),d)wartość osiągnięta(10110011) 2 i 3 Systemy z czujnika ciśnienia kolektora ssącego: 2-a)RPM,b)obciążenie (%),c)Średni czas wtrysku (ms),d)ciśnienie na kolektorze wlotowym (Mbar) 3-a)RPM,b)ciśnienie na kol.wlotowym (Mbar),c)kąt...
Diagnostyka Common Rail, silniki Diesla Grupy zmierzonych bloków wartości. Oto dane grup w silniku CBAB: Grupa 1: 1) Prędkość obrotowa silnika, 760-940 obr / min; 2) Ilość wtryskiwanego paliwa, 3-9 mg \ stroke; 3) Wysokie ciśnienie paliwa, wartość rzeczywista, 170-350 barów; 4) Temperatura chłodziwa,> 80 ° С Grupa 2: 1) Prędkość obrotowa silnika,...
wentylator łazienka wentylator wentylator atmos scania wentylator
kontrolki cordoba hasła globalne poziomy napięć rs232
stabilizator równoległy stabilizator równoległy
Ford C-Max 2006 1.6 TDCi 80kW Turbo Power Loss – Wastegate, EGR, Vacuum, MAF, MAP Checks Konfiguracja dekodera Canal+ do odbioru Astry