Myślałem, że jesteś początkującym elektronikiem i stąd moje podpowiedzi. Teraz wiem, że jesteś początkującym ale tylko na Elektrodzie. :wink: Nie zajmuje się naprawą tego typu sprzętów, bo mało kto jeszcze takie posiada. Jak zobaczyłem ten temat, to przypomniałem sobie stare czasy. Ps. Miałem tuner T9015 i wzmacniacz PW9013. Jedno z nich kosztowało...
czyli nic z tego ?
Dzięki, spróbuję
Kolumny Polaris 120 "napędzane" wzmacniaczem WS-503, do tego korektor Radmor 5472 i tuner T9015 :) jako odtwarzacz CD na razie służy...laptop :)
...całą płytę od tunera Unitry T9015. - ul1202 - wzmacniacz p.cz - A225D - wzmaczniacz p.cz + demodulator
Witam - nie mogę poradzić sobie z uciekającym zerem w tunerze T9015. Diody pojemnościowe są wymienione, podobnie UL1550 oraz BB105G. Napięcie na diody pojemnościowe stabilne, nie zmienia się i na UL1550 i wynosi 32 V. Jedynie napięcie, które pracuje, to piąta nóżka A225D, 4,2 V. Ono się zmienia, ale podobno musi, gdyż zmienia heterodynę. Wymieniłem...
Witam Sprzedam cały segment Wzmacniacz PW9013, deck 9108 głowica do przeczyszczenia, i tuner t9015 do przestrojenia.
Tuner to unitra eltra t9015. Czyli mam włączyć sam wzmacniacz i multimetrem sprawdzić napięcia na zaciskach do kolumn ?
Na wskaźniku na stacji do której mam 5km i nadaje z mocą 60kw wskaźnik nie świeci i jest zaszumiona. Uszkodzenie będzie w p.cz, czy w głowicy? Uszkodzenie raczej jest w głowicy, ale nie przesądzam, trzeba zacząć od wzmacniacza w.cz. w głowicy UKF (T1).
Byłem posiadaczem oryginalnego wzmacniacz PW9013 i byłem z niego bardzo zadowolony. Kupiłem go w Wiejskim Domu Towarowym za 32 tys.zł. Grał (jak dla mnie w tamtych czasach) rewelacyjnie. Potem dokupiłem tuner T9015 za 38 tys.zł. w tym samym sklepie. Tuner miał skalę na linijce diodowej. Była to jakaś wersja eksportowa, gdyż skala była opisana jako 88÷108MHz...
Do tego wzmaka nie podłączysz suba, to wzmacniacz stereofoniczny. Chyba że jedną kolumne i suba.
Jeszcze jedno pytanko. Czy jest ktoś z Poznania? Mam tuner Unitra T9015 i chciałbym go przestroić tylko nie wiem gdzie. Jakiś adresik poprosze.
zobacz kolego antene SONUS na WWW.dipol.com.pl to jest antena pionowa z gniazdem typu F .Montujesz ja na maszcie na dachu a doprowadzenie wykonujesz kablem koncentrycznym 75OHm. Antena kosztuje 23zł.Sa tez wykonania ze wzmacniaczem antenowym .
Cześć mam pytanie czy posiadacie schemat jakieś anteny wraz z wzmacniaczem ponieważ mam tuner Unitra Eltra Stereo Tuner T9015. Tylko jest pewien problem mieszkam blisko nadajników stacji radiowej i częsciowo zakłóca mi inne pasma radio np RMF czy Radio Zet. Te radia słychac ale nie dośc dobrze bo szumią i nie można ich dostroic . Z tym tunerem pojechałem...
UL1203 to tuner AM a 1202 to wzmacniacz p.cz. FM i taki powinien być między głowicą a TDA1047 (A225D) bo o ile pamiętam taki tam jest. UL1202 może być zastąpiony prze układ z tranzystorem (BF194?). Bardzo możliwe że leży wzmacniacz / demodulator FM i dlatego sprzęt nie działa
Tak samo Tonsil, myślę że robił najlepsze zestawy głośnikowe w Polsce,... To chyba logiczne. Był Przez długie lata JEDYNĄ fabryką produkującą głośniki w Polsce. Osobiście mam niewielkie ale bolesne doświadczenia ze sprzętami Unitry. Może pechowo trafiłem. Na początku lat osiemdziesiątych kupiłem sobie zestaw tzw midi. tuner T9015 wzmacniacz PW 9010...
Witam. Niestety nie znalazłem nic w podręczniku na temat tego układu. Widzę dwie zasadnicze możliwości: słabo zestrojony tor pcz lub usterka w układzie sygnalizacji dostrojenia A225d. W innych układach napięcie to osiąga wartość nawet powyżej 2V. Miałem podobny problem z sygnałem w Radmorze 5412 tam była uszkodzona cewka w układzie pcz. Po wymianie...
Witam, Mam kilka problemów z tunerem Unitra Eltra T9015 i chciałbym prosić o pomoc w ich rozwiązaniu. Tuner działa z wzmacniaczem Unitra PW 9013. Mianowicie, największym problemem jest to, że w tunerze co chwile przestaje działać jeden kanał, a na drugim spada moc. Wystarczy wtedy uderzyć w tuner, albo powciskać przyciski i wszystko wraca do normy....
dodaniu BT sprzęt dostaje drugie życie To jakby człowiekowi przeszczepić serce od krowy. Dlaczego te sprzęty przywracamy do działania? I w tym do oryginalności takiego sprzętu. Zamienienie spalonego wzmacniacza, na sprawny TDA jest dobrym rozwiązaniem. Ale modułu BT oryginalnie nie było, i niech go tam nie będzie. Dlatego mój PW9013 ma podłączony moduł...
Problem już rozwiązany, coś z masą było skopane. Po przyłączeniu kabla do masy końcówki i do obudowy wszystko ucichło. Obudowe mam po tunerze Unitra Eltra T9015 (to tak na marginesie). Dziwne tylko dlaczego nie ujawniało się to na poprzednich końcówkach - TDA2030...No ale ważne że problem rozwiązany.Dzięki wszystkim za odpowiedzi i pozdro :)
co do foniki to tak złego sprzetu nie robili - przykładem jest wzmaciacz PW 9010 (lub kolejna wersja 9013) u wujka chodzi do tej pory, bardzo podoba mi się jego brzmienie, jak na tamte lata to był podobno niełzy sprzęt.Nieraz widuje ten model na allegro i drożej schodzi niż popularne WS 442 Diory po mimo tego, że PW 9010 ma dużo prymitywniejszy wygląd....
Witam Mam prośbę o pomoc do znawców tematu Po przestrojeniu t9015 nie mogę uruchomić diod "FM Tuning" pomimo, że sygnał na diodowym wskaźniku "Signal" osiąga poziom pięć. Z trzech diod "FM Tuning" ledwo świeciła prawa. Tuner ten został, w stosunku do schematu jaki udało mi się pobrać na Elektrodzie, "fabrycznie ulepszony": - brak UL1202 (moje uzupełnienie...
To łatwe :). Ja jestem wielbicielem ZM 9000 więc polecam AT9100 ale trzeba by grać rozważnie bo on ma 35W. Za 200 złotych można kupić amplituner z magnetofonem lub wzmacniacz, tuner i magnetofon. Najciekawsze z kolekcjonerskiego punktu widzenia są klocki w kolorze innym niż grafitowy (czarne i srebrne ale są droższe). AT 9100/9015 czy PW9013/T9015 jakościowo...
http://obrazki.elektroda.net/69_12793391... Prawie 1,5 roku temu OD ZERA , wykorzystując elementy "z szuflady". Mimo skrajnie niechlujnego montażu typu "prototyp-pająk-bomba", kilometrowych doprowadzeń obwodów LC i użycia elementów które akurat były w zasięgu ręki układ ruszył z kopyta bez jakichkolwiek problemów. Zestrojony "na szybko" wg...
Witam. Ja to mam dwa zestawy. Pierwszy z nich jest konstrukcji własnej w każdym detalu. Pierwszy segment to wzmacniacz mocy 100w, korektor graficzny na potencjometrach suwakowych odzielnie na oba kanały, dwa gniazda Jack na słuchawki, miernik napięcia na oba kanały - słupkowy diodowy, oraz reszta przycisków-mniej istotne. Drugi segment zawiera zasilacz...
mam taki sam wzmacniacz co do tego ze jeden kanal gra ciszej to raczej potencjometr od balansu . Jak umiesz to go spróbuj wyczyścić ale lepiej kupić taki nowy choć to możę być trudne. To jest potencjometr telpod 2 razy 100 kilo M+N pozdrawiam Dodano po 3 Dodaje zdjęcie tago potencjometru sory za jakość
Witam, to ja też się pochwalę. Wzmacniacz na oryginalnych podzespołach nic nie przerabiane, tuner własnorecznie przestrojony. Czy któryś z kolegów ma może odstapić gałkę tuning do tunera T9015 mój zestaw: http://obrazki.elektroda.net/31_12026542... http://obrazki.elektroda.net/2_120265426... http://obrazki.elektroda.net/87_12026542...
Cześć. Ponad rok temu znalazłem magnetofon m9012 i tuner t9015 marki Unitra na strychu. Dowiedziałem się nieco o pochodzeniu tych segmentów, używali ich moi rodzice razem ze wzmacniaczem pw9013. Po podłączeniu tunera do sieci okazało się, że jest nieprzestrojony. Zajęło mi dosłownie 15min jego przestrojenie. Magnetofon miał się gorzej po podłączeniu...
Witam Do zaoferowania mam kompletną obudowę wzmacniacza Unitra Fonica PW 9010. W obudowie znajdują się: - oryginalny transformator toroidalny dający napięcie symetryczne 2 x 34 V, które po wyprostowaniu wynosi około 46 V. Dodatkowo ma wyprowadzone napięcie zasilające układ przedwzmacniacza około 20V małej mocy. - oryginalne potencjometry Unitra o skokowym...
manekinen a nie można by było wypuścic z tyłu obudowy wzmaka jakąs antenkę?? nie wiem może np z jakiegoś radia starego... albo cos takiego jak tuner unitra T9015 miał z tylu(spróbowac do środka tej obudowy malutkiej cos wcisnąć)?? powiem szczerze nie znam sie za dobrze na RC ale ja osobiście bym nie chciał psuć wyglądu pilota... bo taki wystający drucik...
A to ciekawe rozwiązanie z tym panelem. Mój panel nie jest właściwie porysowany, ale tak jakby troche brudny, polerka by się przydała, ale wiadomo - napisy się ścierają. Czekam na efekty prac z przednim panelem, może sam bym się skusił. Dodatkowo mam do kompletu tuner T9015 i tam też przydałoby się odnowienie napisów, a może i nawet dałoby się nanieść...
SaraniS napisał: <<<Nie rozumiem, skad i po co te podzialy... PW to chyba nie do konca Diora, tylko wlasnie ZRK albo Fonica (nie mam na swoim podane, gdzie byl wyprodukowany) - i wg mnie AT rowniez do tego tematu pasuje, jako konstrukcja laczaca w sobie PW oraz T :D Podobnie jest z amplitunerem 8040 majacym oznaczenie R ;) Mysle, ze gdybym...
http://obrazki.elektroda.net/50_11649094... Witam wszystkich! Chciałbym Wam przedstawić mój pierwszy, konkretny "wynalazek". Jest nim Wzmacniacz gitarowy 5W, idealny do prób domowych. Muszę stwierdzić, że zostałem mile zaskoczony. Brzmienie jest wyśmienite, a i dosyć głośne jest to maleństwo. Obudowę wykonałem po tunerze Unitry T9015. Zaszpachlowałem...
najwyzszy to GDWK 8/10-2 potem GDW 9/60 ale ten najwyzszy gra bardzo slabo, jak go zaslonie reka, slychac roznice, ale nie wiem czy nie jest juz zmeczony lub na granicy przepalenia. basowe to GDN 16/50/17 15Ω 50W a co do Loudness - jest przeciez po to, zeby wmocnic basy i soprany, przy odtwarzaniu z mala glosnoscia - wtedy czulosc ucha dla niskich...
heniuś, przestrajałem na słuch T9015 i nawet szło dobrze do momentu, gdy trzeba było coś zrobić z cewką. Nie pamiętam, czy odjąć pół zwoju, czy regulować rdzeniem, ale wszystko się rozsypało pod wkrętakiem. Pięć minut temu patrzyłem na truchło tego tunera, którego już nawet nie pamiętam jak poskręcać w całość. Moja wiedza? ooooj, nie rozwija się od...
sory ale zapomniałem że r8010 a r8040 to nie to samo ale ten powinien lepiej pasować . Zdemontować zespół ekranujący głowicę, włącznie z elementem ekranującym umieszczonym od strony elementów. 2. Sprawdzić zakres napięcia przestrajania obwodów głowicy – nominalnie powinno zawierać się ono w granicach od 3.4V do 28V. W tunerze CS200 można to sprawdzić,...
opis i schemat pochodzi z serwisu elektroniki 1. Zdemontować zespół ekranujący głowicę, włącznie z elementem ekranującym umieszczonym od strony elementów. 2. Sprawdzić zakres napięcia przestrajania obwodów głowicy – nominalnie powinno zawierać się ono w granicach od 3.4V do 28V. W tunerze CS200 można to sprawdzić, przez pomiar napięcia pomiędzy...
Witam :) Do sprzedania posiadam: Wzmacniacz Fonica WS-503 - 240zł Korektor Radmor 5472 - 100zł Tuner Unitra Eltra T9015 - 20zł Kolumny Polaris 120 - 240zł ceny podlegają negocjacji tel. 881-529-252, lub PW *** Ze względu na gabaryty, preferuję odbiór osobisty http://obrazki.elektroda.pl/8332032400_1... http://obrazki.elektroda.pl/9537236300_1...
unitra t9015 t9015 przestrojenie tuner t9015
triak przekaźnik oświetlenie przez bluetooth wspomaganie usterki
pomiar indukcyjności pomiar indukcyjności
Nissan Micra K12 2008 - Zwarcie na alternatorze i brak prądu Reset mikroprocesora Technics SE-EH50 - instrukcja