Jeśli palnik działa nierówno, to należy: • Sprawdzić ciąg kominowy • Sprawdzić, czy pomieszczenie ma odpowiednią kubaturę (nawiew) • Sprawdzić i ewentualnie wymienić moduł • Sprawdzić okablowanie a te szlifowanie elektrody włóż między bajki, elektrody zazwyczaj się po prostu wymienia.
Kolego no chyba bardziej obrazowo nie można wysil się trochę rozkręć obudowę resztę zobaczysz ,wystarczy pomyśleć.A jak to za bardzo skomplikowane zadzwoń po serwis . Elektroda będąc w płomieniu wytwarza prąd ,który trafia po zaznaczonym przewodzie do układu sprawdzającego czy on jest w męcie zapłonu czy nie ,ot i cała filozofija :) Bardzo ważne ,nie...
Kostka elektryczna z czarną pętelką na zewnątrz po lewej stronie płyty....nie trzeba odkręcić by dostawać się do płyty, zamknąć ewentualnie sprawdzić czy faza jest na L i tyle.
Nie bawię się raczej w Aristonie ale można to tak nazwać. Jest to izolacja termiczna komory palnika.
Sprawdż filtr pod kotłem na powrocie CO.
Kocioł w trybie CO uruchamia się z mocą minimalną. Na początek proponuję: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic93...
Nie wiem na ile pomogę, ale kiedyś pobiłem szybę we wkładzie kominkowym. To była mroźna zima i okres świąteczny - palić na full trzeba było. Dziurę wielkości 20x20 cm zakleiłem taśmą alu zbrojoną - kilka warstw - i spokojnie te kilka dni do nowego szkła przetrwałem :) Co prawda palenie drewnem różni się od spalania gazu ale nie aż tak bardzo, szczególnie...
Membrana wówczas jeżeli nie udaje się uzupełnić powietrza albo wentyl puszcza wodę - po co wymieniać naczynie z dobrego na dobre. Chyba że chodzi o kasę...
odpalilem go manualniei zadziałał.Później zakręciłem i odkręciłem wodę i też zadziałał.Po dłuższym oczekiwaniu już się nie odpalił.Czy może być to wina elektrody odpowiedzialnej za to żeby regulować długość działania iskry? Dodano po 1 ten piec ma zasilanie zewnętrzne więc gdzie tu mowa o baterii? Dodano po 2 po tym jak odpaliłem go z zewnątrz zakręciłem...
Choć temat już dawno umarł dopiszę 3 zdania. Mam identyczny problem z czerwoną diodą w Aristonie. Przeczyszczenie elektrody papierem ściernym i zamiana kabli zasilania nic nie dała. Co może być jeszcze przyczyną błędu? Dzięki za pomoc. Pozdrawiam
Jaka wysokość instalacji Piec jest w piwnicy na 0 i+ 1 są rozdzielacze a na strychu najwyższy grzejnik Niestety manometr na zimnej wskazuje 1,2 bar a jak zaczyna grzać to rośnie aż do 3 bar i wtedy puszcza zawór bezpieczeństwa , czy jest możliwe aby coś innego powodowało taki wzrost ciśnienia ?
Witam Mam do Was prośbę o doradzenie co może być przyczyną w takim działaniu pieca. Piec dwufunkcyjny Ariston T2 LLS 23MI. Piec do tej pory działał normalnie, ale po rozpoczęciu sezonu grzewczego mam problem. Piec w stanie czuwania CO (przycisk CO wyłączony) samoczynnie odpala i grzeje grzejniki. Nic nie daje wyłączenie pieca głównym wyłącznikiem -...
Patent jest prosty trzeba odkręcić dwie imbusowe śrubki m-5 w tylnej części wymiennika wyczujesz je pod palcem,pamiętaj tylko żeby zakręcić dopływ wody do pieca i rozładować ciśnienie w układzie CO tak żeby na manometrze było 0.Klucz do tych śrub to imbus 4.Myślę że znalazłeś ten wymiennik jeśli nie odezwij się to Ci pomogę .pozdrawiam.
Najpierw trzeba wyczyścić elektrodę jonizacyjną,a jeżeli to nie pomoże to sprawdz czujniki temperatury na nagrzewnicy po prawej i po lewej stronie.
Słuchaj, ale może jednak kolegom chodzi o ciśnienie w układzie kotła, a nie sieci. Poczytaj w instrukcji jak się dopuszcza wody do kotła i pewnie Twój problem zniknie jak ręką odjął...
Witam! Chciałem zapytać, czy i jak poradził sobie Pan z problemem gasnącego pieca. Mój piec się dokładnie tak samo zachowuje i ma takie same odległości. Pozdrawiam serdecznie!
okej dzięki już działa :D
Ciśnienie wymagane 1÷2 bar. Kocioł posiada czujnik ciśnienia wody który go blokuje po opadnięciu ciśnienia. Przyczyn może być wiele np. wadliwy czujnik temperatury, blokady pompy albo zawieszenia płyty głównej.
Ciśnienie to podstawa latem i zimą w przedziale 1÷2 bar (czarne pokrętło lekko pod skosem od spodu z prawej strony gazu)....Dalej zasilanie elektryczne na wtyczce zawsze na brązowy przewód (faza na L)...Dalej czujniki...i zła wieś płyta główna.
Podobny problem był już na elektrodzie [url=http://www.elektroda.pl/rtvforum/to...
Witam. Części zamienne dostaniesz jedynie w autoryzowanym serwisie ariston, na allegro zapewne tego nie ma. Pozdrawiam.
Kocioł to T2 - moduł elektroniczny 676,50 brutto + koszt montażu. Mam rozumieć, że Serwisant wymienił sondy NTC - czy aby obie ?
Witam, mam piec do 3 lat, po dwóch latach uległ awarii, wówczas został wymieniony sterownik pieca (płyta główna), od paru dni ponownie uległ awarii. Zapala się czerwona lampka podczas uruchamiania pieca , iskrownik , pompa obiegowa chodzi a gaz się nie zapala. ( jak gdyby zawór gazu był zablokowany. Po włączeniu pieca słychać np. przez 5 sekund jeszcze...
wyczyść część komina do którego podłączone są wężyki presostatu wewnątrz mogą być przytkane i zabrudzone wloty czujnika ciśnienia
Naczynie sprawdzone, bez ciśnienia wody w co ma 1bar. Zastanawiam się, czy winny może być zawór przełączający między cwu i co. Mam strasznie twardą wodę i może się zakamienił. Co ty na to?
witam.mam problem z kotłem ariston module T2 23mi.kocioł ma 5 lat. rosnie ciśnienie wody do 3 barów.serwisant sprawdził naczynie zbiorcze jest ok. zawór dopusczający wodę ok. jak jest zamknięta ciepła woda w piecu i odkręcony kran z ciepła wodą to ciśnienie nie rośnie.utrzymuje się na poziomie 1.5-2 bary. jak tylko dojdzie ciepła woda automatycznie...
witam Posiadam piec Ariston T2 LLs 23MI - w spadku po poprzednich właścicielach mieszkania. Czy można do niego zamontować sterownik / programator, na którym ustawi się oczekiwaną temperaturę i piec będzie ją utrzymywał? Podobno tak. Proszę o potwierdzenie kogoś, kto zna ten pic i o wskazanie jaki programator kupić (model). Z góry dziękuje za pomoc....
Witam! Mam w domu kilkuletni piec Aristona module 2 i mamy z nim problem. Wyłącza się, czasami zapala się żółta dioda, najczęściej czerwona. Zazwyczaj odbywa się tak: 1. włączenie wody, 2. zapala się czerwona dioda 3. mąż wyłącza diodę i otwierana jest znowu woda potem jeszcze raz 2 i 3 a potem piec zaskakuje i woda leci gorąca przez jakieś 10 do 15...
A ile kocioł ma już lat, że przepaliła się nagrzewnica (wymiennik) ? 15 ? 20 ?
Witam Mam piec gazowy dwu funkcyjny ARISTON T2 podłączony tylko na podgrzeanie bierzącej wody , centralnego jeszcze nie podłączałem , od dwuch dni przestał się zapalac płomień i świeci się czerwona dioda , wezwałem fachowca który powiedział mi że siadł moduł sterujący ale nie wiem do końca czy jest to prawda , może ktoś z was wie jaka może być inna...
Witam. Jestem użytkownikiem dwufunkcyjnego kotła gazowego Ariston T2. Mam problem z ogrzewaniem mieszkania. Po ustawieniu sterownika na odpowiednią temperaturę piec nie załącza się. Sterownik wskazuje, że piec "kręci", nie ma też problemu z ogrzewaniem wody, ciśnienie ok. Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją? Jaka może być przyczyna i ile może kosztować...
Ciśnienie wody ??
konczac watek dodam ze po wymianie plyty glownej wszystko wrocilo do normy ... pozdrawiam
Piec był czyszczony niedawno ale dysz nie czyściłem. Na czym polega czyszczenie dysz?
W komorach paleniskowych powszechnie stosowanym materiałem ogniotrwałym jest szamot. Czyli nie ma opcji że to azbest? Kocił ma już parę lat.... Dodam że materiał w kotle jest stosunkowo mieki i bardzo kruchy.
Witam, Mam problem z moim piecem Ariston T2. Mianowicie zapala się żółta kontrolka (ciągle; resetowanie nie pomaga) ale piec kompletnie nie reaguje. Komin jest czyściutki. Dioda jonizująca sprawna. Jestem w stanie we własnym zakresie to jakoś naprawić? Pozdrawiam
Do tego można dojśc za pomocą prób.Wiadomo że podczas pracy kotła sterownik musi zwierać obwód (zastępuje pętle).Należy zobaczyć które i czy wogóle zwierają podczas załączenia grzania. Pozdrawiam.
Bo takie jest życie, Kol. trzeba sobie pomagać! Pyt. "Czy ogranicznik 102 wybija na c.o. czy na cwu - tj istotne?" Akurat ogranicznik (termostat 102°C) tu jest dobry i ma on wpływ na wyłączenie się palnika i zapalenie diody. I to właśnie gwarantuje Ci bezpieczeństwo aby woda się nie zagotowała. Natomiast sugerujesz, że może jest przytkany przepływ i...
Są to osłony komory spalania. Tylna osłona komory spalania nr kat. 996126. Przednia osłona komory spalania nr kat. 995995. Boczne osłony komory spalania nr kat. 998639. Kupisz je tylko przez serwis Aristona. Pozdrawiam
Wyczyść papierem ściernym elektrody szczególnie jonizacyjną
Pod kapslem ukryte są śruby do regulacji ciś gazu na palniku - bez mikromanometra lepij nie dotykać. Taktowanie płomienia podczas grzania c.w. może oznaczać że Twoja nagrzenica jest już do odkamieniania.
ad.1 te przewody i czujnik, to jest czujnik ciśnienia wody w kotle, najlepiej nie ruszać można wiele popsuć a nic nie naprawić. Co do zaworu jak nazwa sugeruje coś się dzieje z ciśnieniem że zadziałał. Ciągłe przeciekanie to bród na uszczelce, szukaj też tematu "naczynie przeponowe", dolewać wodę zapewne już umiesz :D ad 2 przewód jonizacji w kotle...
Rusz pompę ( wirnik pewnie się nie obraca). Odkręć tą dużą śrubę od czoła pompy i wkrętakiem obróć wirnik pompy. Powinno pomóc.
Koszt płyty do T2 ok. 750 zł ale wcześniej warto pomierzyć i posprawdzać czujniki.
Odkręć korek na pompie i sprawdź ostrożnie śrubokrętem czy wirnik się porusza. Awaria pompy wilo w kotle T2 się zdarza. Dalej sprawdź zawory i czystość filtra na powrocie c.o. z prawej strony.
Ariston T2 to bitermik, bez zaworu 3D i bez wymiennika płytowego. Nagrzewnica w nagrzewnicy. W trakcie grzania cw gaz pali pompa c.o. stoi. Sygnał grzania c.w. idzie z czujnika przepływu, NTC nadzoruje i podaje dla elektroniki odczyt a ta otwiera -modeluje gazem i zamyka.
Witam, 10 dni temu przed wyjazdem zepsuł mi się kocioł semia żeby nie zostawiać żony z dziećmi bez ciepłej wody założyłem kociol od kolegi Ariston t2 lls 23 mi. Ciepła woda była centralne nie ruszyło ale był ucięty kabel od sterownika. Dziś chcieliśmy go uruchomić, usunęliśmy kabel od sterownika i zamknęliśmy obwód, piec odpalił, pompa ruszyła zaczęło...
Triaki Q11 i Q12 - MAC97A8 obracając go w pozycję nogi do góry płaska strona obudowy od siebie, oznaczając nogi od lewej 1-2-3 Taki triak jeśli jest dobry powiniem miec wskazanie miernika na zakresie diody: Nogi 1-2 599 do 750 2-1 599 do 750 tak samo j.w 1-3 nieskończoność wskazanie na mierniku ".0L" 3-1 nieskończoność wskazanie na mierniku ".0L" 2-3...
skrobek 120 i awaria usuniete
witam, często czytam te forum, nawet kilka razy wykorzystałem tu cenne wskazówki, teraz i mnie dotknął problem z tym piecem, nie można w żaden sposób wyłączyć osobno ogrzewania, samo się załącza, a po uzyskaniu temperatury gaśnie, pompa też cały czas chodzi. Każde uruchomienie ponowne pieca powoduje, że od razu się zapala i nagrzewa wodę w c.o. A nagrzewanie...
ariston buczy ariston ariston buczeć ariston ariston ariston instrukcja obsługa
koszt wymiana linki biegów włącznik sterowany komputerem bębny corsa
apple icloud klasyka transformatory
Przystawka You-You (wah-wah) – schematy lampowe i tranzystorowe z RiK 10/1970, DIY, Vox, CryBaby Diora Tosca 303 + Tonsil ZgP 25-8-569 – jeden kanał gra ciszej i sucho, brak basu, przyczyny