Bezpiecznik strzelił tylko sprawdz kontrolką
Jeżeli jeszcze nie doszedłeś do powodu awarii to sprawdź alternator. Ja mam trzy t4 co prawda z silnikiem 2,4 ale już kilka razy jak padł alternator albo były problemy z elektryką przy ładowaniu to wraz z kontrolką ładowania świeciło się ciśnienie.
ten czujnik obok alternatora to właśnie czujnik temp.
Witam, Panowie, niedawno kupiłem t4 2,5 tdi 150KM. Czy w Waszych t4 po przekręceniu zapłonu zapala się na chwilę kontrolka Check i po chwili gaśnie? U mnie tego nie ma, czyżby poprzednik zakleił kontrolkę?
Urwany niebieski przewód koło rozrusznika od kontrolki.P
Jest do obrotomierza, i do układu sterownia kontrolka ciśnienia oleju
Sprawdz na początek przewód kontrolki i jego połączenia. To jest niebieski w T4. Zwarty do masy przy alternatorze powinien zapalić kontrolkę. Jak zapali to alternator do naprawy. Nie masz ładowania i tyle, nie wymyślaj ciekawych problemów bo ich tu nie ma.
po odłączeniu przewodu sterującego alternatora, i włączeniu zapłonu kontrolka nadal świeci, poczyszczone wszystkie masy, poczyściłem też masę na silniku jak mi radzili, naprawiono instalację gazową i pracuje ok, wszystkie przekaźniki (auto już pali na dotyk), mimo to kontrolka nadal świeci. ale na schemacie alternatora widać że jakiś mały kabelek idzie...
Witam najpierw odczytaj błędy VAG-iem, a później można coś myśleć dalej, ale pewnie sam czujnik ciśnienia padł.
A może czujnik w zbiorniczku wyrównawczym?
Jest masa tematów na temat 109 gdy nie odpala i nie ma kontrolki świec.
Jaki silnik masz w tym T4?
Może poprostu włóż tarcze
Ten o oznaczeniu 1Z?
sprawdź masę od akumulatora do nadwozia zastanawia mnie jak możesz mieć ładowanie skoro po zapłonie nie świeci kontrolka alternatora - ona wzbudza alternator jaeżeli masa ok sprawdź kostki w liczniku
Zmień kodowanie i kontrolka zgaśnie
Nie masz zwarcia tylko nie ma dobrego zasilania na przerywacz przy zwykłych kierunkowskazach. Sprawdź żarówką na styku 49 czy jest. Skoro bezpiecznik ok to gdzieś wcześniej to zasilanie ginie tym bardziej że kontrolki też gasną.
Witam jest to kontrolka temperatury/poziomu cieczy chłodzącej.Sprawdź przekaźnik. Pozdrawiam.
Diagnostyka była? Jakieś błędy? Przekaźnik 109 jest? Kontrolka świec żarowych zapala się na sekundę?
W T4 na upartego, długim cienkim śrubokrętem odkręcisz i wyjmiesz bez demontażu kierownicy i przełącznika zespolonego. Przyda się małe lusterko.
to w takim razie któryś czujnik od klocków "oszukuje", jeżeli klocki ok. pozdrawiam świątecznie
Znalazłem usterkę. Czujnik temperatury 4 pinowy był zwarty na pinach pompy wspomagania obiegu wody. Po odpięciu go kontrolki gasną.
Żółty kabel do czujnika z białą izolacją (zwiera przy 1,8bar), niebieski do czujnika z brązową izolacją (rozwiera przy 0,3bar)
Sprawdź manometrem ciśnienie oleju - jak mruga kontrolka ciśnienia to chyba od tego trzeba zacząć.
tak samo jak było
Słychać stukanie elektromagnesu i bendyksa w rozruszniku? Kontrolki przygasają?
Witam . Proszę o pomoc w identyfikacji usterki . W czasie jazdy zaczyna mrugać kontrolka świecy. Jest to auto WV T4 2.5 TDI. Pozdrawiam A.G.
Jest jeszcze włącznik przy dźwigni ręcznego
No to że u mnie w t4 kontrolka poduszki jest przez pin 6 a w passatcie po canie i potrzebuje przerobiony wsad do zegarów z passata który będzie hulał w t4
Nie wiem czy to istotne ale mam instalacje gazową . Kontrolka miga i na gazie i na benzynie .
Brawo Ty . Napisz w temacie - rozwiązanie . Dobrze że są jeszcze osoby które napiszą co zrobili a nie tylko że temat rozwiązany dzięki za pomoc.
Kontrolka emisji spalin. A to przekrzywione do litera λ
Czy kabel od wzbudzenia nie zwiera do masy jeśli nie to sam alternator daje popalić W jakim stanie były pierścienie ślizgowe ?
Witam, pomóżcie. Mam T4 caravell 2.4D. Przy uruchamianiu kontrolka świec żarowych tylko mrugnie a rozrusznik nie kręci, w czym tkwi problem? Dzięki, pozdrawiam.
Trzeba sprawdzić czy jest zasilanie na świechach. Popraw tą pisownie. A w tytule podaj model itd...
Witam koledzy, walczę z T4 silnik 2.4 tda mianowicie z wskazaniem temperatury. Wcale nie pokazuje. Wymieniłem czujnik temperatury 4 pinowy nie pomógł na kostce są kable koloru brązowego , niebiesko czerwonego , niebiesko czarnego i żółto czerwonego jak podam na żółto czerwony masę wskazówka wychyla się. Stwierdziłem że pewnie na którymś nie ma masy...
Witam Czy kontrolka świeci po przekręceniu kluczyka?
kiedy przekręcam kluczyk w stacyjce zaczyna mrugać i piszczeć kontrolka świec żarowych Mruganie kontrolki rozumien, ale żeby kontrolka piszczała? Pozatym kręci rozrusznik?
przem27 kiedy za wysokie ciśnienie oleju zapali kontrolkę, wyjaśnij bo nie wiem.
W T4 jak masz problemy z alternatorem też będzie piszczał licznik i świeci kontrolka oleju (liczniki z niebieskim podświetleniem)
Wymieniłem stabilizator napięcia w liczniku-uzyskałem wskazania temperatury ,kontrolkę oleju,oraz poziomu chłodziwa i wskazanie poziomu paliwa.W dalszym ciągu brak świec żarowych.Wymieniłem przekażnik od świec żarowych-nic się nie zmieniło. Wymieniłem czujnik temperatury cztero-pinowy nic to nie dało.Natomiast przestał działać zawór pompy wtryskowej...
Odepnij czujnik. Czy będzie tak samo.
VW T4 1,TD ABL-1 1996r. obrotomierz nie działa, wiem tyle że sygnał idzie z alternatora ,ale nie wiem z jakiego zacisku. A dla czego po wymianie czujnika ciśnienia oleju kontrolka nadal miga
Temat nie trafiony. Tam nie ma przekazników tylko wzbudzenie idzie przez kontrolkę. Nie pisałbym tematu gdyby instalacja nie została prześwietlona.
dokladnie , kontrolka i wskaznik temperatury
Padł akumulator to ma początku. Sprawdź jeszcze czy tak samo urwane kable biała kostka obok rozrusznika. Kolory kabli takie same. Bez alternatora nie będzie kontrolek, obrotomierza i najpewniej zapali się kontrolka ciśnienia oleju.
Właśnie przed wymiana regulatora dioda na liczniku od akumulatora swiecila się na wolnych obrotach a na wyższych gasła po wymianie nie świeci kontrolka od ładowania
ta kontrolka jest tylko do ozdoby,mialem to samo w t4 ,kontrolka gasla prawidlowo a swiece nie grzaly,przyczyna byl brak styku przy przekazniku,niewiem gdzie on jest w passacie,ale w t4 byl w kabinie razem z innymi przekaznikami i bezpiecznikami Dodano po 2 sprawdz tez bezpiecznik swiec zarowych,mialem tez taki przypadek ze bezpiecznik wygladal na dobry...
Dziekuje za szybką odpowiedź, a czy ta zapalająca się kontrolka to faktycznie brak tarczki ?
To który przekaźnik w T4 1.9 TD jest przekaźnikiem od świec żarowych ? PS. Znalazłem przekaźnik o którym mowa lecz wygląda na sprawny, po manualnym uruchomieniu obroty lekko maleją tak więc wygląda na to że świece są załączane ręcznie lecz nie są automatycznie wskazując kontrolką świec żarowych.
Tam chyba niema immo bo nawet cewki na stacyjce niema. I kontrolki od immo tez brak
A świeci się kontrolka silnika. Bo błąd świadczy o niepełnym przeprowadzeniu adaptacji. Przyczyny uszkodzona przepustnica albo kabelki od niej.
Piątkę Ci przybić? Będziemy tak stwierdzać oczywistości?
robiłem coś takiego, przerwa w instalacji, zajeło mi 15min, ale może miałem szczęście że nie tydzień
Podaj zasilanie na zawór i sprawdź uruchomienie silnik.
jedz na kompa.
Napisz mi , gdzie ja choćby jednym słowem napisałem o kontrolkach które opisujesz? Staraj się czytać ze zrozumieniem. W moim liczniku są 3 kontrolki, które nie są oznaczone.
Po odpaleniu zimnego auta świece dalej grzeją mimo iż kontrolka zgasła, sprawdź czy napięcie występuje na świecach przy rozgrzanym silniku
Witam, pozwolę sobie jeden raz odświeżyć temat - walczę z tym dalej. pzdr ran
przećwiczyłeś w s z y s t k i e punkty masowe?
Założe się że kontrolka ładowania wogle się nie zapala przed uruchomieniem silnika, a powinna.
Napraw alternator
Witam czy udało się rozwiązać problem? Mam to samo.
witam. Ja mam to samo. Jak byłam w myjni i umyłam, odpalam a tu zapaliła się kontrolka od ESP i po chwili zaczyna migać kontrolka od świec. Podłączałam pod komputer i błąd czujnika pedału gazu. Postoi troche i szystko raca do normy. To dość uciążliy problem. Robi się tak też podczas deszczu, albo jak dziś wjechałam na podziemny parking, śnieg stopił...
Sprawdź czarny kabel idący od kostki stacyjki. Ma na nim być +12V po włączeniu zapłonu.
Przekaźnik 109. Który rok?Zabezpieczenie dodatkowe jest?
tu nie ma komputera to jest 91 rocznik wszystko jest przekaznikach i bezpiecznikach
jeszcze raz wrócę do tematu...co ciekawe po odpięciu czujnika ciśnienia oleju ( w bloku) oraz z miski (poziomu oleju) licznik nadal zachowuję się tak samo...tzn. po odpaleniu auta nie informuje o niskim poziomie oleju lub jego braku ( z powodu odłączenia czujnika z miski) ani o braku ciśnienia....dopiero przy obrotach około 2 tys zapala się na czerwono...
Jak silnik jest zimny i go odpalisz to ta kontrolka od świec dalej sie pali?????
O ile masz auto bez poduszki to przewód pinu 6 niebieskiej wtyczki licznika podłącz do masy. Jeśli masz auto z poduszka i chciałbyś wraz ze zmianą licznika przenieść kontrolkę z konsoli do licznika to należy przeprowadzić połączenie za pomocą przekaźnika.
Leć po przewodzie z czujnika ,żółty z czerwonym paskiem . I sprawdz kontrolka czy masz masę na brązowym przewodzie czujnika.
Jak temperatura jest w normie ,a miga kontrolka to musisz przeczyścić czujnik w zbiorniczku.Jeżeli zbiorniczek jest nowego typu i czujnik nie jest wyjmowany przemyj zbiorniczek z osadu,powinno pomóc.
Witam. Mam problem, mianowicie przekaźnik pompy paliwa (nr103) tyka, kontrolki mrugają, a Vw t4, 2,5tdi 97r oczywiście nie odpala. Czy jest to awaria przekaźnika, czy coś poważniejszego? Jestem nowy, proszę o wyrozumiałość.
najprawdopodobniej padlo sterowanie abs sterownik
Zajrzyj do przekaźnika (oryginalnego) czy nie ma zimnych lutów a pewnie są, popraw i sprawdź.
W zbiorniczku wyrównawczym.
Wraz ze przekreceniem stacyjki na rozruch to normalne ze wszystko gaśnie (w tym kontrolki), cale napiecie skupia sie na rozruszniku.
Uszkodzony sterownik i tyle.
Licznik z zielonym podświetleniem, niebieskim?
witam model jak w temacie gniazdo przy kierownicy z prawej strony nie mogę się niczym podłączyć bezpieczniki sprawdzone po odpaleniu t4 ma wysokie obroty 1200 miga kontrolka świec żarowych ,rozrząd sprawdzony,sterownik pompy podmieniałem,pompa ustawiona na czujnik poradzcie coś
A powiem ci że wujek gogle zawsze podpowie
Po paru dniach przerwy, wsiadłem i zrobiłem małą rundkę 10km i wszystko działa jak nigdy nic. Cóż ale i tak myślę to rozebrać może faktycznie wilgoć się zebrała gdzieś.
Obrotomierz pewnie.
A sprawdziłeś coś do tej pory?Diagnostyka może była?
Od tego czy kręci rozrusznik. Masa z aku podpięta pod rozrusznik?
Witam !! Prawdopodobnie padł sterownik świec żarowych ( przegrzał się ). Jest to przekaźnik, który pracuje pod bardzo dużym obciążeniem. Sprawdził bym jednak jego okablowanie czy ono nie jest uszkodzone. Pozdrawiam i życzę miłej zabawy.
nie wiem kt0ry rok auta ale byly na 100 % i pewnie taki masz sprawdz ile malych wtyczek idzie do alternatora Dodano po 39 1 mała do kontrolki 2 na obrotomierz
przeplywka lub egr
Witam chciałbym przyłączyć się do tematu . Również mam problem z moim VW t4 2,5 czasami podczas rozruchu zapalą się podstawowe kontrolki od ładowania , oleju itd. Lecz jednak od świec nie mignie i wtedy też nie słychać charakterystycznego cyknięcia przekaźników przy bezpiecznikach. Muszę parę razy przekręcić stacyjką wtedy mignie kontrolka od świec...
problem się rozwiązał sam.. to nie kontrolka silnika tylko kontrolka zużycia klocków...
W T4 problem ze wskaźnikami i kontrolkami często spowodowany jest niestabilnymi połączeniami pomiędzy płytką drukowaną a pinami kostki przyłączeniowej zegarów. Proponuję profilaktyczne przelutowanie wszystkich pinów.
Dzięki za podpowiedź usterka była w alternatorze, urwany niebieski przewodzik, po przylutowaniu kontrolka przestała migać.Temat zamykam
Witam, czy do VW T4 1.9 TD nada się olej 10W40 Jasol? Auto miało ostatni raz zmieniany olej 25 tysięcy kilometrów temu w 2020 roku. Teraz od czasu do czasu zapala się kontrolka ciśnienia oleju. Podejrzewam zapchany filtr oleju. Przy wymianie oleju robić płukankę? Nie zaszkodzi to takiemu staremu silnikowi?
Witam. Kupiłem t4 z 92r i mam problem ze wskaźnikami od temperatury i paliwa. Raz działają oba prawidłowo, a drugim razem oba nawet nie drgną i zaczyna migać kontrolka od wody. Czasem zdarza się, że podczas jazdy temp wskazuje niecałe 70 stopni, choć silnik jest ciepły, paliwo jest ok i miga kontrolka od wody. Proszę o pomoc.
Spalony bezpiecznik.
Volkswagen t4 1995r. Jak się przekręca kluczyk wszystko się wyłącza a kontrolki się nie zapalają na krótko też nie ma reakcji, kierunkowskaz jak się włączy to tylko skrzeczy, na krótko też żadnej reakcji
W czasie jazdy zaświeciła się kontrolka smarowania, potem wszystko kilkakrotnie się wyłączyło i teraz nic nie działa na desce rozdzielczej. Samochód sprawny tylko brak kontrolek i wskaźników na desce. Alternator ładuje.
Witam. Potrzebuję pilnej pomocy. Jestem w Holandi. Transporter t4 2.5TDI Wczoraj normalnie przyjechałem i zgasiłem silnik a dzisiaj nie chce zapalić.Przekaźnik 109 jest OK, Pompa podaje paliwo na wtryski (Odkręcałem przewód na pierwszym cylindrze i chlapie paliwem). Kontrolka od świec Zapala się na chwilę i gaśnie.
A teraz pytanie o to ?? Moje t4 niechce czasem odpalic kiedy jest mgła co to może być . Po zapaleniu sie kontrolek i zagrzaniu swiec dalej sie nic nie dzieje ??? Prosze o rade ????
odłączyłem klemę i się skasowało; dzięki!
piaggio kontrolki chrysler kontrolki zetor kontrolki
alarm prestige prostownik odłączenie lampa peugeot
piekarnik blokada klaudia2 przestrojenie
Jak wymienić falownik GoodWe 10 kW na Sofar 10 kW? TVP - Dlaczego usługa timeshift nie działa od kilku lat?