Mam nieprzestrojone radio Unitry T7010, chciałbym by odbierało CCIR, ale nie wiem jak sie za to zabrać. Byłbym wdzięczny za wszelką pomoc.
W instrukcji przestrojenia pisze że trzeba wymontować kondensatory ale czy na to miejsce nie ma czasami przyjść zwora ?
Dziś wymieniłem całą płytę z głowicą. Radio pięknie odbiera. Być może kiedyś wrócę do naprawy tej rozregulowanej. Dzięki za pomoc wszystkim. Szczególnie Nepto!
Witam. Sprawdz przelacznik AM/FM czy odbierasz radio na innych zakresach?Pozdr
Po dłuższej przerwie udało mi się rozwiązać częściowo problem - trzeba było podłączać tłumiki. Udało mi się uzyskać krzywą dzwonową przy strojeniu głowicy tunera ZRK T7010. https://obrazki.elektroda.pl/4589255300_... Mam jednak problem z uzyskaniem krzywej S. W instrukcji serwisowej kierują, aby jednocześnie podłaczyc sygnał m. cz....
Ponad rok temu miałem podobne zacięcie słuchania na falach krótkich. Używałem Zodiaka lecz nie zadawalał mnie mimo fabrycznych parametrów. Dodam że Unitra T7010 ma bardzo zbliżony uklad AM do Zodiaka. Zakupiłem tuner AM Radmora (pasma: 13, 16, 19, 25, 31, 39, 41, 49). Tuner OK. Dwie przemiany czestotliwości. Selektywnośc odpowiednia. Ale cóz z tego...
Witam! Pomagam Ojcu w odnowieniu jego kawalerskiego sprzętu grającego. Największy problem mamy z tunerem, jak w temacie - UNITRA-ZRK T7010. Ojciec posiadał egzemplarz swój własny, jednak przestał on działać po kilku dniach i dając go do fachowca stwierdził on, że taniej wyjdzie kupienie tego samego modelu niż naprawa go. Kupiliśmy z Ojcem inny egzemplarz,...
Jakieś pół roku temu przestroiłem sobie w/w tuner wg wskazówek z "Serwisu Elektroniki" i opisów na elektrodzie. Wszystko pięknie grało, aż któregoś dnia po włączeniu radia okazało się, że cały zakres przesunął się, tzn 88MHz mam gdzieś na środku skali, a drugi koniec jest nieosiągalny. Radio cały czas stało w jednym miejscu więc raczej wykluczam cewki....
Witam, wymieniłem wszystkie tranzystory i trymery, diod pojemnościowych nie ruszałem oprócz jednej bb105, która okazała się być pęknięta, po jej wymianie szum spadł tak ok 1/3, ale dalej szumi. Gdy reguluje cewki L7, L5, L4, L1, to w pewnym monecie całkowicie przestaje odbierać radio, a wskaźnik wysterowania pokazuje max sygnału, a stacji nie słychać...
Ostatnio znalazłem radio Kankan 3. Podłączyłem go do prądu i po przez wejście sygnału podałem na głośnik dźwięk z mojego CD. Wszystko grało OK więc postanowiłem wymontować płytkę ze wzmacniaczem ze starej obudowy i włożyć do wykonanej z aluminium (tak aby pasowała do reszty mojego sprzętu(Unitra PW7011, T7010)). Po wyjęciu z obudowy i z ramki w której...
Problem rozwiązany - winny był R67.
witka| wlasnie tak jak w temacie :) jestem początkującym elektronikiem chcialbym przestroic tuner radiowy marki unitra model t7010 prosze o pomoc jezeli taki temat byl to prosze o nie usuwaie go :) z gory dzieki za pomoc
Witam. Mam obudowę od unitry T7010 (po starym tunerze radiowym) i ma ona otwory wykonane pod skalą na przełaczniki. Chciałbym je zaślepić wiem że aluminium nadaje sie do spawania lecz niestety nie posiadam migomatu :(. czym moglbym to zaslepić ? jakimś klejem? szpachlą? a moze dało by to zalutować? mam do dyspozycji palnik acetylenowy i palnik podlaczany...
Różnica nie jest wielka, ale oczywiscie PW. Wzmacniacz w radiu jest zawsze kompromisem. Poza tym sam wzmacniacz łatwiej naprawić. at skonstuowany jest przez radmora , a skąd taka mądrość? zestaw ZM9000 w skład którego wchodzą obydwa te urządzenia powstał jako wspólne przedsięwzięcie ZRK, ŁZR Fonica, ZR Eltra, koordynowane przez OBRESPU (Ośrodek Badawczo...
anteny i tak nie zaekranujesz, wiec dalej bedzie sie przestrajal. trzeba dac wzmacniacz, ktory odseparuje antene od generatora. dodatkowo zyskasz troche na sygnale, ale bez przesady. w zasadzie taki nadajnik nie powinien pracowac w ruchu. antena powinna miec swobodna przestrzen wokol siebie wiec nie powinna byc w poblizu jakichkolwiek przewodzacych...
Bezpiecznik przy transformatorach z tego co pamiętam, do ~2,5VA nie jest wymagany. Być może wynika to z tego, że bardzo cienki drut uzwojenia pierwotnego nie jest w stanie przenieść prądu który wydzieliłby moc mogącą przepalić izolację pomiędzy stroną pierwotną i wtórną. np. Breve na swoich wyrobach Nie znam takiego przepisu... Bardzo to dziwne by...
Ze znanych mi polskich sprzętów tylko Radmory oraz AT9100/9010 i T7010 oraz radioodbiorniki Marta, Sabina i Julia z Eltry mają rozbudowane pasmo krótkich i podwójną przemianę częstotliwości na tych falach. Fale długie i średnie są odbierane ze zwykła przemianą na jednej pośdredniej a czułości tych odbiorników są podobne. Jeżeli chciałbyś coś uniwersalnego...
Witam wszystkich. Mam problem z tunerem ZRK7010. Przestroiłem go według mnie zgodnie ze sztuką, ale nie działa stereo. - usunąłem z głowicy C1=18pF, C10=12pF, C12=12pF, C26=12pF - podobno są w nim dwie wersje głowicy, różniące się układem ARCz, ja mam tą pierwszą (dla porównania podesłałem zdjęcia), dla mojej wersji zamieniłem C27 z 5p6 na 2p2 - odwinąłem...
Osobiście posiadam Amatora 1 i Amatora 3 (końcówka mocy na 2n3055) i to na pewno szczyt techniki nie był, Amator1 miał kiepski i awaryjny wzmacniacz na układach z tego co pamiętam UL1405, oba amatory miały badziewny napęd skali, jak spadła linka przy przestrajaniu to można było kota dostać, zauważyłem również duże przesłuchy między kanałami (słyszalne...
SaraniS napisał: <<<Nie rozumiem, skad i po co te podzialy... PW to chyba nie do konca Diora, tylko wlasnie ZRK albo Fonica (nie mam na swoim podane, gdzie byl wyprodukowany) - i wg mnie AT rowniez do tego tematu pasuje, jako konstrukcja laczaca w sobie PW oraz T :D Podobnie jest z amplitunerem 8040 majacym oznaczenie R ;) Mysle, ze gdybym...
t7010 przestrojenie tuner t7010 przestrojenie t7010
naprawa pilota peugeot skoda octavia odpalać zimne silnik wideodomofon brama
Programator PCm.05 nie włącza się - diagnostyka i rozwiązania Błąd 4 mignięć w zmywarce Electrolux EEM72300L