szukaj tu: www.elektroda.pl/rtvforum/topic3967.html
Wylutuj z głowicy kondensatory C327 , C333 , C335 , C349. Wszystkie mają po 20pF. Na schemacie C333 ma pojemność 5,6 pF ale to może być inna wersja tego tunera. Zacznij od strojenia oscylatora ( cewka z metalowym rdzeniem). Następnie stroi się obwody wejściowe przy pomocy rdzenia w dolnej części zakresu i przy pomocy trymera w górnej części zakresu....
Przewody oryginalne unitra z wtykami din. (we, wy w dwie strony 4 żyłowe w ekranie) oraz sprawdzałem na dwużyłowych Na samym początku też byłem przekonany że to wina przewodów. W TEM zamówiłem nowe przewody wtyki zarobiłem oryginalne unitra. Dla testu podłączyłem tuner grundig przewodem 1m, 3m 10m i problem nie występuje (dla tego tunera długość przewodu...
Podejrzenia to jedno ale co do tej pory zrobiłeś? Chociaż rozkręciłeś ten tuner?
Unitra eltra stereo tuner T3015 moze jakies wskazówki?
https://obrazki.elektroda.pl/7786176700_... Witam, potrzebuję opis trymerów i cewek tunera Eltra T3015, którego nie mogę znaleźć. Proszę o pomoc.
Witam! Kupię dużą gałkę strojenia od tunera Unitra Eltra T3015. Może ktoś posiada takiego dawcę części. Pozdrawiam!
Witam, Panowie, tuner jak w temacie, T3015, zabrałem sie za jego przestrojenie, chyba sie udalo sie czulosc jego jakas taka jakby słaba. Sprawdziłem czułość dla 87,5 i 107,5 poprzez podanie na wejście antenowe sygnału z generatora ok 5 mV przez tłumik ok 30dB (pisze okolo bo nie wiem ile wychodzi wraz ze złączami) Jako pomiar zapięty na wyjsciu audio...
Glowica z Unitra Eltra T3015 . Schemat na tej stronie internetowej http://www.oldradio.pl/karta.php?numer=1...
Witam! Mam problem z tunerem T3015. Napięcie przestrajania przy dolnym krańcu wynosi 1,6V a przy górnym 32V. Korygując potencjometrem montażowym mogę uzyskać na górnym zakresie 28V a na dolnym nadal tak samo. Czy do wymiany jest ten potencjometr przy kondensatorze strojeniowym?
witam przestroilem tuner wedlug ww instrukcji i jest ok
Witam! Czy ktoś wie jak przestroię tuner unitry T3015?
Goraca prośba....---- Czy ktoś zna sposób przestrajania głowicy tego "cacka".... Z góry dziękuję.
Ps2 antena jest z kabówki poprzez odpowiedni filtr dopasowujący do radia. U mnie np. kablówka daje słabszy sygnał niż zwykła antena i zapala tylko 2 diody na 5 (tuner Eltra T3015) podczas gdy z dobrej anteny potrafi się zapalić 5 diod. Spróbuj podłączyć dobrą antenę zewnętrzną, może nawet kawałek druta da lepsze wyniki niż kablówka? A Radmor może ma...
Witam. Dostałem tuner Unitry T3015 i postanowiłem przywrócić go do życia. Przestroiłem na nowy ukf -udało się. Po podłączeniu do wzmacniacza ewidentny brak basów. Gdzie mogę szukać problemu bo grzebałem tylko w głowicy. Paweł
Witam!Mam takie (może śmieszne) pytanie: czy można przestroić tuner unitry t3015 na policyjną częstotliwość? :) Bo mam opis przestrojenia tego na górny ukf, tam trzeba tylko wywalić kondki 20p.Przy przestrajaniu wyżej trzebaby chyba zmniejszyć zwoje na cewce heterodyny o ile dobrze myśle. Pozdro - Jarol
Część radiowa w tym apli jest taka jak w tunerze T3015 tu schemat tego ostatniego http://www.elektronika.owg.pl/schematy/T...
Witam Mam problem z przestrojeniem tunera T3015 Unitry. Mianowicie udało mi się go przestroić w obecne pasmo ale nie wiem którą cewką się zawęża pasmo a którą rozszerza. Jak ustawię na początku skali stacje na częstotliwości ok 88MHz to na końcu skali ucina mi na ok 103MHz. Bardzo proszę o pomoc!
stereo tuner T3015 UNITRA Eltra wzmacniacz PW3015 UNITRA Łzr magnetofon M3016 UNITRA Zrk korektor graficzny EQ3015 ZDZ Warszawa EDIT: Te kolumienki sanyo nie wiem konkretnie jaką mocą dysponują ze względu na brak jakichkolwiek naklejek z danymi. Moc być może 15 - 20W, są troszeczkę większe od tego samsunga.
Witam kupie diody koloru czerwonego do tunera t3015 produkcji unitry, które są użyte w wskaźniku sygnału, kontrolce stereo, i wskaźnika ustawionej fali. Są to takie małe kwadratowe diodki o szer ok 2mm
Kup radio Julia-stereo. Ma 7 zakresów fal krótkich i podwójną przemianę częstotliwości. Dużo nie zapłacisz, bo produkowała to Eltra.
Muszę Cię trochę naprostować. UNITRA to było zjednoczenie zakładów elektronicznych i elektrycznych w PRL - Diora, Tonsil, WZT,GZT, Biazet itp. A jeżeli podajesz nazwę wyrobu to np. ELTRA T 3015 , ZRK i nr. albo nazwa.
UNITRA ELTRA STEREO TUNER T3015 Serdecznie proszę o podesłanie na priva: cristof_w(at)o2.pl Pozdrawiam Z góry dziękuję.
Ja posiadam: Kolumny Alton 80 Wzmacniacz Fisher CA-9040 Tuner Pioneer F-204RDS Korektor graf. GR-331 I całą wieżę Unitry 3015 czyli Wzmacniacz - PW3015 Tuner - T3015 Magnetofon - M3016
Witajcie, oto moje zestawienie sprzętu polskiego: 1. Na zdjęciu ZM 3000 a) zegar cyfrowy PZ-2 ZETDEZET b) stereo tuner T3015 UNITRA Eltra c) wzmacniacz PW3015 UNITRA Łzr d) korektor graficzny EQ3015 ZDZ Warszawa e) magnetofon M3016 UNITRA Zrk f ) magnetofon M3016 UNITRA Zrk g) compact disk player ( CD ) CDF 002R Fonica (+uniwersalny pilot) h) gramofon...
Od lat testuję różne modele Unitry Diory/Eltry. Moje obserwacje: - tunery w oparciu o układ UL1200 + UL1621 (Tosca 303, tunery "wieżowe" typu Faust AS 215, Eltra T 8010, T3015 - tu jest inny demodulator) - Generalnie odbiór silnych stacji jest, w ciszy słychać szum, jeśli jest tryb Stereo - tunery diody z syntezą AS 9461 na układach serii TDA - w odróżnieniu...
napisz dokładnie masz wzmacniacz bo t3015 to tuner z reguły korektor podłącza się zaraz po przełącznikch rodzaju urządzenia a przed potencjometrem w nie których wzmacniaczach korektor włącza się zamiast barwy dzwięku
Witam, jestem nowy na tym forum i od razu prosze - jezeli temat znajduje sie w zlym dziale prosze o jego przeniesienie do dzialu odpowiedniego, a nie usuwanie. Ostatnio malowalem u mojej babci pokoj i podczas wynoszenia gratow z pokoju znalazlem 4 "maszyny". Postanowilem je wykorzystac do mojego komputera, ale kompletnie sie na tym nie znam i nie wiem...
A tuner masz w zestawie czy nie? Bo przedzielenie tych dwóch klocków tunerem likwiduje to zjawisko. Miałem podobny zestaw M3016 T3015 PW3015 i też było tak wtedy kiedy wzmacniacz był bezpośrednio na magnetofonie. W instrukcji obsługi nawet pisze aby tak nie ustawiać sprzętu.
Witam. Mam amplituner Eltra R8010 w wersji z płytką tunera taką jak w T3015. Przestroiłem go na obecny UKF poprzez wylutowanie 4 kondensatorów 20pF z głowicy. Radio odbiera cały zakres, tylko jest słaby poziom sygnału - świecą najwyżej 2/4 diody wskaźnika i napięcie na nóżce 14 układu A225D wynosi najwyżej 1,2V. Na kolektorze T304 mam 10V napięcia stałego...
Witam. Nie zaglądałem do załącznika ale przypuszczam że masz opis przestrojenia z Serwisu Elektroniki. Nie przestrajałem T9015 ale zrobiłem to z T3015 oraz CS202. T3015 to praktycznie to samo co 9015 (różnią się obudową). Po wylutowaniu kondensatorów i wymianie jednego w zasadzie tuner powinien już coś odbierać ale wymaga solidnego strojenia. Chcąc...
Pomocy.... Chciałbym sobie przestroić niedawno zakupiony tuner radiowy z zestawu wieżowego unitry , tak aby odbierał stacje radiowe Fm (np. radio zet,rmf fm, eske, itp.).Prosze o jakieś konkretne porady, ponieważ nigdy nie miałem z takiego problemu.< Z góry dziękuje>:idea:
A225D to odpowiednik TDA2593 poziom np w otc HELIOS moduł MH 2030 pozdrawiam Nie jest to prawda, kolega galazka myślał zapewne o A255. Rację ma A225D to wzmaczniacz p.cz+demodulator. Odpowiednikiem jest TDA1047 Siemensa. Wystarczy spojrzeć na np. na schemat polskiego tunera T3015. Jeśli chodzi o katalog zamienników to sporo informacji mozna znaleźć...
Generalnie cała wieża unitry ale sam wzmacniacz to pw 3015. Kupiłem za 150zł i flaszkę całą wieżę unitry: wzmacniacz pw3015 korektor eq3015 tuner radiowy t3015 deck m3016 oraz kolorofon 9 lampowy dzs-01 oraz całe okablowanie do tego sprzętu no i te altony 80 wraz z podstawkami (tylko głośniki do wymiany, jeden terminal do podklejenia bo lata i postawki...
Dzień dobry, Dostałem stary tuner, niestety świeci się w nim tylko zielona dioda POWER. Bezpieczniki sprawne, napięcie na diodzie D406 około 14.80V, napięcie na kondensatorze C402 i emiterze T401 0V, czyli T401 do wymiany. To nie problem, ale co mogło spowodować tą usterkę? Co da wymiana tranzystora, skoro zaraz może znowu się uszkodzić. Sprawne bezpieczniki...
Co do maski opisowej to serwisanci UNITRY mieli serwisówki z rysunkami, zatem te opisy im były zbędne. :) Trzeba przelecieć ze schematem sygnał ARCz począwszy od diody pojemnościowej - jakby od tyłu. Znajdziesz na 100%. Wzmocnienie stroisz cewkami NIE będącymi heterodyną i cewką wyjściową 10,7MHz (obie w części górnej), począwszy od mieszacza a kończywszy...
No i jeszcze dioda Zenera 15V , której na zdjęciu nigdzie nie widzę, może jest gdzieś zasłonięta, pod kondensatorem 1500uF? Swoja drogą przyjrzałbym się diodom prostowniczym. Tam Eltra zastosowała BYP150-50 (D401-D404) oraz blokującym kondensatorom 4x47n ( C416-419).
Witam mam na sprzedaż uszkodzony wzmacniacz Unitra ŁZR PW-3015. Uszkodzenie polega na tym ze strasznie cicho graja głośniki, nie wiem w czym problem. Cena cena do ustalenia + koszty wysyłki. Mam tez na sprzedaż Tuner Unitra Eltra T3015 chyba działa cena do ustalenia. Nie przyjmuje zwrotów. http://obrazki.elektroda.pl/1653943900_1...
Witam ! Sprzedam magnetofon i tuner Unitry. Za wszystko razem chcę 50 zł. Najprawdopodobniej sprzęt jest sprawny ponieważ świecą diody, megnetofon odtwarza kasety słychać dżwięk po podłączeniu słuchawek pod dużego jacka, a tunera nie sprawdziłem bo nie miałem kabla. http://obrazki.elektroda.pl/6064422300_1... http://obrazki.elektroda.pl/4509933400_1...
eltra t3015 tuner t3015 unitra eltra t3015
bezpiecznik zasilacza komputera lm350 ograniczenie prądowe ładowarka akumulator latarka
zderzak naprawa zderzak naprawa
Migająca dioda ładowania w wyłączonym laptopie HP - przyczyny i diagnostyka Oświetlenie ewakuacyjne na klatce schodowej: normy i wymagania