szukaj tu: www.elektroda.pl/rtvforum/topic3967.html
Glowica z Unitra Eltra T3015 . Schemat na tej stronie internetowej http://www.oldradio.pl/karta.php?numer=1...
Uszkodzonym elementem było D303 (warikap BB104B). Usterka znaleziona, temat uważam za zamknięty.
Mam komputer w małym pokoju, a system PA w dużym, kabel TRS3,5/2xRCA ma 15m długości - wszystko gra. Kabel z najniższej półki cenowej.
Wylutuj z głowicy kondensatory C327 , C333 , C335 , C349. Wszystkie mają po 20pF. Na schemacie C333 ma pojemność 5,6 pF ale to może być inna wersja tego tunera. Zacznij od strojenia oscylatora ( cewka z metalowym rdzeniem). Następnie stroi się obwody wejściowe przy pomocy rdzenia w dolnej części zakresu i przy pomocy trymera w górnej części zakresu....
Baaardzo dobry tuner! Jego schemat jest na Elektrodzie. Dla przestrojenia: - wytnij kondensatory: C327, C333, C335 i C348. Reszta roboty: "zgrac" poczatek i koniec zakresu - strojąc cewką i trymerem w oscylatorze, a potem dostroic 2 - punktowo cewkami i trymerami na maksimum odbioru, masz 1/2 godziny roboty ... Powodzenia
Goraca prośba....---- Czy ktoś zna sposób przestrajania głowicy tego "cacka".... Z góry dziękuję.
Unitra eltra stereo tuner T3015 moze jakies wskazówki?
Witam! Kupię dużą gałkę strojenia od tunera Unitra Eltra T3015. Może ktoś posiada takiego dawcę części. Pozdrawiam!
Kup radio Julia-stereo. Ma 7 zakresów fal krótkich i podwójną przemianę częstotliwości. Dużo nie zapłacisz, bo produkowała to Eltra.
wymieniłem te co wychodzą zaraz na gniazdo din.
stereo tuner T3015 UNITRA Eltra wzmacniacz PW3015 UNITRA Łzr magnetofon M3016 UNITRA Zrk korektor graficzny EQ3015 ZDZ Warszawa EDIT: Te kolumienki sanyo nie wiem konkretnie jaką mocą dysponują ze względu na brak jakichkolwiek naklejek z danymi. Moc być może 15 - 20W, są troszeczkę większe od tego samsunga.
No i jeszcze dioda Zenera 15V , której na zdjęciu nigdzie nie widzę, może jest gdzieś zasłonięta, pod kondensatorem 1500uF? Swoja drogą przyjrzałbym się diodom prostowniczym. Tam Eltra zastosowała BYP150-50 (D401-D404) oraz blokującym kondensatorom 4x47n ( C416-419).
https://obrazki.elektroda.pl/7786176700_... Witam, potrzebuję opis trymerów i cewek tunera Eltra T3015, którego nie mogę znaleźć. Proszę o pomoc.
Witajcie, oto moje zestawienie sprzętu polskiego: 1. Na zdjęciu ZM 3000 a) zegar cyfrowy PZ-2 ZETDEZET b) stereo tuner T3015 UNITRA Eltra c) wzmacniacz PW3015 UNITRA Łzr d) korektor graficzny EQ3015 ZDZ Warszawa e) magnetofon M3016 UNITRA Zrk f ) magnetofon M3016 UNITRA Zrk g) compact disk player ( CD ) CDF 002R Fonica (+uniwersalny pilot) h) gramofon...
Muszę Cię trochę naprostować. UNITRA to było zjednoczenie zakładów elektronicznych i elektrycznych w PRL - Diora, Tonsil, WZT,GZT, Biazet itp. A jeżeli podajesz nazwę wyrobu to np. ELTRA T 3015 , ZRK i nr. albo nazwa.
UNITRA ELTRA STEREO TUNER T3015 Serdecznie proszę o podesłanie na priva: cristof_w(at)o2.pl Pozdrawiam Z góry dziękuję.
Witam! Czy ktoś wie jak przestroię tuner unitry T3015?
Witam, jestem nowy na tym forum i od razu prosze - jezeli temat znajduje sie w zlym dziale prosze o jego przeniesienie do dzialu odpowiedniego, a nie usuwanie. Ostatnio malowalem u mojej babci pokoj i podczas wynoszenia gratow z pokoju znalazlem 4 "maszyny". Postanowilem je wykorzystac do mojego komputera, ale kompletnie sie na tym nie znam i nie wiem...
Korektor możesz wpiąć zaraz za pierwszym stopniem wzmacniacza napięciowego. W ten sposób wszystkie wejścia zostaną uwzględnione...
Ja posiadam: Kolumny Alton 80 Wzmacniacz Fisher CA-9040 Tuner Pioneer F-204RDS Korektor graf. GR-331 I całą wieżę Unitry 3015 czyli Wzmacniacz - PW3015 Tuner - T3015 Magnetofon - M3016
Witam Mam problem z przestrojeniem tunera T3015 Unitry. Mianowicie udało mi się go przestroić w obecne pasmo ale nie wiem którą cewką się zawęża pasmo a którą rozszerza. Jak ustawię na początku skali stacje na częstotliwości ok 88MHz to na końcu skali ucina mi na ok 103MHz. Bardzo proszę o pomoc!
W bazie "Elektrody" schematu nie ma. Układ elektryczny jest jednakowy dla głowic T3015, T8015, T9015 i CS202. Sposób przestrajania jest taki sam. Skrócony opis przestrojenia: - sprawdzić zakres napięcia przestrajania (3,4÷28V) - PP306 i PP307. - wylutować C327, C333, C335, C349. Zamienić C350 z 2,2pF na 1pF. - stroić heterodynę cewką L306 i trymerem...
Witam. Nie zaglądałem do załącznika ale przypuszczam że masz opis przestrojenia z Serwisu Elektroniki. Nie przestrajałem T9015 ale zrobiłem to z T3015 oraz CS202. T3015 to praktycznie to samo co 9015 (różnią się obudową). Po wylutowaniu kondensatorów i wymianie jednego w zasadzie tuner powinien już coś odbierać ale wymaga solidnego strojenia. Chcąc...
Dzień dobry, Dostałem stary tuner, niestety świeci się w nim tylko zielona dioda POWER. Bezpieczniki sprawne, napięcie na diodzie D406 około 14.80V, napięcie na kondensatorze C402 i emiterze T401 0V, czyli T401 do wymiany. To nie problem, ale co mogło spowodować tą usterkę? Co da wymiana tranzystora, skoro zaraz może znowu się uszkodzić. Sprawne bezpieczniki...
Witam. Dostałem tuner Unitry T3015 i postanowiłem przywrócić go do życia. Przestroiłem na nowy ukf -udało się. Po podłączeniu do wzmacniacza ewidentny brak basów. Gdzie mogę szukać problemu bo grzebałem tylko w głowicy. Paweł
Hej, Dzięki za informacje, przy strojeniu opierałem się właśnie na tym opisie, brak jeszcze jednak doświadczenia. Po tym jak napisałem swojego posta, poszukałem jeszcze trochę i znalazłem dwa, wydaje mi się dobre opisy dotyczące tego tunera ale pewnie i metodologia sprawdzi się przy innych: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3...
Pomocy.... Chciałbym sobie przestroić niedawno zakupiony tuner radiowy z zestawu wieżowego unitry , tak aby odbierał stacje radiowe Fm (np. radio zet,rmf fm, eske, itp.).Prosze o jakieś konkretne porady, ponieważ nigdy nie miałem z takiego problemu.< Z góry dziękuje>:idea:
Co do maski opisowej to serwisanci UNITRY mieli serwisówki z rysunkami, zatem te opisy im były zbędne. :) Trzeba przelecieć ze schematem sygnał ARCz począwszy od diody pojemnościowej - jakby od tyłu. Znajdziesz na 100%. Wzmocnienie stroisz cewkami NIE będącymi heterodyną i cewką wyjściową 10,7MHz (obie w części górnej), począwszy od mieszacza a kończywszy...
Witam mam na sprzedaż uszkodzony wzmacniacz Unitra ŁZR PW-3015. Uszkodzenie polega na tym ze strasznie cicho graja głośniki, nie wiem w czym problem. Cena cena do ustalenia + koszty wysyłki. Mam tez na sprzedaż Tuner Unitra Eltra T3015 chyba działa cena do ustalenia. Nie przyjmuje zwrotów. http://obrazki.elektroda.pl/1653943900_1...
Witam ! Sprzedam magnetofon i tuner Unitry. Za wszystko razem chcę 50 zł. Najprawdopodobniej sprzęt jest sprawny ponieważ świecą diody, megnetofon odtwarza kasety słychać dżwięk po podłączeniu słuchawek pod dużego jacka, a tunera nie sprawdziłem bo nie miałem kabla. http://obrazki.elektroda.pl/6064422300_1... http://obrazki.elektroda.pl/4509933400_1...
eltra t3015 unitra t3015 tuner eltra t3015
lodówka duże zużycie philips ustawić godzina otwieranie centralnego zamka awaryjne
behringer europower proste uklady elektroniki
Problemy z myszką w Fortnite - opóźnienia i zatrzymania Ciemny ekran telewizora - problem z podświetleniem